Το μικρό θέατρο της Επιδαύρου και το κρυμμένο του μυστικό σε πλάνα από drone (Vid)
Χρήστος Δεμέτης
Στα πλάνα του βίντεο που θα δείτε παρακάτω, θα απολαύσετε μια υπέροχη πτήση πάνω από τη "μικρογραφία" του θεάτρου της Επιδαύρου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μεγάλο θέατρο.....
Πρόκειται για το θέατρο της πόλης-κράτους της Επιδαύρου που βρισκόταν στην αργολική παραλία του Σαρωνικού, δίπλα στο λιμανάκι.
Στα πλάνα του βίντεο που θα δείτε παρακάτω, θα απολαύσετε μια υπέροχη πτήση πάνω από τη "μικρογραφία" του θεάτρου της Επιδαύρου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μεγάλο θέατρο.....
Πρόκειται για το θέατρο της πόλης-κράτους της Επιδαύρου που βρισκόταν στην αργολική παραλία του Σαρωνικού, δίπλα στο λιμανάκι.
Στην πόλη αυτή ανήκε ως κύριο θρησκευτικό κέντρο το ιερό του Ασκληπιού στην παραπλήσια ορεινή ενδοχώρα, σε απόσταση τεσσάρων περίπου ωρών με τα πόδια. Η αρχαία πόλη, στο χώρο της οποίας μαρτυρείται κατοίκηση από την 3η π.Χ. χιλιετία, δεν έχει ακόμη ανασκαφεί συστηματικά, όμως φανερά ερείπιά της από τις μεταγενέστερες περιόδους απλώνονται σε όλη την έκταση της μικρής λοφώδους χερσονήσου "Νησί" που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και καλύπτεται από οπωρώνες εσπεριδοειδών και ελαιώνες. Το αρχαίο θέατρό της βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, στην κατωφέρεια του ισθμού που την συνδέει με τη στεριά.
Στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου και στην Ν.Δ. πλαγιά της, ιδρύθηκε το μικρό θέατρο, για τις δημόσιες ανάγκες έκφρασης της εποχής, κυρίως όμως για τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας, γι' αυτό και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο.
Από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επίλεκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό "ζωντανό μουσείο". Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και "λαλούν θέατρο". Μετά από 23 αιώνες σιωπής, το 1971 άρχισε η ανασκαφή του.
Επίσης στην ίδια περιοχή μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί. Στα νερά αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της, είτε με βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας που είναι καθαρά ορατός, μόνο από ψηλά.
Η επαναλειτουργία
Η επαναλειτουργία του θεάτρου κατέστη δυνατή με τη διαμόρφωση αυστηρών περιορισμών χρήσης μετά από τη συνεργασία του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", της υπεύθυνης Επιστημονικής ομάδας συντήρησης του μνημείου και των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και των τοπικών αρχών. Σημαντικά συνέβαλαν αρχικά και οι ιδιώτες χορηγοί. Τον Ιούλιο του 1995 ξεκίνησε δοκιμαστικά ένα μικρό Φεστιβάλ τεσσάρων εκδηλώσεων που ονομάστηκε Μουσικός Ιούλιος. Τη συνολική διοργάνωση ανέλαβε ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής". Προηγουμένως διαμορφώθηκε στοιχειωδώς ο περιβάλλων χώρος και δημιουργήθηκε διαδρομή πρόσβασης των θεατών από το λιμάνι ως το θέατρο.
Σχεδόν αμέσως, η επιτυχία κατέστησε το σύντομης διάρκειας φεστιβάλ διάσημο και προσέλκυσε περισσότερους ιδιώτες χορηγούς επιτρέποντας στο θεσμό να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενος. Επίσης ο αριθμός των εκδηλώσεων διπλασιάστηκε. Έκτοτε η λεγόμενη "μικρή Επίδαυρος" φιλοξενεί παραστάσεις επί τέσσερα διήμερα κάθε Ιούλιο. Από το 2002 η διοργάνωση του Μουσικού Ιουλίου εντάχθηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Από το 1998, με συστράτευση του Υπουργείου Γεωργίας, προστέθηκε στον Μουσικό Ιούλιο οργανωμένη έκθεση αγροτικών προϊόντων της περιοχής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Το μικρό θέατρο χωράει σήμερα 800 θεατές.
Πηγή βίντεο: haanity
http://news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.