Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Μεταλλεργάτες και οι μεταλλεργάτριες της ΛΑΡΚΟ: Κάλεσμα συμμετοχής - ενότητας - αγωνιστικότητας.



Όλοι και όλες οι μεταλλεργάτες και οι μεταλλεργάτριες της ΛΑΡΚΟ να γίνουν μέλη στο Συνδικάτο μας. Να συμμετέχουν με αποφασιστικότητα στις αρχαιρεσίες  εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπροσώπων στα Δευτεροβάθμια  Συνδικαλιστικά Όργανα. ....
Να κατέβουν υποψήφιοι, να εκλεγούν και να εκλέξουν νέα ταξική, αγωνιστική, συνέχεια της προηγούμενης, Διοίκησης  και Αντιπροσώπους.

Δεν χρειάζονται συστάσεις μεταξύ μας. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε. Ήμασταν και θα είμαστε, πλάτη με πλάτη, χέρι με χέρι, στη δουλειά, στις αγωνίες και στον αγώνα.

Έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο. Ο αγώνας που έχετε αναπτύξει μέχρι σήμερα με ενότητα και αποφασιστικότητα είναι «φάρος» και παράδειγμα για όλη την Εργατική τάξη της χώρας μας. Η αλληλεγγύη που μας έδειξε η εργατική τάξη, μας έδωσε δύναμη. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, διαπαιδαγωγηθήκαμε και διαπαιδαγωγήσαμε. 

Οι προσπάθειες διάσπασης θα οξυνθούν. Η κυβέρνηση άμεσα καθοδηγεί μηχανισμό που θέλει να χωρίσει τους εργαζόμενους «σε παλιούς και νέους, σε εργολαβικούς και μόνιμους, σε εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο και σε άλλους χώρους».  Με εντολή των ίδιων των υπουργών γίνονται ρουσφέτια  για να μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο. Ενώ μας έκοψαν τα πάντα, τώρα μας πετάνε το «περίσσευμα» ως παροχή. Καλλιεργούν συνειδητά ότι «υπάρχουν επενδυτές, ότι κανένας δεν θα μείνει χωρίς εργασία διότι θα υπάρξουν οικειοθελείς αποχωρήσεις και μετατάξεις». 

Στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τη μία, αλλά και να διαμορφώσουν τη νέα τάξη μισθολογικών  και εργασιακών πραγμάτων από την άλλη ως «προίκα» στους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες». 

Πανελλαδικά σε όλους τους χώρους που ιδιωτικοποιήθηκαν το ίδιο έκαναν. Καθησύχασαν τους εργαζόμενους μέχρι αυτοί να δούνε το γκισέ του ταμείου ανεργίας. Προσέξτε. Ακόμα και ως πρόσωπα, ποιοι είναι αυτοί που σήμερα και καλά «σήκωσαν μπαϊράκι» στο κατεστημένο; Είναι ή δεν είναι οι ίδιοι που μέχρι  χθες ήταν πρωτοπαλίκαρά του, που βολεύονταν από αυτό. Τι λένε ανοιχτά ή υπόγεια; «Όχι στις κινητοποιήσεις, ναι στην ιδιωτικοποίηση, ο καλός υπουργός και εκκαθαριστής». «Ο  λύκος χρώμα στην τρίχα αλλάζει, όχι τα χούγια».

Πριν 3 χρόνια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν ένα βήμα και συμμετείχαν με αποφασιστικότητα στις αρχαιρεσίες μας.  Κόντρα τότε σε ένα μηχανισμό που έλεγε ότι «το Συνδικάτο Μετάλλου είναι ένα διασπαστικό, κομματικό μαγαζί που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», με αποφασιστικότητα συγκρούστηκαν μαζί του, συμμετείχαν και η ίδια η ζωή, οι εξελίξεις, τα γεγονότα και η δράση του Συνδικάτου, τους δικαίωσαν.  Ο κάθε εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, είτε συμφωνεί σε όλα μαζί μας είτε όχι, είτε είναι μέλος μας, είτε όχι, σήμερα, παίρνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα, μπορεί να κάνει το δικό του απολογισμό, να βγάλει συμπεράσματα μέσα από τη δική του πείρα.

Ξεκαθαρίζουμε όπως και τότε. Το Συνδικάτο Μετάλλου είναι κλαδικό Σωματείο. Δεν μπορεί και ούτε επιδιώκει να παίξει το ρόλο του Σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αυτό που επιδίωξε και θα συνεχίσει να κάνει ανάλογα με τη δύναμη που θα του δώσετε στις αρχαιρεσίες, είναι να βοηθά με τις θέσεις του. Με τη δράση του να ανοίγουν προβλήματα των εργαζομένων, να ενοποιούνται με τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου και άλλων κλάδων, να γίνονται αιτήματα, να παίρνουν σάρκα και οστά, να διεκδικούνται.

3 χρόνια ανυποχώρητα μπήκε μπροστά στα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στην κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. 

Μετά από δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου μας παρουσιάστηκε σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Αυτό το σχέδιο  οι εργαζόμενοι το έβαλαν στο σωματείο της ΛΑΡΚΟ,   περπάτησαν αγωνιστικά, με μαζικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ. Το γιατί δεν υπογράφτηκε είναι ένας απολογισμός που θα πρέπει να γίνει στα όργανα του Σωματείου  της ΛΑΡΚΟ.  Το Συνδικάτο μας έβαλε στόχο να ανοίξει το ζήτημα της ΣΣΕ, να βοηθήσει στη δομή της και αυτή την αποστολή την έβγαλε εις πέρας.

Δεκάδες παρεμβάσεις  στην Επιθεώρηση Εργασίας για ζητήματα των τριετιών, των χρημάτων στις αναβαθμίσεις, στην ΕΜΝΕ για ζητήματα ασφάλειας στην εργασία, όλα αυτά, τα καταθέσαμε στον αγώνα για τη σύμβαση.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ήταν απογοητευμένοι για τη μη υπογραφή της ΣΣΕ και απομακρυσμένοι από το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ. Την ώρα που τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ ήταν απομακρυσμένα το ένα από το άλλο. Κάτω από ένα κλίμα που συντονισμένα μέσα από μεγάλα αστικά μέσα ΜΜΕ κυριαρχούσε ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι καλοπληρωμένοι και βολεμένοι».  Την ίδια ώρα,  η κυβέρνηση της Ν.Δ ύπουλα και αφορμή τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, «έριξε το κύβο» της παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, το σχέδιο εκποίησης της, το σχέδιο ισοπέδωσης των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το Συνδικάτο μας πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε, την κατάλληλη στιγμή, πλατιά Σύσκεψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή τη Σύσκεψη (08/12/2020) συμμετείχαν πάνω από 120 σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα. Αυτή η σύσκεψη είναι η βάση όπου αναπτύχθηκαν οι αγώνες που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την εκποίηση της. Έχουν βάλει φραγμό στην υλοποίηση όλων των σχεδίων τους, έχουν φρακάρει απολύσεις, επιπλέον περικοπές.  Το κυριότερο είναι ότι έχουν κρατήσει όλους τους εργαζόμενους με ψηλά το κεφάλι. Δεν τους έχουν οδηγήσει, όπως θα ήθελαν, να δουν τους δραγάτες, ως σωτήρες. 

Σήμερα μετά από έξι μήνες αγώνα δεν υπάρχει εργαζόμενος από τον Έβρο έως την Κρήτη που να μη γνωρίζει ποιες είναι οι συνθήκες που εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ, τι είναι η ΛΑΡΚΟ και τι μπορεί να προσφέρει στην Ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτό τον εξάμηνο αγώνα το συνδικάτο μας, με πνεύμα ενωτικό, αποφασιστικό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, στη δημιουργία ενός στη  λάσπη της Κυβέρνησης και όλων αυτών που κρυστάλλινου,  τεκμηριωμένου πλαισίου διεκδίκησης που απαντά θέλουν τη ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια, άμεσα στα χέρια μεγάλων συμφερόντων. Βοήθησε καθοριστικά στη δημιουργία του μετώπου που έχουμε πλέον ως κατάκτηση, ως όπλο για να συνεχίσουμε.

Σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι χωρίς αυτή την παρέμβαση, οι αγώνες που θα είχαν αναπτυχθεί, θα ήταν κατά πολύ πιο αδύναμοι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ
Σας καλούμε να γίνετε όλοι μέλη στο συνδικάτο μας και να κρατήσουμε την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων, να την διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού».

Με ψηλά τη σημαία του αγώνα  και των δίκαιων αιτημάτων μας, με αίσθημα ευθύνης  και εμπιστοσύνης σας καλούμε να δώσετε απάντηση στην ίδια την κυβέρνηση και στα συμφέροντα που υπερασπίζεται. Η συμμετοχή σας  στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου που τους έχει γίνει πονοκέφαλος, μόνο να προσφέρει έχει στους εργαζόμενους. Οι αγώνες θα συνεχιστούν για να υπερασπιστούμε το μεροκάματό μας, την ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε: 

  • Την απόσυρση του νόμου που εκποιεί τη ΛΑΡΚΟ και το σταμάτημα της εκκαθάρισης.
  • Το δημόσιο χαρακτήρα της, την κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο.
  • Με σχέδιο και ευθύνη του κράτους  την  υλοποίηση  του εκσυγχρονισμού της. Την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, για να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα.
  • Την κατάργηση των περικοπών, του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και την υπογραφή της συμφωνημένης ΣΣΕ
  • Την υπεράσπιση της υγείας, μέτρα απέναντι στον κορονοϊό.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στην εργασία.

Δεσμευόμαστε και δώστε μας τη δύναμη συμμετέχοντας στις εκλογές για να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται, στην ενότητα όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας.

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες μας. Σας καλούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Κανένας εφησυχασμός μέσα στο καλοκαίρι. Στις 29/7, 31/7, 03/8 και 04/8 υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας  με την ψήφο μας. 

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη.

Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου