Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Νότα Κυμοθόη**: "Η αρχαία Ελάτεια"

Της κ. Νότας Κυμοθόη: Η Ελάτεια ήταν πόλη των Ελλήνων στην περιοχή όπου ονομαζόταν Ελλάς από αρχαιοτάτων χρόνων. Εκτεινόταν βόρεια της σημερινής πόλης και στους πρόποδες του Καλλιδρόμου.....
Εκτεινόταν ανατολικά και δυτικά από παραπόταμο του Κηφισού. Εκεί έρεε ο ποταμός Βοάγριος ή Γαβριάς, που υπάρχει ακόμα, ανατολικά της σημερινής πόλης και δυτικά της αρχαίας πόλης(σημερινός ναός Αγ. Λουκά, θέση Μυκηναϊκοί τάφοι). Παραπλεύρως υπάρχει δρόμος αρχαίος που οδηγεί στην αρχαία Νάρυκα=Ρεγγίνι (πέρασμα). Γιαυτό και η πόλη στην αρχαιότητα είχε μεγάλη δύναμη. Γιατί κρατούσε τα περάσματα. Το Ελατικό Πεδίο, ήταν ο δρόμος αυτός που υπάρχει ως σήμερα. Ο Παυσανίας(2ος π.Χ αιώνας) που έφτασε στην περιοχή αναφέρει στα Φωκικά, πως η πόλη ήταν στολισμένη με θέατρο και άγαλμα της προστάτιδας θεάς Αθηνάς και ναό του Ασκληπιού (εκεί όπου είναι σήμερα ο ναός του Αγ. Αθανασίου).
Τo «Eλ» δηλώνει έλευση από τους Έλληνες θεούς Το πρόθεμα «λας», γενική «λάος», σημαίνει λίθος. Η Ελλάς
Και οι κάτοικοι της αρχαίας Ελάτειας ήταν η συνέχεια της φυλής των Ελλήνων από την εποχή του λίθου (600.000 π.Χ. -3.100π.Χ.).
Στην περιοχή κατοικούσαν οι Λοκροί. Το όνομα Ελάτεια ή Ελάατεια έχει δύο εκδοχές: Ελάα+τει+α
Α) Ελάα σημαίνει ελιά + τει= εσύ(Δωρική λέξη)+ α =εκφράζει θαυμασμό, ισχυρό συναίσθημα για τη θέα του Παρνασσού
Η ελιά, το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς ήταν το δέντρο της περιοχής κι ο πρώτος ναός που χτίστηκε ήταν ο Ναός της Κραναίας Αθηνάς
Στις πλαγιές του Καλλίδρομου κι ανήκε στην πόλη της Αρχαίας Ελάτειας (ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα) στη θέση βόρεια του ναού Αγ. Ειρήνη.
Η αρχαία Ελάτεια και η Αθήνα, είναι οι μοναδικές πόλεις που είχαν προστάτιδα την Αθηνά.

Β) «Ελ» =Έλληνα υιέ θεού +α=που φαίνεται η καταγωγή σου +τει=εσύ που βλέπεις τον Παρνασσό+α=και θαυμάζεις
Στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας σώζονται ερείπια σπιτιών από την αρχαία πόλη, το κάστρο και από τις ανασκαφές βρέθηκαν οι Θαλαμωτοί τάφοι στην πλαγιά κοντά στον Αγ. Λουκά.
Η αρχαία Ελάτεια διέθετε δικό της νόμισμα με παράσταση της Κραναίας Αθηνάς και είχε αναπτύξει την κεραμική, την μικρογλυπτική Και υφαντική τέχνη.
Από την πόλη πέρασαν πολλοί επιδρομείς και την κατέστρεψε ολοσχερώς ο Φίλιππος ο Μακεδών το 338 π.Χ.γιατί αντιστάθηκε.
Αποτέλεσε έδρα του Ύπατου των Ρωμαίων Φλαμινίνου Τίτου(198 π.Χ.). Πατρίδα και του αρχαίου Έλληνος Ολυμπιονίκη Μνησίβουλου, που έτρεξε στην 235η Ολυμπιάδα και νίκησε δύο φορές σε νίκη Διπλού Σταδίου και σε νίκη Οπλίτη δρόμου με ασπίδα.

«Η Συγγραφέας Νότα Κυμοθόη, παρέχει αυτό από το βιβλίο της «ΕΛΑΤΕΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ» για τη ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»
Υ.Γ. Αυτό το κείμενο όσον αφορά πληροφορείες για την αρχ. Ελάτεια (είναι μέρος του βιβλίου  της Συγγραφέως κ. Νότας Κυμοθόη) και είναι μόνο για ανάγνωση. Απαγορεύεται η όποια δημοσίευση ή εκτύπωση σε άλλα έντυπα ή αναρτήσεις.


Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι μια προσφορά της κ. Νότας Κυμοθόη, την οποία ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, καθώς επίσης για το έργο της και την προσφορά της στον πολιτισμό .

Στην πρώτη φωτογραφία: άποψη της Ελάτειας, κεντρικός δρόμος, δεύτερη:  το Μουσείο της Ελάτειας(πρώην Δημ. Σχολείο) , τρίτη: ο ναός του Αγ. Δημητρίου, τέταρτη: ο Αγ. Βάρβαρος και απεικονίζεται στο εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου(11ου αιώναος) θέση αρχαία Ελάτεια και τέλος ο Άγιος Αθανάσιος.
(Δημοσιεύτηκε στο Lamia Times την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011)

**Η Νότα Κυμοθόη είναι Λογοτέχνης μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και Εικαστικός μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε., μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών "Ο Απελλής" και μέλος στον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ"
Nota Kimothoi <kimothoinota@gmail.com>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.