Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, .....

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ (1871-1919) 99 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στο Zamosc, μια μικρή πολωνική πόλη, στις 5 Μαρτίου του 1871.  ....
Οργανώθηκε στο επαναστατικό κόμμα «Προλεταριάτο», που είχε ιδρυθεί το 1882. Το «Προλεταριάτο» ηγούνταν χιλιάδων εργατών και οργάνωνε απεργίες. Το 1886, παρόλα αυτά, το κόμμα «αποκεφαλίστηκε» μετά την εκτέλεση τεσσάρων ηγετικών στελεχών, την καταδίκη άλλων 23 με βαριές ποινές σε καταναγκαστικά έργα, αλλά και την εξορία άλλων 200.

 Μόνο μικρές ξεκομμένες ομάδες διασώθηκαν από αυτό το ναυάγιο και η Ρόζα εντάχτηκε σε μία από αυτές στα 16 της χρόνια. Μέχρι το 1889 η αστυνομία την είχε σταμπάρει και αναγκάστηκε να φύγει από την Πολωνία, οι σύντροφοι της σκέφτηκαν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να μπορεί να δουλεύει πολιτικά από το εξωτερικό παρά από την φυλακή. Βρέθηκε λοιπόν στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Εκεί σπούδασε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και οικονομικά.

Έγινε ηγετική φυσιογνωμία και βασική συγγραφέας της κομματικής εφημερίδας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, που εκδιδόταν στο Παρίσι. Το 1894 το «Προλεταριάτο» μετονομάζεται Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βασιλείου της Πολωνίας. Η Ρόζα εξακολουθούσε να είναι ηγετική μορφή στα θεωρητικά ζητήματα του κόμματος (SDKPL) μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τον Αύγουστο του 1893 εκπροσώπευσε το κόμμα στο συνέδριο της σοσιαλιστικής διεθνούς. Μόλις 22 χρονών έπρεπε να λογομαχήσει με διάσημους βετεράνους ενός άλλου πολωνικού κόμματος, του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PPS), που είχε ως βασικό αίτημα την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Η Ρόζα κατηγόρησε το PPS για εθνικιστικές τάσεις και ροπή στο να απομακρύνει τους εργάτες από την ταξική πάλη. Οι αντίπαλοι της τής επιτέθηκαν χυδαία, ανάμεσα τους και ο Β.Λίμπκνεχτ που την κατηγόρησε ότι ήταν πράκτορας της μυστικής αστυνομίας του Τσάρου.

Το 1898 πηγαίνει στην Γερμανία και γίνεται από τους βασικούς συντελεστές του μαρξιστικού περιοδικού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Ήταν πάντοτε ανεξάρτητη στη κρίση και στην κριτική της ακόμη και ο Κ. Κάουτσκι δεν μπορούσε να της αλλάξει γνώμη.

Η Ρόζα μπήκε με όλη την καρδία της στο εργατικό κίνημα της Γερμανίας, εκείνης της εποχής.

Το 1904 σύρθηκε στα δικαστήρια για «προσβολή του Κάιζερ» σε μια ομιλία και καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε έναν μήνα μετά.

Το Δεκέμβρη 1905 μπήκε παράνομα στην ρώσικη Πολωνία, η επανάσταση είχε περάσει πια το ζενίθ της, και συνελήφθη στις 4 Μάρτη 1906 και κρατήθηκε για 4 μήνες.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1914 συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρακινούσε τους στρατιώτες να στασιάσουν.

Όταν ξέσπασε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σχεδόν όλοι οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρασύρθηκαν από το κύμα πατριωτισμού. Στις 3 Αυγούστου 1914 η κοινοβουλευτική ομάδα της γερμανική σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ των πολεμικών πιστώσεων, μόνο ο Καρλ Λίμπκνεχτ αψήφησε την κομματική πειθαρχεία και ήταν η μόνη ψήφος κατά των πολεμικών πιστώσεων.

Στις 4 Αυγούστου, μια μικρή ομάδα σοσιαλιστών να αγωνιστεί ενάντια στο πόλεμο με επικεφαλής τη Ρόζα, Λίμπκνεχτ, Μέρινγκ, Τσέτκιν, όπου γεννήθηκε τελικά η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Όταν ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση, η Ρόζα την χαιρέτησε με ενθουσιασμό αλλά και έκανε και κριτική στους Μπολσεβίκους.

Στις 8 Νοεμβρίου 1918 η Γερμανική Επανάσταση απελευθέρωσε την Ρόζα από την φυλακή. Με όλη την ψυχή της ρίχτηκε στην επανάσταση αλλά οι δυνάμεις της αντίδρασης ήταν ισχυρές. Δεξιοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και στρατηγοί του παλιού στρατού του Κάιζερ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταστείλουν την επαναστατική εργατική τάξη. Χιλιάδες εργάτες δολοφονήθηκαν, στις 15 Ιανουαρίου 1919 ο Κ. Λίμπκνεχτ σκοτώθηκε, και την ίδια μέρα το κοντάκι του τουφεκιού ενός στρατιώτη συνέθλιψε το κρανίο της Ρόζας.


«Το καλύτερο μυαλό ανάμεσα στους επιστημονικούς διαδόχους του Μαρξ και του Ένγκελς» όπως είπε ο Μέρινγκ δεν υπήρχε στην ζωή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.