Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τετάρτη 27 Νοεμβρίου σήμερα.....

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί αιολικά στην Οίτη;


 Στέφανος Σταμέλλος
Στην Ελλάδα έχουμε δέκα(10) Εθνικούς Δρυμούς: Ολύμπου, Παρνασσού, Πάρνηθας, Αίνου, Οίτης, Πίνδου(Βάλια Κάλντα), Βίκου – Αώου, Σουνίου, Σαμαριάς και Πρεσπών με.....
συνολική επιφάνεια 840.000 στρέμματα περίπου και καλύπτουν έκταση ίση με το 0,5% της επιφάνειας της χώρας μας.

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, είναι στην ευθύνη και την εποπτεία του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου» [https://oiti.gr/].

Στην Οίτη μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.149 είδη και υποείδη φυτών, δηλαδή περίπου το 1/5 της ελληνικής χλωρίδας. Στην πανίδα της Οίτης επίσης περιλαμβάνονται είδη που σχετίζονται στην πλειονότητά τους με τα εκτεταμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης που καλύπτουν το βουνό. Τα δάση αυτά φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία θηλαστικών και πτηνών, όπως λύκο, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, αγριόγατα, αλεπού, λαγό, γερακίνα, βραχοκιρκίνεζο.
Από τα πιο σημαντικά όμως είναι η παρουσία του βαλκανικού αγριόγιδου (μαζί με τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια αποτελεί το νοτιότερο όριο εξάπλωσης του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο) και η παρουσία της καφέ αρκούδας (αποτελεί το νότιο-ανατολικότερο άκρο κατανομής του είδους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη).
Όσον αφορά στην ορνιθοπανίδα, χαρακτηριστική είναι η παρουσία πολλών ειδών δρυοκολαπτών (η Οίτη φιλοξενεί το νοτιότερο πληθυσμό του σταχτή δρυοκολάπτη ή σταχτοτσικλιτάρας στην Ευρώπη), η πετροπέρδικα (ενδημικό είδος της Ευρώπης, που περιλαμβάνεται στα «τρωτά» είδη στο Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας), το βλαχοτσίχλονο (είδος χαρακτηρισμού για τη ΖΕΠ), καθώς επίσης η χιονάδα, η σταρήθρα, η χαμοκελάδα, ο χιονοψάλτης, ο καρβουνιάρης, ο σταχτοπετρόκλης, ο πετροκότσυφας, ο χιονόστρουθος. Σημαντική είναι και η παρουσία αρκετών αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός και ο φιδαετός (απειλούμενα είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο). Από τα νυκτόβια αρπακτικά, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του αιγωλιού (μικρό, δασόβιο πουλί, το οποίο έχει εντοπιστεί σε ελάχιστες περιοχές σε όλη την Ελλάδα). Επίσης σημαντική είναι η καταγραφή φωλιάσματος μαυροπελαργού στους πρόποδες της Οίτης (σπάνιος και τοπικός επισκέπτης στην Ελλάδα)

- Ο Φορέας έχει υλοποιήσει, τα τελευταία αυτά χρόνια της λειτουργίας του, πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που αφορούν σε μελέτες ειδών και τύπων οικοτόπων του βουνού, την πανίδα και τη χλωρίδα. (Ενδεικτικά να αναφέρω το αγριόγιδο, το λύκο, το ζαρκάδι, το δρυοκολάπτη, το χρυσαετό, την αρκούδα, τους μακρομύκητες (μανιτάρια), τη βερόνικα της Οίτης κ.ά).
- Ολοκλήρωσε τη σύνταξη της «Στρατηγικής & Σχεδίου Δράσης για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, για την πιστοποίηση της προστατευόμενης περιοχής του Όρους Οίτη ως βιώσιμου προορισμού με βάση την “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ” (ECST)
- Ίδρυσε και λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης της Παύλιανης για τη βιοποικιλότητα της Οίτης.
- Υποστηρίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μονή Αγάθωνος, που υποδέχεται πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.
- Έκανε τον καθαρισμό και τη σήμανση αρκετών μονοπατιών, τα οποία φιλοξενούν εκατοντάδες ορειβάτες, πεζοπόρους και φυσιολάτρες κάθε χρόνο.
- Έκανε μελέτη διερεύνησης της δυνατότητας για την ένταξη της Οίτης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
- Υποστήριξε το Πρόγραμμα LIFE foropenforests” με τίτλο: «Διατήρηση των δασών και δασικών ανοιγμάτων προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» συνολικού προϋπολογισμού 1.750.840 €, με Συντονιστή δικαιούχο του προγράμματος την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Ο Εθνικός Δρυμός, και συνολικά το βουνό της Οίτης, απειλείται και αμφισβητείται άμεσα με την εγκατάσταση πέντε αιολικών σταθμών και 37 ανεμογεννητριών! και είναι ο μόνος Εθνικός Δρυμός στην Ελλάδα που απειλείται.
Γιατί ;;;;
Λαμία, Μάρτης 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.