Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ . Ο Ντελακρουά το 1830 ζωγραφίζει την Ιουλιανή επανάσταση στη Γαλλία. Και ο Μ. Χασούνα το 2018 φωτογραφίζει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού.


Το γύρο του διαδικτύου κάνει τα τελευταία 24ωρα η φωτογραφία ενός νεαρού Παλαιστίνιου που αγωνίζεται για την απελευθέρωση τηw πατρίδας του, προκαλώντας συγκρίσεις ακόμη και με το...

έργο «Η ελευθερία οδηγεί το Λαό» του Ευγένιου Ντελακρουά.
Στην φωτογραφία, όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό info-war.gr ,  εμφανίζεται ο 20χρονος Αέντ Αμπου Άμπο, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για τον τερματισμό του δολοφονικού αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.  
Τη σκηνή απαθανάτισε στις 22 Οκτωβρίου ο φωτορεπόρτερ του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, Μουστάφα Χασούνα.

Αρκετοί σχολίασαν από την πρώτη στιγμή την ομοιότητα στη στάση του γυμνόστηθου Παλαιστίνιου με την γυμνόστηθη γυναίκα που συμβολίζει την ελευθερία στον πίνακα του Ντελακρουά.

Ο ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Γιουσεφ Μουναγιέρ σημείωσε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν ο ένας Μιχαήλ Άγγελος με φωτογραφική μηχανή απαθανατίζει τον Δαυίδ ενώ μάχεται τον Γολιάθ.


Ο 20χρονος Αέντ δήλωσε αργότερα ότι οι φίλοι του τον κορόιδευαν λέγοντάς του ότι δεν είναι εύκολο να πετά πέτρας κρατώντας και μια σημαία, αλλά ο ίδιος τους απαντούσε ότι θέλει να τον τυλίξουν με αυτή τη σημαία εάν τον εκτελέσουν οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές.
Από το Μάρτιο τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής έχουν εκτελέσει 205 Παλαιστίνιους (συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και νοσηλευτών) που διαδήλωναν ζητώντας το δικαίωμα της επιστροφής στα εδάφη τους...


ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ  ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ "Η ελευθερία οδηγεί το λαό"...

Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό (γαλλ. La liberté guidant le peuple) είναι πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την Ιουλιανή επανάσταση του 1830.


                    
Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1830. Το καζάνι εξερράγη. Ο λαός μην αντέχοντας στην αφόρητη καταπίεση επαναστάτησε. Με τα όπλα στα χέρια ορμάει απαιτώντας το δίκιο του. Οι πρώτοι δέχτηκαν τα πυρά και σωριάστηκαν. Νεκροί έπεσαν και οι στρατιώτες. Καπνός από τις εκρήξεις αναθυμιάζει. Ο λαός δεν έχει αρχηγό. Έχει ένα όραμα. Την Ελευθερία. Αυτή τον οδηγεί. Η Ελευθερία εφορμά οδηγώντας τον λαό. 
Ξυπόλητη και με γυμνό το στήθος μοιάζει με αρχαία ελληνική θεά, ή την ρωμαϊκή προσωποποίηση της Ελευθερίας, την Λιμπερτάς. Φοράει την φρυγική σκούφια των Ιακωβίνων στο κεφάλι. Κρατάει ντουφέκι με ξιφολόγχη στο αριστερό και υψώνει την απαγορευμένη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης, την Τρικολόρ στο δεξί. Στρέφει το κεφάλι της στο λαό που την ακολουθεί και του δίνει θάρρος να πολεμήσει.


  Ο Ευγένιος Ντελακρουά (Γαλλικά: Ferdinand Victor Eugène Delacroix προφέρεται: Εζέν Ντελακρουά, (26 Απριλίου 1798 – 13 Αυγούστου 1863) ήταν μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. 


   

  Εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα όπως η Ελληνική και η Γαλλική Επανάσταση, καθώς και από ένα ταξίδι του στο Μαρόκο.











Ο.Τ

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ26 Οκτωβρίου 2018 στις 7:25 μ.μ.

    «Ο Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση»

    Στις 26 Απρίλη του 1798 γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά, μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Θαυμαστής του Μιχαήλ Άγγελου, του Ρούμπενς και των μεγάλων δημιουργών της Βενετικής Σχολής ο Ντελακρουά έδωσε μια ζωγραφική γεμάτη πάθος και δυνατά χρώματα. Εντάχθηκε στη σχολή του ρομαντισμού και αναδείχτηκε ένας από τους μαχητικότερους εκπροσώπους της και εκφραστής των προοδευτικών της τάσεων.

    Καλλιτέχνης με φλογερό ταμπεραμέντο και δημιουργική φαντασία, πνεύμα πλατύ και φιλελεύθερο και πλουτισμένος με βαθιά μόρφωση, ο Ντελακρουά εμπνεόταν από τους θρύλους και από τα μεγάλα γεγονότα του παρελθόντος αλλά και της εποχής του. Από την επανάσταση του 1821 εμπνεύστηκε για δυο συγκλονιστικούς πίνακες που συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Πρόκειται για τους πίνακες «Η Ελλάδα κάτω από τα ερείπια του Μεσολογγίου» (1827) και «Οι σφαγές της Χίου» (1824). Πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1863 στο Παρίσι.


    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

    Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Δάμπαση «Ο Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» έχει για θέμα το φιλελληνισμό και τους μεγάλους Γάλλους ζωγράφους, που εμπνεύστηκαν από τον ηρωικό αγώνα του 1821. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Παντελοδήμου, η έφορος του Μουσείου Μπενάκη Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, η ιστορικός και διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών Λουκία Δρούλια, ο διευθυντής του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Ι. Κ. Ματαράκης Ανιάν και, τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος.

    Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από τη συναυλία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων με έργα φιλέλληνων συνθετών του 19ου αιώνα. Αφηγητής είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος, ενώ ποιήματα Γάλλων φιλελλήνων αποδίδει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.

    4 ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ


    https://www.youtube.com/watch?v=rWTTsjLqDcA

    https://www.youtube.com/watch?v=1UmecdS_IG0

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=pGfnEXUm0NI

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_-ve6dQB578

    ΑπάντησηΔιαγραφή