Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου....ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Τσαπρούνης σε ηλικία 45 ετών….......

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΕΝ ΑΘHΝΑΙΣ....ΠΑΛΙA ΓΕΙΤΟΝΙA

Γράφει και Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ

 Ακαδημία Πλάτωνος περί τα τέλη του Εμφυλίου....
Πολλές βιοτεχνίες κόσμος και κοσμάκης να δουλεύει σε αυτές Αθηναίοι και επαρχιώτες που ερχόντουσαν στην Αθήνα για ένα καλύτερο αύριο.
Εργοστάσια του Λαναρά....Καπνεργοστάσιο...ΒΙΟ.......

Στενά σοκάκια κάποια αδιέξοδα με παιδιά να παίζουν αλλά και στον Αρχαιολογικό Χώρο και την κάμαρα της αυλής που γεννήθηκα να βρίσκεται σχεδόν μέσα σε αυτόν.
Τα περισσότερα σπίτια ήταν φτιαγμένα τύπου άρπα κόλα....
Τα ακροκέραμα απαραίτητα....σιδερένιες αυλόπορτες με το κουδουνάκι επάνω για να ειδοποιεί την είσοδο ατόμων ....διακοσμητικά γύψινα....
Η αυλή με τα δωμάτια που νοίκιαζαν εργένηδες αλλά και οικογένειες ...ο κοινόχρηστος βόθρος με την γλάστρα από πάνω και φυσικά την αξέχαστη μυρουδιά.
Την αλά Τούρκα κοινόχρηστη τουαλέτα με τα κομμάτια εφημερίδας στο καρφί ...και την πρωινή ουρά έξω από αυτή το πρωί.
Ο τσιμεντένιος νεροχύτης της αυλής με περισσότερες βρύσες ....
Στην άκρη αυτοσχέδια αποθηκούλα με τις σκάφες απέξω στην σειρά.
Αυτές χρησίμευαν και για ατομική υγιεινή και για μπουγάδα...
Γλάστρες παντού με τα γεράνια να υπερτερούν....κάπου στην άκρη ένα αυτοσχέδιο πατίνι με ρουλεμάν....ένα τόπι με εξόγκωμα τύπου πεπόνι από την χρήση.
Και φυσικά οι υπέροχοι συναυλικοί ο καθένας με τα βάσανα τις ιστορίες του καλές και κακές κάποιοι τσακωμένοι με τον νόμο.
Δεν ξεχνώ τον ωραίο μάγκα που ποτέ δεν κατάλαβα τι δουλειά έκανε....τοκιστής και σουλατσαδόρος δήλωνε αλλά με καλή ψυχή.
Τον μισό καιρό έμενε στην κάμαρα και τον υπόλοιπο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας "φιλοξενούμενος" όπως έλεγε γελώντας ....στου Αβέρωφ...τις φυλακές που σήμερα δεν υπάρχουν.
Δεν τον έδιωχνε η σπιτονοικοκυρά τον έβαζε και φρεσκάριζε τα δωμάτια τον βοηθούσαν και οι υπόλοιποι.
Χτυπούσε με το ρόπτρο την εξώπορτα ο αστυφύλακας και τον φώναζε με το επώνυμό του και αυτός απαντούσε...."....παίρνω τα σέα μου και έρχομαι κύριε πόλισμαν..."
Γνωστοί καλλιτέχνες έμεναν στην περιοχή....Νίκος Γούναρης...Τώνης  Μαρούδας... Γιώργος Ζαμπέτας....Μίμης Φωτόπουλος...αλλά και ο Δημήτρης Ψαθάς ο συγγραφέας στην οδό Ναυπλίου.
Μια γειτόνισσα  του έδωσε την ιδέα για να γράψει την Μαντάμ Σουσού.

Η μαγική αυλή δεν υπάρχει σήμερα ούτε οι κάμαρες...ο χώρος αποδόθηκε
στον πραγματικό του ιδιοκτήτη τον Πλάτωνα...η Γ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων
φρόντισε γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.