Βίκτωρ Σαμπώ
Είναι μια εικόνα που την βλέπουμε συχνά ... οι Ολυμπιονίκες να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους...
Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Πίσω από αυτή τη μυστηριώδη συνήθεια κρύβεται μια ιστορία περί... χρυσού.
Συγκεκριμένα, η πρακτική του δαγκώματος ενός χρυσού νομίσματος χρονολογείται από τότε που οι πληρωμέςγίνονταν με χρυσό. Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, βυθίζοντας τα δόντια σε ένα νόμισμα,μπορούσε κάποιος να καταλάβει αν τα δουκάτα ήταν αληθινά, ή αν κάποιος πονηρός είχε επιχρυσώσει κομμάτια μόλυβδου.
Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν όντως είναι χρυσά ή κάποιος τους κορόιδεψε. Στην πραγματικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιθυμίες των φωτογράφων: με το να δαγκώνουν παιχνιδιάρικα το μετάλλιο γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η φωτογραφία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων David Wallechinsky.
Αν απογοητευτήκατε από το λόγο, σκεφτείτε το εξής: δεν έχει υπάρξει στην πραγματικότητα εντελώς χρυσό μετάλλιο, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη.
Τα Ολυμπιακά μετάλλια στο Ρίο ζυγίζουν περίπου 500γρ. Το δυσάρεστο νέο, όμως, για τους... υποψήφιους πωλητές τους είναι ότι τα 494γρ. είναι ασήμι και μόλις τα 6γρ. χρυσό! Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η αξία τους κοστολογείται σε σημερινή αξία περίπου 261 δολάρια, ποσό που σίγουρα δεν κλείνει... τρύπες σε οικονομική ανασφάλεια.
Ωστόσο, όπως αναλύει και ειδικός εκτιμητής η αξία του μεταλλίου δεν κρύβεται στην ποσότητα χρυσού που έχει μέσα, αλλά στην ιστορία που το συνοδεύει...
Ωστόσο, όπως αναλύει και ειδικός εκτιμητής η αξία του μεταλλίου δεν κρύβεται στην ποσότητα χρυσού που έχει μέσα, αλλά στην ιστορία που το συνοδεύει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.