Τριών ιεραρχών: Κλειστά τα σχολεία σήμερα - Πώς καθιερώθηκε η γιορτή
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι τιμώνται σήμερα 30 Ιανουαρίου 2019, αποτελούν αργία για όλα τα σχολεία της χώρας.
Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις ....
στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία της χώρας, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που με εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας είχαν πραγματοποιηθεί σχετικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Παιδείας ορίζει τα εξής:
"Η εορτή των Τριών Ιεραρχών (Τετάρτη 30 Ιανουαρίου) αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα, καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) η οποία όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις".
Επίσης η κείμενη νομοθεσία ορίζει ρητά ότι η ίδια ημέρα αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κλειστά και τα φροντιστήρια
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας "Αργία για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών".
Συγκεκριμένα:
"Κατά τις ημέρες αργίας και κατά την Καθαρή Δευτέρα, την εορτή του Αγίου Πνεύματος, την 17 Νοέμβρη και την 30 Ιανουαρίου, κάθε έτους, οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος".
Πώς καθιερώθηκε η γιορτή
Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται Τρεις Επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.
Οι τρείς δεσποτάδες, γνωστοί σαν «Τρεις Ιεράρχες», που θεωρούνται «προστάτες της Παιδείας».
- Βασίλειος ο Μέγας (επίσκοπος Καισάρειας), - Ιωάννης ο Χρυσόστομος (επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως) - Γρηγόριος ο Θεολόγος (επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως)
ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΥΤΗ Η ΓΙΟΡΤΗ;
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αυτοί οι τρεις δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων, με αποτέλεσμα οι οπαδοί τους (ναι, καθένας είχε τους δικούς του…) να τρώγονται, για το ποιος είχε περισσότερη… αγιοσύνη!
Ετσι είχαμε τους Βασιλείτες, του Γρηγορίτες, τους Ιωαννίτες!!!
Επειδή οι βίαιες και συχνά αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους, απειλούσαν όχι μόνο την τάξη αλλά και την ίδια την ενότητα της αυτοκρατορίας, (ήταν πολλοί οι θρησκόπληκτοι τότε…) ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός ανέθεσε στον συγγραφέα Ιωάννη τον Μαυρόπου (Μαυροπόδαρος) να βρει τρόπο, να σταματήσουν τα έκτροπα των πιστών της… αγάπης. ΑΥΤΟΣ σκέφτηκε την πονηριά, να τους βάλλει όλους μαζί, σε μία κοινή γιορτή, για να μην ακούει παράπονα! Ετσι μας προέκυψε τεχνητά αυτή η κοινή γιορτή...
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.
Οι τρείς δεσποτάδες, γνωστοί σαν «Τρεις Ιεράρχες»,
ΑπάντησηΔιαγραφήπου θεωρούνται «προστάτες της Παιδείας».
- Βασίλειος ο Μέγας (επίσκοπος Καισάρειας),
- Ιωάννης ο Χρυσόστομος (επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως)
- Γρηγόριος ο Θεολόγος (επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως)
ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΥΤΗ Η ΓΙΟΡΤΗ;
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αυτοί οι τρεις
δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων, με αποτέλεσμα
οι οπαδοί τους (ναι, καθένας είχε τους δικούς του…)
να τρώγονται, για το ποιος είχε περισσότερη… αγιοσύνη!
Ετσι είχαμε τους Βασιλείτες, του Γρηγορίτες, τους Ιωαννίτες!!!
Επειδή οι βίαιες και συχνά αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους, απειλούσαν όχι μόνο την τάξη αλλά και την ίδια την ενότητα της αυτοκρατορίας, (ήταν πολλοί οι θρησκόπληκτοι τότε…) ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός ανέθεσε στον συγγραφέα Ιωάννη τον Μαυρόπου (Μαυροπόδαρος) να βρει τρόπο, να σταματήσουν τα έκτροπα των πιστών της… αγάπης.
ΑΥΤΟΣ σκέφτηκε την πονηριά, να τους βάλλει όλους μαζί, σε μία κοινή γιορτή, για να μην ακούει παράπονα!
Ετσι μας προέκυψε τεχνητά αυτή η κοινή γιορτή...