Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. ....
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ για διάστημα μίας εβδομάδας, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου.
Ο Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε ότι υπήρχαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που επιθυμούσαν «να υπάρξει μηδενισμός του ELA», ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι υπάρχει ανάγκη «ανακούφισης» του ελληνικού χρέους, αν και πρέπει να υπάρξει αρκετή διαβούλευση με τους υπόλοιπους θεσμούς (ΔΝΤ και Κομισιόν) για τον τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι τον Ιούνιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 8,1 δισ. ευρώ.
"Η ΕΚΤ έχει στηρίξει απόλυτα την Ελλάδα, παρέχοντας το ποσό των 130 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχίσει να το πράττει, όπως αποδεικνύει και η αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ του ELA σήμερα", τόνισε ο επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι βασική εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, όμως προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να το θέλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Προσέθεσε, πάντως, ότι η συζητήσεις σχετικά με το Grexit δεν αποδυναμώνουν, τουλάχιστον κατά τη δική του γνώμη, την Ευρωζώνη. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος σχετικά με τις κατηγορίες ότι εξαιτίας της ΕΚΤ υπήρξε «επιδρομή στις ελληνικές τράπεζες».
Παράλληλα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εξετάζει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διασφαλίσει την ρευστότητα των τραπεζών και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο bank run, ενώ εκτίμησε, βασισμένος στα στοιχεία που έχει και αφορούν τα ratios ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ότι δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας τους.
Αναφορικά με το θέμα των capital controls υποστήριξε ότι την απόφαση για άρση ή διατήρησή τους θα την λάβει η ελληνική κυβέρνηση, αν και θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός bank run, ενώ εκτίμησε ότι η επιβολή τους ουσιαστικά προστάτευσε τους μικροκαταθέτες.
Ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των τραπεζών
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή για τις τράπεζες που θα αποφασίσει αν θα παραταθεί ή όχι και με ποιους όρους η τραπεζική αργία που, τυπικά, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει απόψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προβλέπει ότι η τραπεζική αργία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή ενώ από Δευτέρα θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ, πιθανώς και άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων, διατηρώντας όμως τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και σε ορισμένες τραπεζικές εργασίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες θα έχουν αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τη δυνατότητα να κάνουν σωρευτική ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ, ή τα γκισέ των τραπεζών, αντί να υποχρεούνται όπως σήμερα, να λαμβάνουν καθημερινά μόνο το ποσό των 60 ευρώ.
Έτσι θα προβλέπεται όριο 180 ευρώ ανα τριήμερο έτσι ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία στις ουρές.
Δάνειο - γέφυρα 7 δισ. ευρώ
Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της Αρχής για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της χώρας μας με 7 δισ ευρώ μέσω του EFSM προκειμένου να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του επόμενου τριμήνου.
Σύμφωνα με το Bloomberg και τους FT που επικαλούνται αρμόδιες πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα κατέληξαν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
Σημειώνεται ότι το Eurogroup πρέπει να καταθέσει την απόφαση - αίτημα του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να "υπογραφεί" και απ' τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ με δεδομένο ότι ο EFSM εκ του καταστατικού του αφορά το σύνολο της ΕΕ.
Όπως γράφει ο ανταποκριτής των «F.T.» στις Βρυξέλλες, Πήτερ Σπίγκελ ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.
Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου έλεγαν πως οι συζητήσεις στην τηλεδιάσκεψη είχαν θετικό πρόσημο και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα, χωρίς όμως να θέλουν να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.
Σε συνέντευξή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας θα ανοίξει και τη στρόφιγγα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:
Το Eurogroup καλωσορίζει την έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου.
Επί τη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, που διαπίστωσαν ότι οι αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες μέτρων έγκαιρα και με ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του νόμου που υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φτάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε μια τριετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, που υπόκειται στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και την επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, οι θεσμοί θα αναλάβουν την αποστολή να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου όπως προβλέπει η ανακοίνωση της Συνόδου και να επικαιροποιήσουν την νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης.
Τι έγραφε από νωρίς το newmoney.gr:
ΕΚΤ και ELA
Σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή υπερψήφισε χθες το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις της και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και κυρίως για το εάν θα προχωρήσει σε αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω ELA έπειτα από δυόμιση εβδομάδες “πάγου” και κεφαλαιακών ελέγχων. Μία κίνηση που περιμένει ως “μάννα” το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να πάρει “ανάσα ρευστότητας”.
Κάποιοι αναλυτές είναι σίγουροι ότι τα μέλη του ΔΣ θα αποφασίσουν να προσφέρουν περισσότερη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες.
“Το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε απ' την ΕΚΤ είναι να απαντήσει στη θετική ψήφο χθες του ελληνικού κοινοβουλίου με μία αύξηση του ορίου του ELA από τα 89 δισ ευρώ που είναι σήμερα”, σχολιάζει ο Κεν Γουότρετ της BNP Paribas.
“Θεωρώ ότι θα το αυξήσουν είτε σήμερα είτε την Παρασκευή με μία τηλεδιάσκεψη. Αλλά θα γίνει σταδιακά και πάντα σε συνάρτηση με την εφαρμογή του προγράμματος”, δηλώνει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέτ της Credit Agricole CIB. Ο ίδιος θεωρεί απίθανο η ΕΚΤ να μεταθέσει την ημερομηνία αποπληρωμής εκ μέρους της Ελλάδας της δόσης του δανείου πέραν της 20ης Ιουλίου, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη στο Eurogroup για την ενδιάμεση χρηματοδότηση ενώ περιμένει να δει τι θα γίνει με το “κούρεμα” στην ονομαστική αξία των collaterals των ελληνικών τραπεζών και εάν αυτό θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.
Άλλοι πάλι είναι πιο επιφυλακτικοί σημειώνοντας πως η χθεσινή υπερψήφιση των προαπαιτούμενων απ' την ελληνική βουλή είναι απλά μία απ' τις συνθήκες που ζητά η ΕΚΤ για να αυξήσει τον ELA.
"Ο Μάριο Ντράγκι θα προσπαθήσει να μην βυθιστεί περισσότερο στο βούρκο της Ελλάδας, έτσι ώστε να αποφύγει να πάρει πολιτική θέση", ανέφερε ο Γιοχάνες Γκαρέις της Natixis στην Φρανκφούρτη. "Μπορεί να υπαινιχθεί μία άρση του ορίου του ELΑ όταν οι όροι που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και τους δανειστές της να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, πληρούνται", προσθέτει.
Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο πηγές η ΕΚΤ διστάζει να αυξήσει το όριο του ELA πάνω απ' τα 89 δισ ευρώ χωρίς την ισχυρή διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα πληρώσει τη δόση των 3,5 δισ ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Δευτέρα.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι ηγέτες της Ευρωζώνης να βρουν λύση για μία ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 7 δισ ευρώ ώστε να καλυφθεί η δόση προς την ΕΚΤ αλλά και τις δόσεις προς το ΔΝΤ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει μία τέτοια συμφωνία είναι η Παρασκευή. Και αυτό καθώς σήμερα, την ώρα που το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάζει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη τους θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Ωστόσο αυτό το σχέδιο θα απαιτήσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες, μία διαδικασία που συνήθως χρειάζεται μία ολόκληρη ημέρα.
Εάν όλα έχουν καλή κατάληξη, τότε η ΕΚΤ έως το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεκινήσει να αυξάνει τον ELA. Οι όποιες αυξήσεις όμως, όπως φαίνεται, αναμένεται να είναι μικρές, και αν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κάποιες τραπεζικές υπηρεσίες, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα capital controls θα παραμείνουν για το υπόλοιπο της χρονιάς.
newmoney
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.