Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλες είκοσι δυο (22) περιοχές της χώρας....
Παράλληλα η Αρκαδία, τα Ιωάννινα και η Ξάνθη ενισχύονται με μια επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα, ανά περιοχή
Συνολικά με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού επιχειρούν σε όλη τη χώρα τριάντα πέντε (35) Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε τριάντα δύο (32) περιοχές
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες
Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών και των τοπικών Φορέων
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων
Ο επιτυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) επεκτείνεται σε άλλες είκοσι δύο (22) περιοχές της χώρας μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για τηνΑστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Αναλυτικότερα, ο θεσμός επεκτείνεται σε Αιτωλία, Ακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία και Δυτική Αττική (περιοχή Μεγάρων).
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα είχαν διατεθεί σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία, Μάνδρα Αττικής και στα Γρεβενά. Επίσης σε Αρκαδία, Ιωάννινα και Ξάνθη, όπου στο πλαίσιο της επέκτασης ενισχύονται με μια επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ανά περιοχή).
Με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού, επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε (35) Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, σε τριάντα δύο (32) περιοχές της χώρας μας, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (19 Μαΐου 2016) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασαν την επέκταση του θεσμού.
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του ανέφερε:
«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί, κύριε Αρχηγέ, Στρατηγοί, στελέχη της Αστυνομίας, κυρίες και κύριοι. Κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μία τέτοια εκδήλωση, που αποτελεί την αφετηρία δημιουργίας μιας νέας δράσης της Αστυνομίας, αισθάνεται ειλικρινά όμορφα. K αι αυτό γιατί σε μια εποχή που ξέρετε ότι η ασφάλεια έχει αναχθεί, ίσως στο πρώτο αγαθό μιας κοινωνίας και εμείς εδώ ως Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αισθανόμαστε πραγματικά μια μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η Αστυνομία της χώρας συμβάλλει καθοριστικά στο να εμπεδώνεται αυτή η ασφάλεια στον πολίτη και όχι μόνο.
Εμπεδώνεται η ασφάλεια αυτή και σε πολίτες άλλων χωρών γι’ αυτό και βλέπετε και βλέπουμε ότι παρά τα πολλά προβλήματα τα γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα γίνεται κέντρο προσέλκυσης με συνειδητή επιλογή τουριστών από όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι πολύ σύντομα με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα γίνει και κέντρο προσέλκυσης πολλών επενδύσεων. Και ο τουρισμός και οι επενδύσεις συνδέονται με την ασφάλεια που μπορεί να νιώθει κάποιος στη χώρα που θέλει και επιλέγει να πάει.
Τριάντα πέντε μονάδες, αυτή τη στιγμή, διαθέσιμες, σύγχρονες μονάδες, δηλαδή αυτοκίνητα με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, στελεχωμένα με εκπαιδευμένα στελέχη της Αστυνομίας έρχονται να καλύψουν ανάγκες άμεσης παρέμβασης, θα έλεγα, σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε περιοχές που υπάρχουν αποστάσεις, γιατί ξέρουμε πολύ καλά το ανάγλυφο της χώρας και τις δυσκολίες για συνεχή, άμεση παρέμβαση, εποπτεία και δυνατότητα.
Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια ακόμα προσπάθεια που εξελίσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως προσπαθεί να στηρίξει με όσες δυσκολίες υπάρχουν και υπάρχουν, όπως το ξέρετε, το χώρο της Αστυνομίας και της δημόσιας τάξης.
Βεβαίως και εγώ και ο κ. Τόσκας και οι Γενικοί Γραμματείς ξέρουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του χώρου. Δεν είμαστε μακριά από αυτήν τη πραγματικότητα. Θέλω λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, και δεν είναι λόγια αυτά που θα πω της στιγμής, είναι σκέψεις και θέσεις που μας διακατέχουν παρακολουθώντας την εξέλιξη των πραγμάτων και της οικονομίας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με βάση τη θετική εξέλιξη που πιστεύουμε θα έχει η οικονομία και την ανάπτυξη, θα είμαστε κοντά αφουγκραζόμενοι ακριβώς και αυτή την πλευρά της αγωνίας ανθρώπων που παλεύουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, να είναι σήμερα στη διάθεσή μας και να μπορούμε να πούμε στην κοινωνία ότι άλλη μία δράση που έχει να κάνει με μονάδες άμεσης παρέμβασης, όπως οι συγκεκριμένες τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη.
Να είστε καλά, υγεία και ό,τι καλύτερο στις οικογένειές σας. Σας ευχαριστώ.»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε τα ακόλουθα:
«Καλημέρα σε όλους! Δυο λόγια όχι ομιλία. Βλέπετε πώς εκσυγχρονίζεται και σε ποια κατεύθυνση εκσυγχρονίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
Γίνεται αυτή η προσπάθεια, την οποία βλέπετε με τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τον πολίτη σε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.
Η κατεύθυνση και η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε και τις δυνατότητες και τον όποιο σχεδιασμό γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα γενικότερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν την απασχολούσαν, όπως είναι προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των Αστυνομικών είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι τα πάει πολύ καλά η Ελληνική Αστυνομία και σ’ αυτούς τους τομείς.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την κύρια δουλειά που είναι η διασφάλιση της τάξης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, έτσι ώστε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, κατάλληλο για την όλη λειτουργία της χώρας μας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση βλέπετε αυτήν την προσπάθεια και τις Κινητές αυτές Μονάδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα εξυπηρετήσουν δυσπρόσιτες περιοχές.
Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν, τον Γενικό Γραμματέα κυρίως, αλλά και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσους συνέβαλαν στο να έχουν έτοιμα αυτά τα αυτοκίνητα και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα κινηθούμε και θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν τέτοιες προσπάθειες. Σας ευχαριστώ!»
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:
«κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, κ. Αρχηγέ, κ. Υπαρχηγέ. κα. Επιτελάρχη, Στρατηγοί μου, κυρίες και κύριοι, είναι μία ιδιαίτερα χαρούμενη για την Αστυνομία, αλλά και για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η σημερινή ημέρα, γιατί έρχεται να διευρύνει ένα θεσμό, που αγαπήθηκε πάνω απ’ όλα, από τους πολίτες και κατά δεύτερον υπηρετήθηκε με απόλυτη ευσυνειδησία από τους συνεργάτες μας, ενστόλους που αποτελούν τα πληρώματα των πρώτων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατέβηκα λίγο με την Στρατηγό την κα. Τσιριγώτη και είχα μία κουβέντα με τους συνεργάτες, γυναίκες και άντρες που θα αποτελέσουν τα πληρώματα των νέων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και τους είπα κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό.
Όποιος πραγματικά το αγαπάει να το στηρίξει. Να το στηρίξει, όπως το στήριξαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοί τους. Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να το υπηρετήσει είναι σίγουρο ότι αν το ζητήσει από τη Φυσική Ηγεσία θα απαλλαχθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν την εκτίμηση και την αγάπη, όπως κέρδισαν και οι συνάδελφοί τους στις προηγούμενες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες.
Θα σας πω μόνο δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Πάνω από 25.000 άνθρωποι σε περιοχές που η αστυνομία δυστυχώς δεν μπορούσε να ήταν παρούσα όσο θα το ήθελε, έχουνε εξυπηρετηθεί. Περίπου 1.500 φορείς, σύλλογοι, είτε αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξυπηρετήθηκαν από αυτές τις αστυνομικές κινητές μονάδες.
Θα ήταν αγένεια πάνω από όλα αλλά και άδικο να μην ευχαριστήσω όλους αυτούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και προσέφεραν σημαντική βοήθεια, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, η ιδέα.
Και τον σημερινό Αρχηγό και τον προηγούμενο Αρχηγό και την Φυσική Ηγεσία, αλλά και δύο, τρεις ανθρώπους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, τον Στρατηγό, τον κ. Τσίγκο, τον Ταξίαρχο, τον κ. Αθανασόπουλο καθώς και τον Ταξίαρχο, τον κ. Κορμπάκη. Θερμά τους ευχαριστώ για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Θέλω να πω επίσης, δύο ακόμα στοιχεία και θα δώσω αμέσως τη σειρά στον Υπουργό. Οι κινητές αστυνομικές μονάδες εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό της Φυσικής Ηγεσίας και του Υπουργείου μας, που λέγεται Α.Ε.Τ.Ο.Σ. «Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων».
Δεν είναι μόνο οι κινητές αστυνομικές μονάδες που μας εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και την κοινωνική συμφιλίωση. Έρχεται ακριβώς από πίσω ένα πλέγμα δράσεων όπως παράδειγμα: η επέκταση του συστήματος επιτήρησης στα σύνορά μας με την Τουρκία. 15.000.000 ευρώ η χρηματοδότηση, πολύ υψηλό ποσό και βέβαια πρέπει να σας πω, θα μας εξασφαλίσει και ανθρώπινους πόρους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η επιτήρηση θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και αξιοπιστίας αλλά και δυνατότητας διάθεσης των ανθρώπινων πόρων σε άλλες αποστολές.
Θέλω να σας πω επίσης, ότι από τα επείγοντα που πήρε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίστηκαν για το 2016, 600.000 σε ότι αφορά την στήριξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ» και βεβαίως περίπου στα 2.500.000 ευρώ, πάλι από τα επείγοντα για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά.
Θα μπορούσα βεβαίως να σας μιλώ ώρα για όσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, θα κλείσω μόνο λέγοντας, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του 2015 από την Κυβέρνηση συνεχίζεται. Οι κοπιώδεις προσπάθειες της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας, είμαι σίγουρος ότι έχουν αλλάξει το προφίλ του Έλληνα αστυνομικού και είμαι σίγουρος ότι η αποδοχή των δράσεων από την Ελληνική κοινωνία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και βαθμό.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε τα ακόλουθα:
«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας. Δεν θα κάνω ομιλία, δυο κουβέντες θα πω.
Τον σκοπό της θέσπισης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων τον περιέγραψε στο σύνολό της η Πολιτική Ηγεσία. Επιτρέψτε μου να κάνω μία άλλη προσέγγιση στο θέμα, που είναι αξίωμα και κανόνας στη ζωή ότι ο πιο καλός σχεδιασμός, το πιο καλό όραμα για να ‘χει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από τη σχεδίαση σε θεωρητικό-πρακτικό επίπεδο έχει και την καλή προαίρεση, πρέπει κατά την άποψή μου να έχει δυο προϋποθέσεις.
Να εξελίσσεται και να υλοποιείται στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.
Μια ιστορική αναδρομή ίσως αποδείξει τη σκέψη μου. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004-2005, επιχειρήθηκε σε επιτελικό επίπεδο η αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια. Αυτό ήρθε πιο κοντά το 2006.
Σε εκείνο το πλαίσιο η ιδέα της ίδρυσης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, ήρθε στην επιφάνεια. Δυστυχώς, η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών τότε δεν υλοποιήθηκε. Έμεινε όμως ο στόχος, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Ήταν σχεδόν βέβαιο, επιτρέψτε μου να κάνω σήμερα, εκ του ασφαλούς σήμερα, έναν απολογισμό ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, με τότε χαρτογραφημένες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Περιφέρεια, δεν ήταν πολύ εύκολο να πετύχουν, υπό την έννοια ότι ήταν συνδυασμένες σε μια αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών, κατάργηση πολλών Αστυνομικών Σταθμών στην Περιφέρεια και ερχόμενες ουσιαστικά να συνεπικουρήσουν, να υποστηρίξουν την αστυνόμευση στην ύπαιθρο και ειδικά σε περιοχές, όπου η μορφολογία του εδάφους ήταν πάρα πολύ δύσκολη και οι αστυνομικές υπηρεσίες απείχαν πολλά χιλιόμετρα και πολλές ώρες.
Οι Κινητές Μονάδες το 2006 εφαρμόστηκαν, η παρουσίασή των έγινε στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο σκοπός τους όμως δεν ήταν για τις πόλεις, ήταν για την ύπαιθρο, για τα βουνά. Ήτο βέβαιον ότι ήτο ένα σχήμα θνησιγενές, επιτρέψτε μου.
Ερχόμαστε σήμερα, που πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο αναδιοργανώσεως των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, να έρθει συνεπικουρία οι Κινητές Μονάδες, ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου, όλα αυτά να δέσουν σε μια αρμονία, με ένα μέτρο το οποίο ήδη έχει δείξει απτά αποτελέσματα, αποδοχή από την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων θα έχει μεγάλη επιτυχία στην Περιφέρεια. Από το 2010 μέχρι το 2015 έχουν καταργηθεί περίπου 500 Αστυνομικοί Σταθμοί στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι η ύπαρξη αυτών των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει το Κράτος, η Πολιτεία, η Αστυνομία και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό της Ελλάδος.
Είμαι περήφανος που ένα τέτοιο αυτοκίνητο με αστυνομικούς θα κινείται στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, ενδεχομένως της Κομοτηνής, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Αρκαδίας, της Εύβοιας, γιατί όχι ακόμη και στην Κρήτη.
Θεωρώ βέβαιη την επιτυχία του θεσμού και θα παρακαλούσα τους συναδέλφους μου αστυνομικούς που θα επιβαίνουν στα αυτοκίνητα, με την συμπεριφορά τους, με το χαρακτήρα τους, με την αγάπη τους να υπηρετήσουν αυτό το θεσμό.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, η Προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Βασίλειος Τζίγκος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ΥποστράτηγοςΕμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης και ο Αναπληρωτής του, Υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, o Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος, ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. Υποστράτηγος ε.α. Βασίλειος Γκρίζης και άλλοι Αξιωματικοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο ι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:
- διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
- συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
- επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
- ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
- απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
- έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
- αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται:
- στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,
- στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
- στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
- στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
- στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
- στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
- στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.
Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.
Απολογισμός Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από την εφαρμογή τους (Απρίλιος 1015 - Απρίλιος 2016)
Κατά το 8μηνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (τέλη Απριλίου - τέλη Δεκεμβρίου 2015) αρχικά ενεργοποιήθηκαν τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε Αρκαδία, Εύβοια, Ιωάννινα και Ξάνθη. Στη συνέχεια, στο τέλος της θερινής περιόδου, ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού και σε Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία και Μάνδρα Αττικής. Περαιτέρω, από την 23-10-2015 ξεκίνησε η εφαρμογή του και σε περιοχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών.
Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του (Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2016) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.488 δρομολόγια, ενώ περισσότερα από 22.100 άτομα και 1.254εκπρόσωποι διάφορων Φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ.
Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό των Κ.Α.Μ. πραγματοποίησε πλήθος προληπτικών ελέγχων σε άτομα και οχήματα και ανταποκρίθηκε σε εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και Φορέων, παρέχοντας την απαιτουμένη υποστήριξη και συνδρομή.
Ειδικότερα διευθέτησε διαφορές με διαδικασίες διαμεσολάβησης, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη έκνομων ενεργειών, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων
καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση θεμάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντες, ενώ παρείχε πληροφορίες και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ).
Γενικότερα, η συμβολή των Κ.Α.Μ. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους κατοίκους και τους Φορείς των περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.