Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΕΣ ΕΝ ΕΛΑΤΕΙΑ. Του Παναγιώτη Δημάκη

Η εικόνα είναι καθαρή και η χαρά μου μεγάλη, με το ξετρύπωμα, από το τίποτε, σε μία σελίδα εφημερίδας, τού 1930.....


 ( Ρουμελιώτης φωτο 2 )

 μίας διαφημιστικής καταχώρησης, τού Προτύπου Πτηνοτροφείου εν Ελατεία, τού Λουκά Ε. Κοτοπούλη, τού οποίου, τα δημιουργικά ίχνη, είχαν απολεσθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αδελφοκτόνες αντιπαραθέσεις, πού επακολούθησαν, αλλά και τις λεηλασίες τού ζωικού κυρίως κεφαλαίου, όχι μόνο από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και από άλλα, περιφερόμενα τότε ένοπλα σώματα. 



Αυτές ήταν οι αιτίες, συν τον θάνατο τού Κοτοπούλη και τήν αποχώρηση, από τήν Ελάτεια τής πολύκλαδης, μέχρι τότε δημιουργικής οικογενείας, με εξέχοντα μέλη, στήν Δημόσια Διοίκηση, στις Επιστήμες και στις επιχειρήσεις. Αυτό το Κτήμα Κοτοπούλη, αποτελούσε τμήμα προικώας μεγαλύτερης συναφούς εκτάσεως, Β.Δ., με το όνομα ακόμη και σήμερα Προικοδοσία, με τα σημειολογικά κυπαρίσσια, πού διακρίνονται στην αφίσα, τελικά αγοράστηκε, από τον τελευταίο καλλιεργητή, τον φίλεργο συμπατριώτη μας Ανέστη Τσανίδη, και, έκτοτε ονομάζεται, " Το περιβόλι τού Ανέστη ". 
Μετετράπη δε σε αγρόκτημα και λειτουργεί έτσι μέχρι σήμερα, απο τούς κατιόντες του. Λόγω τών συνθηκών και τών καιρών, το Αρχειακό υλικό και τα τυχόν τεκμήρια χάθηκαν, όπως και η πλούσια βιβλιοθήκη τού φαρμακοποιού Λουκά Ε. ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ο οποίος ήταν, από τούς παλαιούς αποφοίτους, τής Φαρμακευτικής Σχολής τού Ε.Κ.Π.Α. και οραματιστής, ιδρυτής τού πρώτου, παλαιότερου ίσως και μοναδικού, όπως περιγράφεται Πτηνοτροφείου, στήν περιφέρεια μας και πέραν αυτής, με προδιαγραφές λειτουργίας και σήμερα αξιόπιστες, πού όμως οι συγκυρίες, δεν επέτρεψαν, να αποτελέσει παράδειγμα πρός μίμηση και ανάλογη συνέχεια, με άνθηση σε όλους τούς τομείς συνεκμετάλλευσης, ζωικού κεφαλαίου και αγροτικών εκτάσεων και προϊόντων. 
Η σχεδόν παντελής, έλλειψη σχετικών στοιχείων, και η παράθεση προφορικών πληροφοριών, παρασύρει κάποτε, ακόμα και τήν γραφίδα, σε βήματα στο κενό και απολογούμαι γι'αυτό, η συγκέντρωση τεκμηριωμένων στοιχείων, είναι χρονοβόρα και δυσχερής...προτίμησα αυτό ώς προδημοσίευση, ελπίζοντας σύντομα να επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου