Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου.....

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ : 5 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ JUNO ΣΤΟΝ ΔΙΑ


Στο περιθώριο αυτής της πολύ μεγάλης στιγμής, υπάρχουν κάποιες απίθανες λεπτομέρειες που προκαλούν μεγάλες εντυπώσεις. Δείτε τα 5...
περίεργα από την άφιξη του Juno στον Δία...
1. Ο Δίας βρήκε πάλι την... γυναίκα του

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, προς τιμήν του μεγέθους του, ονομάστηκε Διας. Σαν τον απόλυτο άρχοντα του Ολύμπου, τον «πατέρα των θεών και των ανθρώπων». Ωστόσο, η επίσημη ονομασία του Δία είναι Jupiter. Ο Γιούπιτερ είναι θεός που ανήκει στην αρχαία Ρωμαϊκή μυθολογία, έχοντας ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά με τον Δία.

Εμπνευσμένοι από τους θεούς του Ολύμπου, οι Ρωμαίοι είχαν φτιάξει την, ολόιδια, δική τους εκδοχή. Γυναίκα του Γιούπιτερ, σε ρόλο Ηρας, είναι η Γιούνο. Από εκεί προκύπτει και το όνομα του διαστημόπλοιου της NASA, που μετά από πέντε χρόνια ταξιδιού πλέον βρίσκεται σε απόσταση  αναπνοής από τον... άνδρα του.

2. Ενα διαστημόπλοιο «σπρίντερ»

Η NASA έχει πάρα πολλούς λόγους να είναι περήφανη για την επιτυχημένη αποστολή του Juno. Ενας από αυτούς, αν και όχι από τους σημαντικότερους, είναι πως το διαστημόπλοιο της έπιασε ταχύτητα ρεκόρ. Τις τελευταίες εβδομάδες της διαδρομής του, το Juno έφτασε το 265.000 χιλιόμετρα την ώρα, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα ταχύτερα αντικείμενα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος!

Αυτή η ιλιγγιώδης ταχύτητα επιτεύχθηκε χάρις στο πολύ δυνατό βατυτικό πεδίο του Δία, το οποίο ωθούσε ολοένα και περισσότερο το σκάφος προς το κέντρο του. Το Juno έγινε με διαφορά το γρηγορότερο διαστημόπλοιο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από κάποιο πλανήτη.

3. Οι 3... λιλιπούτειοι αστροναύτες που το επάνδρωσαν

Αν η αποστολή του Juno που κατέφτασε στον Δία ήταν αληθινά επανδρωμένη, τότε θα αποτελούσε την μεγαλύτερη είδηση εδώ και αρκετό καιρό. Στο διαστημόπλοιο της NASA δεν υπάρχει κανένας ανθρώπινος οργανισμός, παρά μόνο... τρεις χαρακτήρες από LEGO.

Ο πρώτος είναι ο Δίας, η δεύτερη η γυναίκα του Ηρα και ο τρίτος ο Γαλιλαίος. Τα τρία LEGO που στάλθηκαν συμβολικά στον μακρινό πλανήτη, ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να κεντρίσει το ενδιαφέρον τον νεαρών παιδιών, σε θέματα επιστήμης.

4. Αφιξη με ακρίβεια δευτερολέπτου

Στις 5 Αυγούστου του 2011 το Juno αποχαιρετούσε τον πλανήτη μας, με προορισμό τον Δία. Οι επιστήμονες της NASA, αρκετά πριν την εκτόξευση, είχαν μελετήσει επακριβώς την πορεία του διαστημόπλοιου. Τελικά, αποδείχτηκαν κάτι παραπάνω από ακριβείς...

Πέντε χρόνια μετά, έπειτα από μια πορεία 2,83 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το Juno μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία μόλις ένα δευτερόλεπτο μετά από τον προβλεπόμενο χρόνο!

5. Η κάμερα και η online ψηφοφορία

Το διαστημόπλοιο που θα εξερευνήσει τον Δία, κουβαλάει μέσα του της τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πέρα όμως από τα «διαστημικά» gadget, η NASA έχει τοποθετήσει στο σκάφος μία κάμερα ώστε μέσα στο προσεχές διάστημα να θέσει σε διαδικτυακή ψηφοφορία με τις περιοχές της ατμόσφαιρας του Δία που θα φωτογραφηθούν.

Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, θα δοθεί σε όλους μας ο λόγος να επιλέξουμε ποια μέρη θα θέλαμε να δούμε πρώτα, μέσα από την Juno Cam, η οποία αυτή τη στιγμή πετάει μόλις 5.000 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη Δία.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.