Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ....."Ανεδείχθεις γαρ όντως και προφητών σεβασμιώτερος".


ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΜΕ  ΧΙΛΙΕΣ  ΕΥΧΕΣ  ΚΑΙ  6+1  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΣΕ  ΟΣΕΣ  ΚΑΙ  ΟΣΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ.

 "Γ"
Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι.......

βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό.
 Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του.


                                                 ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

//Μνήμη δικαίου μετ' εγκωμίων, σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε. Ανεδείχθεις γαρ όντως και προφητών σεβασμιώτερος οτι εν ρείθροις βαπτίσαι καταξιώθης τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεράθλησας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτία του κόσμου, και παρέχον το μέγα έλεος//.

Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία.


 Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί.

Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:
7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
24 Φεβρουαρίου, Α' και Β' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.


25 Μαΐου, Γ' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).




29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.                 

23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.


                                                ΜΕ  4  + 1  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ










1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό το αφιέρωμα στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο,εξαιρετικά και τα αφιερωμένα τραγούδια στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες που γιορτάζουν σήμερα . Όμως ας μου επιτρέψει ο δημιουργός της παρούσης ανάρτησης επιπροσθέτως να παραθέσω και εγώ τους στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού από εκείνα "της νυχτός" ή "της στράτας" όπως χαρακτηριστικά μου τα έλεγε και είναι καταγεγραμμένα από τον μακαρίτη τον πατέρα μου . Ένα τραγούδι που οι στίχοι του και ο ν’ηχός του ηχούν ακόμα στα αυτιά μου όπως πιστεύω και στα αυτιά των παλαιότερων συγχωριανών μας, τραγουδισμένοι εξαιρετικά από τον χαρακτηριστικότερο νυχτοπερπάτη , καλλικέλαδο νυχτοτραγουδιστή και για πολλά χρόνια επιβλητικότερη μορφή της Σουβάλας τον μπάρπα-Γιάννη Θάνο (Καράπα) ή "ματσόγιαννο" ή “Aστραπόγιαννο ” . "Ο γιός της Αστραπής και της βροντής" και " ο δωδεκαετής" όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν και αυτοσυστήνοταν και όχι τυχαία αφού σε αστραπές και βροντές παρέπεμπαν το τραχύ του προσώπου του , το συνεφιασμένο και αγριεμένο βλέμα του και η δυνατή βροντερή βραχνή φωνή του κυρίως όταν τα είχε “τσούξει” αρκούντως . Με το “ δωδεκαετής” που αυτοσυστήνοταν εννοούσε την επί δώδεκα έτη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό αφού υπηρέτησε και είχε πολεμήσει από τους Βαλκανικούς πολέμους 1012-13 μέχρι και το 1919 -22 στην Μικρασιατική εκστρατεία . Αλλά ας αρκεστούμε προς το παρόν στα ολίγα αυτά στοιχεία της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του μακαρίτη Καραπόγιαννου και κλείνοντας τα μάτια μας ας αφήσουμε τη φαντασία μας να γυρίσει το χρόνο πίσω στη δεκαετία του ’50 και να ακούσουμε το γερο-Γιάννη ανηφορίζοντας χαράματα από τα Καραχρηστέϊκα και τα Γουλέϊκα για το σπίτι του αργοτραγουδώντας το … Γιάννο του .

    Τη νύχτα ο Γιάννος διάβαινε / τη νύχτα τραγουδώντας /
    Ξυπνάει τ’ αηδόνια απ’ τις φωλιές / και τα στοιχειά απ’ τους βράχους /
    Ξυπνάει και την αγάπη του / τριών μηνών νυφούλα /
    Ξύπνα περδικομάτα μου / κι’ ήρθα στη γειτονιά σου /
    Χρυσά πλεξούδια σού ‘φερα / να πλέξεις τα μαλλιά σου .

    Με τις καλλίτερες και δικές μου ευχές σε όλους τους εορτάζοντες και ερτάζουσες σήμερα συγχωριανούς και συγχωριανές μας .

    Αλέκος Ι. Βαλάσκας


    υ.γ .
    Γιώργη , νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέσα από το blog και με τον τίτλο “ Πορτέτα παλαιών Σουβαλιωτών” κάποιους ανθρώπους που με το δικό τους τρόπο , χαρακτήρα ,φυσιογνωμία , επάγγελμά τους ή και προσφορά τους στα κοινά αποτέλεσαν ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές μορφές για το χωριό μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή