Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)



Θέση - Περιγραφή:
Το σπήλαιο βρίσκεται στα νότια της Πολύδροσου και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή, στο λόφο πάνω από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού......
Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται είτε από μονοπάτι το οποίο ακολουθεί τη ρεματιά στην αριστερή όπως φαίνεται από το χωριό πλευρά του λόφου και το οποίο αφήνουμε λίγο μετά το μαντρί για να ανηφορίσουμε προς τα δεξιά και να φτάσουμε στο σημείο του σπηλαίου, είτε από τη δεξιά πλευρά του λόφου ακριβώς πάνω από την πηγή, ακολουθώντας το φαρδύ μονοπάτι.
Μετά από περπάτημα 20 περίπου λεπτών

αφήνουμε το μονοπάτι και ανεβαίνουμε προς τα αριστερά όπου υπάρχουν δύο μαντριά για να φτάσουμε τελικώς στο στόμιο του σπηλαίου, το οποίο δεν είναι αρκετά εμφανές και βρίσκεται στη βάση ενός βράχου.
Αν και η δεύτερη πρόσβαση είναι αρκετά μακρύτερη, είναι προτιμότερη, γιατί είναι λιγότερο κουραστική λόγω της κλίσεως του εδάφους και λιγότερο επικίνδυνη.

Το στόμιο του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1 x 0,5μ. περίπου. Από το στόμιο ανοίγεται βάραθρο βάθους 55,5μ. Σε βάθος 19,90μ. υπάρχει τοποθετημένο καρφί πάνω από μικρό πατάρι. Από το καρφί και σε βάθος 10,40μ. υπάρχει δεύτερο πατάρι από το οποίο μπορεί κανείς να κατέβει ή από αριστερά ή από δεξιά. Από το σημείο αυτό το δάπεδο βρίσκεται σε βάθος 25,20μ. έχει κλίση περίπου 350 και είναι καλυμμένο με πέτρες 10 Χ 15εκ. Ανηφορίζοντας περί τα 27μ. δεν υπάρχει πλέον αυτό το κατά πάσα πιθανότητα απ' έξω φερτό υλικό, και το τελευταίο τμήμα μήκους 17,60μ. έχει σταλακτίτες πάνω στους οποίους υπάρχει πολύ γκουανό (περιττώματα νυχτερίδων).

Αντιθέτως εάν κατηφορίσουμε μετά από 35μ., πάντα σε ίδιο υλικό, αρχίζει το τελευταίο και ωραιότερο τμήμα του σπηλαίου το οποίο έχει μικρότερη κλίση με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι τελευταίοι έχουν δημιουργηθεί επάνω σε πολύ μεγάλους ογκόλιθους πεσμένους σίγουρα από την οροφή. Το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 5-7μ. το δε μήκος της αίθουσας αυτής είναι 58 περίπου μέτρα και το πλάτος 42 μ.


Γεωλογία - υδρογεωλογία:
Το όλο σπήλαιο έχει διανοιχτεί κατά μήκος στρωμάτων του ασβεστόλιθου κρητιδικής ηλικίας. Η δημιουργία του συνδέεται κατά πασά πιθανότητα με τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του σπηλαίου. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του σπηλαίου και επιφάνειας των υδάτων, προφανώς από τις κατολισθήσεις παλαιοτέρων χρόνων, που έχουν κλίσει κάθε δίοδο.




To 2012, 4 μελή της ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρείας, επισκεφτήκαμε το σπηλαιοβάραθρο " Πολύδροσο Παρνασσου΄΄.
Η παρέα αποτελούταν από τον Γιάννη Γεωργιάδη (γράφων),
Απόλλωνα Θρασυβουλίδη, Τάσο Κατσιμίχα και Κώστα Κουιλακτσόγλου.
Το σπήλαιο μετά από μια κατάβαση 60 μέτρων έχει μια κατωφέρεια και σε οδηγεί στα σπλάχνα του σπηλαίου.
Εκεί συναντήσαμε πλουσιότατο διάκοσμο αποτελούμενο από: σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, εκκεντρικές και γενικότερα τεράστιες κολώνες. Επίσης υπάρχουν "γκουρ" διαφόρων μεγεθών. Η κυρίως αίθουσα του σπηλαίου η οποία είναι μεγάλη), είναι κατά το ήμισυ καλυμμένη με μεγάλες ποσότητες γουανο.
Η πανίδα του σπηλαίου αποτελείται από μεγάλο αριθμό νυχτερίδων, από δολιχόποδα, σπηλαιόβιες αράχνες, μυριόποδα και επίσης στο πατάρι του βαράθρου παρατηρήθηκε ένα ποντικάκι.
Ειδικά ευχαριστήρια στον Στέλιο Ζαχαριά (Σ.Ε.Λ.Α.Σ.) για τις πληροφορίες που μας παρείχε και στο Βαγγέλη Καβαλιέρο για την παροχή εξοπλισμού.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σπηλαιοσυντρόφους για την υπομονή τους και την βοήθεια τους κατά τη διάρκεια της βιντεο-φωτογράφησης.
Πηγή : http://www.hellenicaving.blogspot.com/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου