Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ!!!! Η ΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΕΛΛΑ ΓΑΔΕΔΗ ΣΤΟ...."Για ιδέστε τον αμάραντο..."


      Η Λαμιώτισσα τραγουδίστρια  Στέλλα  Γαδέδη τραγουδά ανεπανάληπτα  το..."Για  ίδέστε  τον  αμάραντο.." και το "Μέρα  μέρωσε" αλλά  και σχολιάζει . Eμείς  στο  τέλος  σας παραθέτουμε  λίγα  λόγια   για  εκείνη και ο  φίλος  Γιώργος  Βιδάκης μας "σερβίρει" όχι ένα αλλά δύο εκπληκτικά και  εξόχως  "περιποιημένα"  βίντεο. Δείτε  τα  όλα......

Ερμηνεία: Στέλλα Γαδέδη

Από το CD "Το Βιβλίο της Μνήμης" 2001


"....Τα συγκεκριμένα τραγούδια τα διασκεύασα για το "Βιβλίο της Μνήμης" γιατί είχαν άμεση σχέση με τη ζωή μου και την παιδική μου ηλικία. Αλλιώς νομίζω ότι δεν θα το έκανα.

Ενσωματωμένη εικόνα

Ο “Αμάραντος” σκιαγραφεί τη ρουμελιώτικη ψυχή και εγώ σα γνήσια Ρουμελιώτισσα ήθελα να θυμίσω στον εαυτό μου, κάποια στιγμή της ζωής μου που είχα λυγίσει, ότι μπορώ ν’ αντέχω σαν τον αμάραντο....
.... Η μουσική μας παράδοση είναι μεγάλος πλούτος και είναι καλό να μην την αγνοούμε ούτε να την αφήνουμε να μαραζώνει. Σύγχρονες προσεγγίσεις εφόσον γίνονται με γνώση και ταλέντο μπορεί να έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Επίσης όταν λειτουργεί η παράδοση υπόγεια στο έργο ενός δημιουργού και αφαιρετικά είναι σπουδαίο. Δεν συμβαίνει όμως αυτό με την πλειοψηφία των σύγχρονων τραγουδιών με παραδοσιακό ύφος που εμφανίζονται ως πρωτότυπες δημιουργίες ενώ είναι κλεμμένες παραδοσιακές μελωδίες με νέο “σύγχρονο” στίχο. Αυτό δεν είναι δημιουργία κατά τη γνώμη μου...."

Στέλλα Γαδέδη



Αχ, για ιδέ καλέ για ιδέ
για ιδέστε τον αμάραντο!
Για ιδέστε τον αμάραντο
σε τι βουνό φυτρώνει καλέ!

Αχ φυτρώ καλέ φυτρώ
φυτρώνει μες στα δύσβατα.
Φυτρώνει μες στα δύσβατα,
στις πέτρες στα λιθάρια καλέ.

Αχ, ποτέ καλέ ποτέ.
Ποτέ του δε ποτίζεται!
Ποτέ του δε ποτίζεται
και δε κορφολογιέται καλέ.)

Αχ, τον τρών’καλέ τον τρών’,
τον τρών’τα λάφια και ψοφούν.
Τον τρών’τα λάφια και ψοφούν,
τ’αγρίμια κι ημερεύουν καλέ.
  

                              ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΣΤΕΛΛΑ  ΓΑΔΕΔΗ




Η Στέλλα Γαδέδη γεννήθηκε στη Λαμία και σε ηλικία 2 μόλις μηνών οι γονείς της μετακόμισαν στο Καρπενήσι. Εκεί είχε τα πρώτα μουσικά ακούσματα: δημοτική μουσική, λαϊκοί οργανοπαίχτες, περιπλανώμενος κινηματογράφος, κλασική μουσική από ραδιόφωνο και παραστάσεις τσίρκου θα καθορίσουν τη μετέπειτα μουσική της πορεία.

  Σε ηλικία 6 ετών επιστρέφει στη Λαμία όπου άρχισε να τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο που διηύθυνε ο Α. Αινιάν. Σε ηλικία 8 ετών ήταν σολίστ στη χορωδία του Αινιάν, η οποία βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών του Αrrezzo της Ιταλίας και αργότερα φλαουτίστα στην ορχήστρα πνευστών "Αρμονία Αινιάν".


   Όταν ήταν 13 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, μετακόμισε στην Αθήνα και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη μουσική. Πήρε δίπλωμα με πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο από το Απολλώνιο Ωδείο με καθηγητή τον Ν. Τσιλιμπάρη. Παράλληλα ξεκίνησε την καριέρα της ως φλαουτίστα και τη συνεργασία της με ΄Ελληνες συνθέτες, όπως Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Χρήστου, Αργύρη Κουνάδη, Διονύση Σαββόπουλο στο "Κύτταρο", Μάνο Χατζιδάκι, Θόδωρο Αντωνίου, Ελένη Καραΐνδρου. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης συνέχισε ανώτερες σπουδές στο Παρίσι (1974-77) με τον P.-Y. Artaud, καθώς και στην "Ecole Normale", απ΄ όπου πήρε δίπλωμα το 1977. Τον ίδιο χρόνο πήρε το 2ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό "Βellan" στη Γαλλία.


   Με την επιστροφή της στην Ελλάδα συνέχισε την καριέρα της ως φλαουτίστα συμμετέχοντας ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Σόφιας, τους Σολίστ της Πάτρας, έδωσε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φλωρεντία, Παλέρμο, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Μασσαλία, Γενεύη και Κόμο Ιταλίας, Μόναχο,Τυνησία, κλπ), εμφανίστηκε σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετείχε σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις δίσκων. Για πολλά χρόνια ήταν κορυφαία φλαουτίστα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων ενώ είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο "Athenaeum".


Ασχολείται επίσης σοβαρά και με το τραγούδι. Η φωνή της ακούγεται σε δίσκους του Αργύρη Κουνάδη (Παραλογές), Διονύση Σαββόπουλου (Βρώμικο Ψωμί), Μ. Χατζιδάκι (Μελισσάνθη).
  Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις, του οποίου υπήρξε μόνιμη συνεργάτης, την άκουσε να τραγουδάει και την προσκάλεσε να δώσει συναυλία με τραγούδια του μεσοπολέμου στο Μουσικό Αύγουστο. Αργότερα ηχογράφησε τα παραπάνω τραγούδια σε δίσκο που κυκλοφόρησε από το Σείριο - ΕΜΙ (1985) με τον τίτλο "΄Οταν οι κινηματογράφοι ήταν ακόμα θερινοί και παίζαν στα διαλείμματα τραγούδια" (στο πιάνο ο Γ. Κουρουπός).



Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της εκδόθηκε από το Σείριο το 1990 και περιέχει τα σημαντικότερα έργα για σόλο φλάουτο από την προκλασική εποχή μέχρι σήμερα. Το 1996 εκδόθηκε ο τρίτος της προσωπικός δίσκος με τον τίτλο "Κήποι της Νύχτας" (Σείριος) στον οποίο ερμηνεύει τραγούδια δικής της σύνθεσης σε ποιήματα των Λαπαθιώτη, Χρονά, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Ζ. Παπαντωνίου κ.α. και το 2001 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Το Βιβλίο της Μνήμης" (UNIVERSAL 2001) που περιέχει δικά της μουσικά έργα και τραγούδια που ερμηνεύει η ίδια και σε κάποια έχει γράψει και τους στίχους.


Ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης
Μελοποίηση & ερμηνεία: Στέλλα Γαδέλη ( CD "Κήποι τής Νύχτας" )



Λυπήσου εκείνους που πονούν,
βουβά κι ανώφελα, για κάτι,
και παίρνουν, για να λησμονούν,
της ζωής κάποιο άθλιο μονοπάτι

λυπήσου αυτούς που έχουν χαθή,
μες στη θλιμμένην ύπαρξή μας,
κι έγιναν αίνιγμα βαθύ,
μια και δεν είναι μεταξύ μας

κι αυτόν, κι αυτόν που αναπολεί
τα περασμένα του, λυπήσου:
μα όμως, ακόμα πιο πολύ,
τις ώρες της βαθιάς σιωπής σου,

λυπήσου αυτούς, που, μια φορά,
με φτερά ζούσαν, και τα χάνουν,
και δεν τους μένει άλλη χαρά,
παρά η χαρά πως θα πεθάνουν...


  To 2005 κυκλοφόρησε ο πέμπτος προσωπικός δίσκος με το τίτλο " City 1" (ΣΕΙΡΙΟΣ) στον οποίο ερμηνεύει έργα για φλάουτο και κιθάρα (κιθάρα Γιώργος Μουλουδάκης).

Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βύρωνα και ασχολείται με το φλάουτο, τη σύνθεση και το τραγούδι.


 Θα κλείσουμε με μια παραλλαγή του παραδοσιακού - ΜΕΡΑ ΜΕΡΩΣΕ  .
 Βίντεο Γιώργος  Βιδάκης



Ερμηνεία: Στέλλα Γαδέδη
Διασκευή: Kora Michaelian

Από το CD της Στέλλας Γαδέδη: Το Βιβλίο της Μνήμης

Μέρα μέ εε
μέρα μέρωσε...
μέρα μέρωσε τώρα η αυγή χαράζει
τώρα τα πουλιά...
τώρα τα πουλιά τώρα τα χελιδόνια
τώρα οι πέρδικες...
τώρα οι πέρδικες τώρα οι περδικοπούλες
τώρα τραγουδούν...
τώρα τραγουδούν τώρα λαλούν και λένε
"Ξύπνα αφέντη μου...
ξύπνα αφέντη μου ξύπνα καλέ μου αφέντη
ξύπνα αγκάλιασε
ξύπνα αγκάλιασε κορμί κυπαρισσένιο
κι άσπρονε λαιμό"...


"Γ"         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.