Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οι «μπάμπουσκες» του Πρώτου Θέματος φέρνουν πόλεμο



Σκληρό πολιτικό, αλλά και εκδοτικό, πόλεμο προκαλούν τα ανοιχτά ερωτήματα για τη δανειοδότηση του «Πρώτου Θέματος» - ερωτήματα, που προκύπτουν από το τελικό πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια....

Το πόρισμα, το οποίο αποστέλλεται πλέον στον Άρειο Πάγο προς περαιτέρω διερεύνηση, κάνει λόγο για «αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδοτήσεις» της εφημερίδας, ενώ εισηγείται έρευνα σε βάθος και για το ποσό των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε βρεθεί στην κατοχή του Θέμου Αναστασιάδη. 
Τα δύο αυτά σημεία του πορίσματος πυροδότησαν υψηλή ένταση χθες το βράδυ στην Εξεταστική μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνων της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκάλεσαν δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και «Πρώτου Θέματος», ενώ άνοιξαν και δύο παράπλευρες θερμές κόντρες: Ανάμεσα στον Θέμο Αναστασιάδη και τον Κώστα Βαξεβάνη και μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δάνεια στις εταιρίες - «μπάμπουσκα»
Την φωτιά άναψαν οι αποκαλύψεις για το σύστημα «μπάμπουσκα», με το οποίο ο Θέμος Αναστασιάδης φέρεται να δανειζόταν από τις τράπεζες για να αγοράζει μετοχές εταιριών που ανήκαν στον ίδιο και τους συνεταίρους του.
Πηγές του Μαξίμου, επικαλούμενες το πόρισμα, τόνιζαν χθες το βράδυ ότι «ο Όμιλος Πρώτο Θέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και το σύνολο των τραπεζικών κανόνων και κυρίως των κανονισμών πιστοδοτήσεων και πίστης».
Πως στήνονταν οι εταιρίες - φαντάσματα
Κατά τις ίδιες πηγές, «οι αγοροπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), πιστοποιούν στην προκειμένη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάμπουσκα»). 
Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι,  οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες».
Τα 5 εκατομμύρια του Θέμου Αναστασιάδη
Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμη ότι χρειάζεται «σοβαρή έρευνα σε βάθος» και για την προέλευση «του ποσού των 4.973.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή Αναστασιάδη». 
«Ανεξάρτητα  της μέχρι σήμερα καταλήξεως των σχετικών ερευνών», προστίθεται, «η ενώπιον της Επιτροπής απερίφραστη δήλωσή του ότι το ποσό αυτό δεν προήλθε από πώληση μετοχών στον Λαυρεντιάδη, ενώ - όπως αποκάλυψε την επόμενη μέρα - η εφημερίδα Αυγή και ο δημοσιογράφος Κώστας Πουλακίδας είχε δηλώσει το αντίθετο ενώπιον των διωκτικών αρχών, συνιστά αντίφαση που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, δηλαδή να διερευνηθεί πότε έλεγε αλήθεια, ενώπιον της  Επιτροπής ή ενώπιον των διωκτικών αρχών».
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση εκβιάζει
Η αναφορά στην επίμαχη υπόθεση των 5 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσαν την έκρηξη του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Εξεταστική Επιτροπή Ανδρέα Λοβέρδου.  Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν έχει σχέση με τις εργασίες της, ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων της πλειοψηφίας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τροποποίηση του πορίσματος με στόχο «να εκβιάσει και να εκδικηθεί».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το πόρισμα για να εκβιάσει το Θέμα», ήταν ο τίτλος - απάντηση και στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος, ενώ στη σχετική ανάρτηση υπενθυμίζεται ότι ο Θέμος Αναστασιάδης έχει απαλλαγεί με βούλευμα για την υπόθεση των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύρραξη Αναστασιάδη - Βαξεβάνη
Εκτός ορίων εξετράπη, ταυτόχρονα, και η κόντρα μεταξύ του «Πρώτου Θέματος» και της εφημερίδας «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, η οποία είχε παρουσιάσει πρώτη την Κυριακή την υπόθεση με την δημιουργία των εταιριών «Μπάμπουσκα».
Το «Πρώτο Θέμα», με ένα κείμενο που υπογράφουν οι «100 δημοσιογράφοι της εφημερίδας» εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά Βαξεβάνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Το «Πρώτο Θέμα» Κωστάκη πέτυχε ως εφημερίδα γιατί δεν ξερόγλειφε κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, όπως εσύ. Εμείς δεν δουλεύαμε στην ΕΡΤ του Γιωργάκη που εισέπραξες 1,5 εκατ. ευρώ εν καιρώ μνημονίου. Εμείς δεν κρύψαμε ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ και δεν γίναμε υπάλληλοι του εργολάβου Καλογρίτσα. 
Ούτε είχαμε... καλές πηγές στην ΚΥΠ όπως εσύ. Δεν φταίμε εμείς αν δεν πουλάς ούτε μια εφημερίδα ανά περίπτερο στην Ελλάδα».
Εξίσου σκληρή ήταν η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έγραψε στο koutipandoras.gr: «Είσαι αυτός που πιάστηκες στα Γαλλοελβετικά σύνορα με μια βαλίτσα γεμάτη ευρώ για τα οποία πάσχιζες να πιστέψουν όλοι πως είναι νόμιμο χρήμα.
Είσαι αυτός που στη συνέχεια πήγες με μαύρες σακούλες γεμάτες με άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τις κάνεις επιταγές και να τις καταθέσεις στην ΒΝΡ στο Κολωνάκι.
Είσαι αυτός που έλεγε πως τα χρήματα αυτά στα έδωσε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης για αγορά μετοχών του Πρώτου Θέματος αλλά λίγο αργότερα αναίρεσες με άλλες καταθέσεις.
Είσαι αυτός που έλεγες ψέματα πως τα δικαστήρια σε έβγαλαν αθώο γι' αυτή την υπόθεση, ενώ στην πραγματικότητα είχαν άρει τις ποινικές ευθύνες επειδή πλήρωσες…»
Και κόντρα ΕΣΗΕΑ - ΣΥΡΙΖΑ
Η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή όμως έφερε σε δημόσια κόντρα και την ΕΣΗΕΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η οποία καταγγέλλει στοχοποίηση των δημοσιογράφων Πρώτου Θέματος από την κυβέρνηση, εκφράζει «έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις» και τονίζει ότι «και σε αυτή την περίπτωση η απόπειρα χειραγώγησης δεν θα περάσει».
Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει τη λάσπη του Πρώτου Θέματος «δημοσιογραφική κριτική». Και η στοιχειώδης απάντηση στη λάσπη και στα ψέματα αποκαλείται «στοχοποίηση»… Εκτός από τη συντεχνιακή λογική υπάρχει και η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας που οφείλει να περιφρουρεί η ΕΣΗΕΑ».
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.