Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες σχεδόν σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης. Ο τρόπος που ένα παιδί μεγαλώνει και βιώνει την καθημερινότητα του, ....
καθορίζεται από τις υπάρχουσες δομές και κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες της κοινωνίας. Ωστόσο, η ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι και ελεύθερο χρόνο είναι κοινή σε όλο τον κόσμο και ξεπερνά τους περιορισμούς του διαρκώς αυξανόμενου χάσματος μεταξύ ανέχειας και οικονομικής ευρωστίας.
Ο φωτογράφος James Mollison στο φωτογραφικό του λεύκωμα, δίνει μια εικόνα των χώρων παιχνιδιού ανά τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τις ταξικές και τις οικονομικές διαφορές που καθορίζουν και διαμορφώνουν τις εμπειρίες, την εκπαίδευση και την εξέλιξή των παιδιών. Οι ανισότητες είναι μεγάλες ακόμα και από πόλη σε πόλη μέσα στην ίδια χώρα.
Η έκθεση του με τίτλο «Playground» αποτελεί μια παγκόσμια εθνογραφία των παιδικών παιχνιδιών και εμπειριών. Πρόκειται για φωτογραφικά στιγμιότυπα που ταξιδεύουν, αλλά και προβληματίζουν, αναδεικνύοντας του προαύλιους χώρους σχολείων της Ιταλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Βολιβίας, τη Ινδίας, του Μεξικού και άλλων διαφορετικών μεταξύ τους χωρών.
«Κάτω από το παιχνιδιάρικο αντικείμενο του έργου παρουσιάζεται με δριμύτητα, σε ένα πιο προφανές επίπεδο η έντονη αντίθεση μεταξύ των πιο άγονων και των πιο σύνθετων χώρων παιχνιδιού, αποκαλύπτοντας το αυξανόμενο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ φτώχειας και πλούτου. Ευφυώς, μας ωθεί στην ερώτηση ‘σε ποιο βαθμό η σχέση μεταξύ υλισμού και φαντασίας παίζει ρόλο στον τομέα του παιχνιδιού’», θα πει για το έργο του ο James Mollison.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο
Lancashire, Ηνωμένο Βασίλειο
Nairobi, Κένυα
Mombasa, Κένυα
Gujarat, Ινδία
Gujarat, Ινδία
Venice, Ιταλία
Tel Aviv, Ισραήλ
Δυτική Όχθη
Γάζα
Thimphu, Μπουτάν
Kristiansund, Νορβηγία
Chuquisaca, Βολιβία
Kathmandu, Νεπάλ
Kathmandu, Νεπάλ
Seishin - Tokyo, Ιαπωνία
Shohei - Tokyo, Ιαπωνία
Μόσχα, Ρωσία
Μόσχα, Ρωσία
Hidalgo, Μεξικό
Mexico City, Μεξικό
California, ΗΠΑ
Massachusetts, ΗΠΑ
Guangzhou, Κίνα
Qingyuan, Κίνα
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.