Με μία ειδική έκδοση θα τιμήσει η Κομματική Οργάνωση Φωκίδας του ΚΚΕ τον ταγματάρχη του ΔΣΕ, Νίκο Τριανταφύλλου. Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει στις 29 Ιούλη, σε εκδήλωση στο χωριό Ευπάλιο Δωρίδας, γενέτειρα του Νίκου Τριανταφύλλου.....
Από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» κάνουμε σήμερα μια πρώτη αναφορά στα υλικά της έκδοσης, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ζωή και η δράση του Νίκου Τριανταφύλλου. Μιας ηγετικής φυσιογνωμίας της ΚΟ Στερεάς του ΚΚΕ και του ΔΣΕ. Η στάση ζωής που ακολούθησε, η αφοσίωσή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, η ολόψυχη συμμετοχή του και η προσφορά του στο λαό μέσα από το ΚΚΕ και το επαναστατικό κίνημα, τον κατέταξαν ανάμεσα στους ήρωες του Κόμματος και του λαού μας, που η ζωή τους παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές.
Βιογραφικό του Νίκου Τριανταφύλλου
Ο Νίκος Τριανταφύλλου γεννήθηκε το 1917 στο Ευπάλιο Δωρίδας του νομού Φωκίδας. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και η μητέρα του ήταν αγρότισσα.
Ο ίδιος σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Φιλοσοφική Σχολή.
Νέος με ιδιαίτερη έφεση στο διάβασμα και στην αναζήτηση των αιτιών της κοινωνικής ανισότητας, γρήγορα συναντήθηκε με τον Μαρξισμό - Λενινισμό. Οι πολιτικές εξελίξεις της περιόδου 1930-1940, ιδιαίτερα ο Ισπανικός Εμφύλιος, αποτέλεσαν βασικά ερεθίσματα στην πολιτικοποίηση του Νίκου Τριανταφύλλου, που μιλούσε στον περίγυρό του με θαυμασμό για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη Σοβιετική Ενωση.
Κατά τη δικτατορία του Μεταξά στρατεύεται και στέλνεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, όπου γνωρίζεται με τον μετέπειτα συναγωνιστή του στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας Τάκη Παπαϊωάννου.
Ο ιταλοελληνικός πόλεμος τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως ανθυπολοχαγό, διοικητή διμοιρίας, ενώ πολεμάει και κατά την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα και παρά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, ο Νίκος Τριανταφύλλου προσπαθεί να συγκεντρώσει οπλισμό για την επερχόμενη αντίσταση.
Στο ΚΚΕ ο Νίκος Τριανταφύλλου εντάσσεται τον Αύγουστο του 1941.
Την περίοδο της Κατοχής είναι στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στη Φωκίδα και την περίοδο που Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Φωκίδας είναι ο Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης) ο Νίκος Τριανταφύλλου είναι μέλος του Γραφείου και δουλεύει ακατάπαυστα για τη συσπείρωση δυνάμεων στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ.
Μετά την Απελευθέρωση, ως στέλεχος του ΚΚΕ και με διάφορες κομματικές ευθύνες βρίσκεται στο στόχαστρο των δυνάμεων που προσπαθούν να καθυποτάξουν το ρωμαλέο λαϊκό κίνημα της κατοχής που δημιουργήθηκε με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.
Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας βρίσκεται στην Αθήνα, συλλαμβάνεται δύο φορές και φυλακίζεται για 4 μήνες. Μετά την αποφυλάκισή του αναγκάζεται σε ημιπαράνομη κατάσταση να βρεθεί ξανά στη Φωκίδα.
Είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής Στερεάς (ΚΟΠΣ) από το Σεπτέμβρη του 1945 και καθοδηγητής της Κομματικής Οργάνωσης Λαμίας από το Μάρτη του 1946.
Αυτήν την περίοδο, η κρατική βία και παρακρατικές συμμορίες επιδίδονται σε ένα ανηλεές κυνηγητό αγωνιστών και κομματικών στελεχών, ιδιαίτερα στη Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα στη Λαμία.
Ο Νίκος Τριανταφύλλου με άρθρα του στην εφημερίδα «Ρούμελη» και «Λαμιακή Φωνή» στηλιτεύει τα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά, απαντάει στις προβοκατόρικες ενέργειες που γίνονται από διάφορες δυνάμεις που φιλοδοξούν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, προσπαθεί να εμφυσήσει αισιοδοξία στο λαό με τα άρθρα του.
Τον Δεκέμβρη 1946 βγαίνει στο βουνό και στην πρώτη ενέργεια που παίρνει μέρος ως επικεφαλής τμήματος του ΔΣΕ, καταλαμβάνουν τον σταθμό του Μπράλου, όπου μιλάει στους επιβάτες για το δίκιο του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Μαζί με τον Γούσια (Γιώργο Βοντίτσιο) και τον Γιώτη συγκροτούν το Αρχηγείο Ρούμελης.
Στα Αργύρια και στην ευρύτερη περιοχή που είχε την έδρα του το Αρχηγείο Ρούμελης, ο Νίκος Τριανταφύλλου εργαζόταν μέρα - νύχτα.
Σε συνεργασία με τον Γούσια και τα μέλη του Επιτελείου, ετοίμαζε τις διαταγές επιχειρήσεων κατά στόχων του αντιπάλου σε Σπερχειάδα, Υπάτη και Μαυρολιθάρι.
Οδηγίες για την προετοιμασία των περιφερειακών αρχηγείων στις ανοιξιάτικες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του εχθρού, έκθεση δράσης προς το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και έκθεση λεπτομερή για τα στελέχη όλου του Αρχηγείου Ρούμελης.
Οργάνωση δικτύου πληροφοριών, συγκέντρωση στοιχείων για τις ωμότητες του κράτους και του παρακράτους της αστικής τάξης, των συμμοριών των Βουρλάκη, Σούρλα κ.λπ., σύνταξη υπομνήματος για επίδοση στην επιτροπή του ΟΗΕ που θα επισκεπτόταν την Ελλάδα, που να περιέχει όλα τα στοιχεία τρομοκρατίας. Ιδιαίτερη προσοχή είχε δώσει στο υπόμνημα.
Εγραψε ένα υπόμνημα που μπορούσε να πείσει και τον πιο κακόπιστο για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι αστικές κυβερνήσεις την περίοδο εκείνη ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Στις αρχές Μάη 1947 έγινε αρχηγός του Αρχηγείου Φθιωτιδοφωκίδας, με την ανασυγκρότηση που έκανε το Αρχηγείο Ρούμελης, που περιόρισε τότε τα πέντε Αρχηγεία σε τρία.
Ο Νίκος Τριανταφύλλου ανέλαβε το πιο μεγάλο τότε σε δύναμη, τα άλλα δύο ανέλαβαν δύο ισάξιοί του αγωνιστές: Της Παρνασσίδας ο Διαμαντής και της Δυτικής Στερεάς ο Γιώτης.
Είχαν και οι τρεις την πλήρη αναγνώριση όλων των μαχητών και των στελεχών του ΔΣΕ Ρούμελης, όλων όσοι τους έζησαν από κοντά, σ' όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους στον ΔΣΕ και ιδιαίτερα στις μάχες με τις αντίπαλες δυνάμεις.
Ο Νίκος Τριανταφύλλου δούλεψε σκληρά, σε συνθήκες αφάνταστα δύσκολες για το λαό, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ, στο χώρο της Ρούμελης, όπου κυριαρχούσαν οι ένοπλες συμμορίες και οι χωροφύλακες χτυπούσαν τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, έπιαναν τα στελέχη τους και τα εκτελούσαν.
Πήρε μέρος σε δεκάδες μάχες αυτής της περιόδου και απέδειξε τα αναμφισβήτητα στρατιωτικά και πολιτικά του προσόντα, συμβάλλοντας κι αυτός στην εκμηδένιση του σχεδίου «Τέρμινους» που οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία, αφού παρά τον ασφυκτικό κλοιό του κυβερνητικού στρατού, οι δυνάμεις του ΔΣΕ Ρούμελης απαγκιστρώθηκαν σχεδόν αλώβητες.
Ηταν αυτά τα προσόντα που εκτίμησε η διοίκηση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και αποφάσισε να τον καλέσει να μπει επικεφαλής της μεγάλης πορείας των ένοπλων και άοπλων δυνάμεων που στάλθηκαν από τη Ρούμελη για ενίσχυση του Γενικού Αρχηγείου, που στελέχωσαν πολλές μονάδες του ΔΣΕ στον Γράμμο.
Ο ίδιος ως αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ αναλαμβάνει αρχικά τη διοίκηση της 670 Μονάδας και στη συνέχεια του Αρχηγείου Κεντρικής Μακεδονίας από το Γενάρη 1948.
Με την ευθύνη αυτή πραγματοποιείται η επίθεση στη Θεσσαλονίκη που καταθορύβησε τους αστούς, αφού ο ΔΣΕ είχε χτυπήσει τη συμπρωτεύουσα από πολύ κοντινή απόσταση.
Κατά την επιστροφή προς το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας, το τμήμα που διοικούσε συγκρούστηκε με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στα Κρούσια, όπου ο Νίκος Τριανταφύλλου σκοτώνεται.
Στις 16 Φλεβάρη 1948 χάθηκε από τις τάξεις του ΔΣΕ ένα από τα πιο αξιόμαχα στελέχη του, με εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες.
Ο Χ. Φλωράκης, όταν ρωτήθηκε πώς θα χαρακτήριζε τον Ν. Τριανταφύλλου, απάντησε:
«Τελικά θα έλεγα τούτο για τον Νίκο. Αν κανένας ρωτήσει ποια είναι η έννοια της λέξης - τι σημαίνει - "άνθρωπος", "επαναστάτης", "μαχητής", "ηγέτης", "κομμουνιστής", μπορεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα ερωτήματα να απαντήσει αβίαστα και μονολεκτικά: Νίκος Τριανταφύλλου».
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.