Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Το ενάλιο σπήλαιο της Πολυδρόσου - Πηγές Κηφισού (Αγία Ελεούσα) - Παρουσίαση: Grafas Diving - ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ


Η αίθουσα της βιβλιοθήκης Πολυδρόσου αποδείχθηκε πάρα πολύ μικρή για το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο παρακολουθούσε προσεκτικά τον  Aντώνη Γράφα και την καταδυτική ομάδα του ΄΄Grafas Diving΄΄ στην παρουσίαση  ΄΄Το ενάλιο σπήλαιο - Πηγές Κηφισού (Αγία Ελεούσα). Πολύδροσος.΄΄.....

Παρόντες ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος, οι Ανιδήμαρχοι,  κα Ανδρεοπούλου και  ο κ. Γεωργίου, οι Πρόεδροι τοπ. Κοινοτήτων Πολυδρόσου & Λιιλαίας κκ Μουλαράς  & Τσαούσης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Πολυδρόσου, κα Παπαθανασίου - Γυναικών, κ. Θάνος - ΑΣ Διαγόρα, κ. Αδαμάκος - Λαογραφικού-, ο π. Δήμαρχος Παρνασσού κ. Γεωργούσης ,νυν και πρώην Δημ. Σύμβουλοι, ο π Λυκειάρχης Αμφίκλειας κ. Βασιλείου, Σουβαλιώτες αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών όλων των ηλικιών.
Ο κ. Γράφας και η ομάδα του παράλληλα με την παρουσίαση του βίντεο  έδωσε και σχετικές πληροφορίες, τις οποίες το ακροατήριο παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή αλλά και έκπληξη.

Πληροφορίες για το σπήλαιο.
Η είσοδος της πηγής έχει κατεύθυνση νοτιοανατολική. Ο υποβρύχιος επισκέπτης εισέρχεται από ένα άνοιγμα με πλάτος 1 μέτρο και ύψος 80 εκατοστά. Αφού καταδυθεί 2,5 – 3 μέτρα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση περνώντας από ένα στενό σημείο με ύψος 70 εκατοστά. Σε πολύ λίγα μέτρα από την είσοδό του σπηλαίου συναντάμε έντονα ριζικά συστήματα σαν τεράστιες γενειάδες, από δέντρα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από την μεγάλη αίθουσα.  Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ο μοναδικός θύλακας με αέρα. Ακολουθώντας την ίδια πορεία ο δύτης θα φθάσει σύντομα στο πέρασμα με διάμετρο 1,70μέτρων και ύψος 90 εκατοστών, Το πρώτο αυτό πηγάδι καταλήγει στο βάθος των 25 μέτρων. Περνώντας ο δύτης εισέρχεται στο κεντρικό κομμάτι του σπηλαίου όπου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολουθεί ένα δεύτερο πηγάδι όπου το ρηχότερο σημείο του είναι στα 25 μέτρα με διάμετρο 2,90μέτρα και μέγιστο
βάθος στα 34 μέτρα. Αμέσως μετά βλέπουμε τους δύο σωλήνες της γεώτρησης σε βάθος 36 έως 37 μέτρα (Ο ένας σωλήνας είναι πλέον ανενεργός διότι δε κάλυπτε πλέον τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού). Αν ο δύτης είναι τυχερός και δουλεύει η αντλία, θα ακούει και τον χαρακτηριστικό της ήχο. Η μεγάλη γεώτρηση έχει διάμετρο 70 εκατοστά και είναι αυτή που τροφοδοτεί με νερό την μισή Πολύδροσο. Συνεχίζοντας ο δύτης θα αναδυθεί σε μια ανωφέρεια (ανοδική σάρα ) όπου θα βγει σε ένα ανοικτό πλάτωμα σε βάθος 20 μέτρα. Αριστερά υπάρχει ένα ¨τυφλό¨ σημείο όπου τελειώνει και ο μίτος. Όλη  η διαδρομή αγγίζει τα 330 μέτρα περίπου. Κάνοντας ένα μικρό ¨jump¨ περνάμε δίπλα όπου υπάρχει ένα πολύ στενό κυκλικό πέρασμα με διάμετρο 0,50 εκατοστά και μήκος 15 μέτρα περίπου. Λόγω των μικρών διαστάσεων σε αυτό το παρακλάδι, ο δύτης δεν επιχείρησε να εισέλθει, γιατί ήταν προφανής η αδυναμία

περιστροφής και εξόδου του. Ολοκληρώνοντας και αυτό το εγχείρημα ξεκινά η επιστροφή και η έξοδος από αυτό το σπήλαιο με την μοναδική ορατότητα. Η εικόνα κατά την επιστροφή αλλάζει δραματικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της οροφής αποτελείται από πυλό και άλλα ιζηματογενή μαλακά υλικά, με αποτέλεσμα, οι φυσαλίδες των δυτών να την αναταράσσουν και αυτό συντελεί στο να δημιουργούνται συνθήκες σχεδόν μηδενικής ορατότητας, σε πολλά σημεία. Η αξία του σωστά περασμένου μίτου είναι πλέον καθοριστικής σημασίας μιας και οι επισκέπτες βασίζονται αποκλειστικά σε αυτόν για να οδηγηθούν με ασφάλεια στην επιφάνεια. Τέλος, η θερμοκρασία όλους τους μήνες του χρόνου είναι κοντά στους 10 βαθμούς κελσίου. 
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017 η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα οργάνωσε και εκτέλεσε σειρά καταδύσεων με σκοπό την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση της πηγής. 
Την ομάδα αποτέλεσαν οι Λευτέρης Κουταλάς, Στέλιος Σταματάκης, Ερρίκος Κρανιδιώτης και Γιάννης Λιαρδάκης. Το σπήλαιο της Πολυδρόσου Πηγές Κηφισού (Αγία Ελεούσα) έχει εξερευνηθεί αρκετά χρόνια παλιότερα από τους σπηλαιοδύτες Γ.Σπίνο και Δ.Κομπιλήρη.

ΠΗΓΗ: grafasdiving.gr











































3 σχόλια:

  1. Kαλημερα καλη η προσπαθεια που γινετε αλλα πιστευω ελλειπης. παρακαλω πολυ τον κο μουτσιανα να αναρτησει ξανα αυτο που ειχε βαλει 23 νοεμβριου 2017 με θεμα ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΦΩΤΟ - VIDEO.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενάλιο σημαίνει ότι βρίσκεται στη θάλασσα, ή κάνω λάθος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Ενάλιο σπήλαιο σημαίνει ότι βρίσκεται στη θάλασσα!

    Αν δεν έχουν σπηλαιολογικές γνώσεις οι άνθρωποι!!!

    Εδώ και πολλά χρόνια πριν, μας έχουν κάνει αναφορά διάφορες σπηλαιολογικές ομάδες, για τα σπήλαια στην περιοχή μας.

    http://polydrososparnassou.blogspot.gr/2012/12/blog-post_2551.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.