Τον Ιανουάριο του 1990 ήμαστε καλεσμένοι κάποιο
βράδυ στο σπίτι του Δημήτρη Χορν, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Παρόντες άλλοι
δέκα φίλοι του, προερχόμενοι κυρίως από καλλιτεχνικούς χώρους.....
Στη διάρκεια του δείπνου, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η δίκη του αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα, που είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον δεκαπεντάχρονο Μιχάλη Καλτεζά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Το Εφετείο, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό, τον είχε αθωώσει καθώς είχε δεχτεί ότι τελούσε σε κατάσταση άμυνας, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε πετάξει εναντίον του βόμβα μολότοφ. Οι συνδαιτημόνες του Χορν επαινούσαν την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεταν ότι λογικά και σωστά ένας αστυνομικός πυροβολεί όταν κινδυνεύει να καεί ο ίδιος από τις μολότοφ.
Το δείπνο συνεχιζόταν όπως και η συζήτηση - χτύπησε το κουδούνι και μπήκε καθυστερημένος, ως συνήθως, ο Μάνος Χατζιδάκις. Παρακολούθησε για λίγο τα λεγόμενα. Και πήρε το λόγο, με έντονο ύφος: «Οταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ' ένα παιδί 15 χρονών που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ο,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει διαφθαρεί, όπως εμείς».
Σώπασαν όλοι. Κανείς δεν απάντησε. Και ο Χορν άλλαξε αμέσως θέμα συζήτησης. Λίγο αργότερα ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε, δείχνοντας με τον τρόπο του ότι δεν τον ενδιέφερε ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη παρέα και οι συζητήσεις της.
Από το βιβλίο του Πάνου Λουκάκου «Η αθέατη όψη» (Εστία)
Αν δεν αθώωναν τον Μελίστα,ίσως είχε σωθεί ο Γρηγορόπουλος,αλλά η εξουσία διαχρονικά αξιοποιεί τις επιταγές και πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ' ένα παιδί 15 χρονών που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ο,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει διαφθαρεί, όπως εμείς».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εξουσία και τα όργανά της ξεφεύγουν από τον σκοπό που είναι ταγμένα λόγω της αμορφωσιάς τους και της πλύσης εγκεφάλου που τους κάνουν στις σχολές τους και το περιβάλλον της εργασίας τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟΡΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ! ΤΟ ΧΩ ΑΠΟΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φοβόμαστε τις διώξεις θα έχουμε τον Κούγια δικηγόρο.
Διαγραφή@
Γιάφκα σχολιαστών blog
ΡΕ ΣΥ ... ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ? ΑΛΛΙΩΣ ΔΩΣΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ...Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ..
Διαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=va0V_zLHDKU
Αισθήματα έχω αδερφικά
για της ασφάλειας τα φτωχά λαγωνικά
που με χιόνια και βροχές
να με φυλάνε έχουν διαταγές.
Μικρόφωνα βάζουν για ν' ακούν
όσα από το στόμα μου περνούν
τραγούδια και βρισιές κι αστεία
στον καμπινέ και στην τραπεζαρία.
Αδέρφια μου ασφαλίτες, εσείς μόνο
τον δικό μου ξέρετε τον πόνο.
Εσείς ξέρετε πως
η σκέψη μου είναι διαρκώς
τρυφερή και παθιασμένη
στον αγώνα αφιερωμένη.
Λόγια που αλλιώς θα 'χαν χαθεί
στα μαγνητόφωνά σας έχουνε γραφτεί.
Και για ύπνο όταν πάτε
τα τραγούδια μου ξέρω τραγουδάτε.
Ευχαριστώ γι αυτό πολύ
συνεργάτες μου πιστοί.
Ευκαιρία είναι να πάρεις τηλέφωνο εσύ, τη δουλειά σου τη ξέρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου 1980, δολοφονήθηκαν ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου -θύματα και οι δύο της αστυνομικής βίας στην πορεία του Πολυτεχνείου του 1980. Η πορεία αυτή έμεινε στην ιστορία για τα πιο αιματηρά γεγονότα μετά τη μεταπολίτευση.
ΑπάντησηΔιαγραφή