Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Πολυδρόσου


Τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Πολυδρόσου 'Η Σουβάλα Παρνασσού' έδωσαν & φέτος το παρόν στη περιφορά της εικόνας την παραμονή του 15Αύγουστου....

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας χόρεψαν στην πλατεία χορούς από όλη την Ελλάδα.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους κι ιδιαίτερα στη δασκάλα τους την κυρία Ζέφη.
Ευχόμαστε και του χρόνου να τους καμαρώσουμε ξανά με περισσότερα μέλη.












2 σχόλια:

  1. Μετά την ωραία παρουσία των χορευτικών συγκροτημάτων του Λ.Ι.Σ επακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση στα πλαίσια του παραδοσιακού πανηγυριού του δεκαπενταύγουστου, που οργάνωσε ο Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ σε συνεργασία με τα καταστήματα της πλατείας και την βοήθεια χορηγών.Κατά την έναρξη της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στα 60 χρόνια που συμπληρώνει φέτος ο σύλλογος, εκφωνήθηκε ένα σχετικό με το θέμα ιστορικό.

    60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΓΟΡΑΣ- 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

    Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1958,καταφθάνει στο Πολύδροσο ένας πρωτοδιοριζόμενος τηλεγραφικός υπάλληλος.Είναι ο Βολιώτης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου Σπύρος Παπαϊωάννου.Όπως μου έλεγε ο ίδιος, όταν αντίκρισε το θέαμα με τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τις τεράστιες κοτρώνες που είχε μεταφέρει στο διάβα της η κατεβασιά,του ήλθε έντονη επιθυμία να σηκωθεί και να γυρίσει πίσω.Όμως φίλοι του Σουβαλιώτες, αλλά και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν εδώ τον έπεισαν να παραμείνει.Η Σουβάλα σιγά-σιγά επούλωνε τις πληγές της και την άλλη χρονιά το 1959, ο Σπύρος Παπαϊωάννου μαζί με τον τότε Πρόεδρο του χωριού αείμνηστο Ταξιάρχη Μίγγο,ίδρυσαν επίσημο αθλητικό σύλλογο.
    Ο Σπύρος Παπαϊωάννου σήμερα ζει στο Δήλεσι,είναι ακμαιότατος και μας στέλνει τους χαιρετισμούς του.
    Μέχρι το 1959,υπήρχε στο Πολύδροσο άτυπος αυτοσχέδιος ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομα "ΑΣΤΕΡΑΣ".Οι νέοι της εποχής που τον απάρτιζαν,είτε πήγαιναν στα διπλανά χωριά για αυτοσχέδιους φιλικούς αγώνες,είτε διοργάνωναν αναμεταξύ τους το κλασσικό δίτερμα Απάνω-Κάτω μαχαλάς,χρησιμοποιώντας ως γήπεδο το αλώνι στη "Δήμητρα" ή την αλάνα κάτω από το εργοστάσιο του "Λευκού Άνθρακα".Ως μπάλα χρησιμοποιούσαν συρραμμένα πανιά, τη γνωστή στους παλιούς "τόπα".
    Ο Παπαϊωάννου λοιπόν έριξε την ιδέα και ανέλαβε το τεχνικό μέρος της συγκρότησης της ομάδας και ο Πρόεδρος Ταξιάρχης Μίγγος τα διαδικαστικά.Πήγε στο Πρωτοδικείο στην Άμφισσα το καταστατικό και έδωσε το όνομα ΔΙΑΓΟΡΑΣ στο σύλλογο.Το όνομα ΔΙΑΓΟΡΑΣ δεν δόθηκε τυχαία.Ο Μίγγος,βαθύς γνώστης της ιστορίας,ονόμασε έτσι το σύλλογο,δίνοντάς του το όνομα του αρχαίου Πρωτοπυγμάχου και Παγκρατιστή,Ολυμπιονίκη ΔΙΑΓΟΡΑ από τη Ρόδο διότι:Οι γονείς του ΔΙΑΓΟΡΑ ήσαν Δωριείς και μάλιστα καταγόμενοι από την απέναντι Δωρική Τετράπολη.Αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στη Ρόδο.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ποτέ δεν ξέχασε τη Δωρική καταγωγή του και πάντα υπερηφανευόταν γι'αυτή.Λάμβανε μέρος σε όλους τους διάσημους αγώνες της αρχαιότητος,Ολύμπια,Νέμεα και ανελλιπώς στα γειτονικά Πύθια των Δελφών,αναδεικνυόμενος πολλάκις Πυθιονίκης.
    Ο Μίγγος επίσης προχώρησε και σε μια άλλη πιο αλτρουϊστική πράξη.Από την προσωπική του περιουσία,αγόρασε υπέρ της κοινότητας τα ξερικά χωράφια κάτω από τα Ζιουβέϊκα σπίτια και κατασκεύασε το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο του χωριού.Στο χώρο αυτό σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο.
    Όλη τη δεκαετία του 60 και μέχρι το 1976 ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ λάμβανε μέρος μόνο σε φιλικούς αγώνες με τα γύρω χωριά.Το 1976 με τη διαμόρφωση του χώρου που είχε αγοραστεί το 1972 για ανέγερση Σταδίου,κατασκευάστηκε γήπεδο προδιαγραφών για επίσημους αγώνες και η ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά στο επίσημο πρωτάθλημα Φθιωτιδοφωκίδος.
    Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ γνώρισε μεγάλες δόξες.Ανέβηκε κατηγορίες,κατέκτησε τίτλους,λειτούργησε τμήματα στίβου ανδρών και γυναικών,παιδικές ομάδες κ.α.
    Τα τελευταία χρόνια ύστερα από πολύχρονη αδράνεια,επαναδραστηριοποιήθηκε και γυρίζοντας οριστικά την πλάτη στο αποκρουστικό και μισητό φαινόμενο της οπαδικής βίας,έστρεψε την προσοχή του και σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις,οργανώνοντας φιλικούς αγώνες με διάσημα σωματεία των Αθηνών για στήριξη ανήμπορων συγχωριανών μας.


    ΖΗΤΩ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΑΓΟΡΑΣ!!! ΖΗΤΩ Η ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΣΟΥΒΑΛΑ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
    ΥΠΕΥΘ.ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
    Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΡΟΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΜΗΣΕΙ ΔΕΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΔΙΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΓΙΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΔΩΡΙΕΑΣ.
    ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΡΟΔΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ -πλην του ΔΙΑΓΟΡΑ ΡΟΔΟΥ-έχουν ονομάσει σήμερα μια πανέμορφη πλατεία μέσα στην μεσαιωνική πόλη ως ΄΄πλατεία ΔΩΡΙΕΩΣ΄΄ αλλά και άλλα αθλητικά σωματεία όπως τον αθλητικό γυμναστικό σύλλογο ΄΄ΔΑΝΣ ΔΩΡΙΕΥΣ΄΄ που έχει και ιδιόκτητο αθλητικό στίβο.ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ περί τα ποδοσφαιρικά, θα θυμούνται την δεκαετία του 1960 την ποδοσφαιρική ομάδα ΔΩΡΙΕΥΣ που διέπρεψε στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της χώρας...
    ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ,θα πρότεινα να έλθει σε επαφή με τους σύγχρονους Ροδίους αθλητικούς παράγοντες για μια ποδοσφαιρική φιλική συνάντηση και μια αδελφοποίηση των 2 ιστορικών συλλόγων.....Πιστεύω ότι ανταποκριθούν ευχάριστα.
    Ι.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.