Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου....ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Τσαπρούνης σε ηλικία 45 ετών, σήμερα στις 12 η κηδεία του στον ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφίκλειας.….......

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

"ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ" . Γιατί το λέμε? Η ιστορία της φράσης.

Η Μαδιάμ ή Μαδιάν ήταν η χώρα της Παλαιστίνης, πιθανόν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Ονομάστηκε έτσι.....

 από τον Μαδιάμ, γιο του Αβραάμ. Οι κάτοικοί της θεωρούνται απόγονοι του. Ανέπτυξαν το εμπόριο, μεταφέροντας τα προϊόντα τους στην Αίγυπτο. Στην πλειοψηφία τους οι Μαδιανίτες ήταν μοναδικός λαός και διέθεταν πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη. Κάποτε, ενώθηκαν με τους Μωαβίτες κατά του Μωυσή και με τους Αμαληκίτες κατά των Εβραίων.
Ο Γεδεών όμως, αρχηγός των Εβραίων, τους πολέμησε και τους συνέτριψε. Άραβες γεωγράφοι αναφέρουν ότι οι νικητές μετέβαλαν την πόλη των Μαδιανιτών, Άκαβα, σε σωρούς ερειπίων. Κατέστρεψαν τα πάντα και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Με την περήφανη νίκη των Γεδεών κατά των Μαδιανιτών εξασφαλίστηκε σαρανταετής ειρηνικός βίος στο Ισραήλ.
Από την ολοσχερής καταστροφή της χώρας Μαδιάμ μας έμεινε και η φράση «τα’ κανε Γης Μαδιάμ», που λέγεται επί ολοκληρωτικής καταστροφής και αναφέρεται με την ίδια έννοια και στην εκκλησιαστική φρασεολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.