Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΘΙΩΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 « Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο »
     Κύριε υπουργέ,
    Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων εκφράζει τη μεγάλη του απογοήτευση και τη βαθιά του ανησυχία .....
για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων και των ανθρωπιστικών σπουδών στη Β/θμια εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2013-14, συνεχίστηκε το 2014-15 και ολοκληρώνεται με το Ν.4327/2015 για το σχ. έτος 2015-16. Πιστεύουμε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα, στηρίζεται σε μια λανθασμένη αντίληψη για την παιδεία και πρέπει ν’ αλλάξει. Είναι δέσμιο της αποστήθισης, της βαθμολογίας και του εξεταστικού του χαρακτήρα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της ολόπλευρης προσωπικότητας των μαθητών και στη διαμόρφωση αυριανών πολιτών με κριτική σκέψη και συμμετοχική διάθεση για ένα μέλλον ανθρώπινο και πολιτισμένο.
     Στο σχολείο η γλώσσα, προφορική και γραπτή, έχει θέση από το ένα μέρος ως μέσο διδασκαλίας και μαθησιακής διαδικασίας για όλα τα μαθήματα και από το άλλο ως μαθησιακό αντικείμενο η ίδια. Η ελληνική γλώσσα είναι μια κατεξοχήν καλλιεργημένη γλώσσα, μια οικουμενική γλώσσα, με συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, αφού έχει προφορική παράδοση τουλάχιστον 4.000 χρόνων και γραπτή 3.500 ετών. Δεν είναι τυχαίο, ότι η διεθνής επιστημονική γλώσσα σχημάτισε – και σχηματίζει και σήμερα – τους περισσότερους όρους, σε διάφορες περιοχές της επιστήμης, καταφεύγοντας σε ελληνικές ρίζες και λέξεις.
Η παρατήρηση του Οδυσσέα Ελύτη (στην ομιλία του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το έτος 1979) ότι «στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας αιώνας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Να τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει» εξηγεί την προνομιακή θέση της Ελληνικής, ανάμεσα στις γλώσσες του κόσμου.
     Σας καλούμε να επανεξετάσετε με τη δέουσα αναγκαιότητα και σοβαρότητα που απαιτεί το εν λόγω θέμα, και να επαναφέρετε τις αφαιρεθείσες διδακτικές ώρες των φιλολογικών μαθημάτων του Λυκείου, ώστε να στηριχθεί ο γλωσσικός μας πλούτος και να ενισχυθεί η παιδευτική αξία της Λογοτεχνίας. Χρέος όλων μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αξία της ελληνικής γλώσσας και να τους μεταδώσουμε την αγάπη γι’ αυτήν, ώστε να τη χρησιμοποιούν και να την μελετούν με ευχαρίστηση και όχι με καταναγκασμό.
                                                                           Με εκτίμηση
                                                                             Για το Δ.Σ.
        Η Πρόεδρος                                                             Η Γεν. Γραμματέας


Βασιλική Νικοπούλου                                                      Νίκη Βλάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου