Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ωρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στις Βρυξέλλες

Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων και με παρόντα στην αποστολή του ΔΝΤ – προς… εκφοβισμό; - τον αλήστου μνήμης Πολ Τόμσεν - η ελληνική κυβέρνηση δίνει σήμερα την ύστατη μάχη στις Βρυξέλλες για τον έντιμο και επώδυνο, συμβιβασμό.....

Κλιμακώνοντας την πίεση έως την τελευταία στιγμή, οι δανειστές μετέθεσαν για σήμερα την παρουσίαση της ελληνικής αντιπρότασης από τους απεσταλμένους του Αλέξη Τσίπρα, τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνοντας πλέον ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αφού το απώτερο όριο για την επίτευξη και επικύρωση του όποιου deal είναι η επόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου, ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή θα αντιμετωπίσει ξανά σκληρό τείχος απαιτήσεων, με πρωτοστάτη μεν το ΔΝΤ, αλλά και με τη Γερμανία να μην δείχνει μέχρι στιγμής διατεθειμένη να παρέμβει πολιτικά. Το Ταμείο, μετά τη θορυβώδη «αποχώρηση» των τεχνικών του κλιμακίων την Πέμπτη, επιστρέφει στις Βρυξέλλες με επικεφαλής της αποστολής του τον «εμπνευστή» του ελληνικού προγράμματος και νυν υπεύθυνο του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ο Τόμσεν συνοδεύεται από τον υπεύθυνο του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ, και μόνον το γεγονός της παρουσίας του στις τελικές συνομιλίες όμως δείχνει και την πρόθεση του Ταμείου να επιμείνει μέχρις εσχάτων στη σκληρή γραμμή.
Η εν λόγω γραμμή μεταφράζεται σε διατήρηση των αξιώσεων για μειώσεις στις συντάξεις και για παρεμβάσεις στο εργασιακό, με τις πληροφορίες μάλιστα από την Ουάσιγκτον να διαμορφώνουν κλίμα σύγκρουσης καθώς πηγές του Ταμείου ανέφεραν ότι «οι διαφορές παραμένουν μεγάλες» και πως «το ΔΝΤ δεν θα συναινέσει σε συμφωνία που δεν θα έχει δημοσιονομικές και τεχνοκρατικές βάσεις».
Κόντρα σ’ αυτές τις απαιτήσεις η ελληνική αντιπρόταση φέρεται να έχει κάποιες νέες υποχωρήσεις σε πρωτογενές πλεόνασμα (αποδοχή του στόχου του 1% ) για εφέτος και φορολογικά (κυρίως σε ό,τι αφορά το μεσαίο συνετελεστή του ΦΠΑ), από εκεί και πέρα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» εργασιακών και ασφαλιστικού δεν αγγίζονται και ότι απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία είναι μια αξιόπιστη λύση για το χρέος.
Το στίγμα έδωσε ξανά χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνοντας μεν μήνυμα βούλησης για συμφωνία – «χωρίς εκλογές και χωρίς δημοψήφισμα» όπως είπε μιλώντας με συνεργάτες του – αλλά προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι το «ναι» δεν θα είναι άνευ όρων.
«Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί τον διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Σ’ αυτό το δίλημμα ανάμεσα στο μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι», επί του παρόντος δεν φαίνεται… χείρα βοηθείας από τους ευρωπαίους εταίρους: Ο μεν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέρχεται στην «διαμεσολαβητική, ήπια γραμμή», παραπέμπει όμως για τις αποφάσεις στους «θεσμούς».
Και η Ανγκελα Μέρκελ διαμηνύει μεν ότι «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», την ίδια ώρα ωστόσο το Βερολίνο ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι «συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ δεν θα υπάρξει» και  γερμανοί αξιωματούχοι απλώς… κάνουν σκόντο στις περικοπές των συντάξεων λέγοντας ότι μπορούν να μην θιγούν μεν οι κατώτατες, αλλά να περικοπεί το συνολικό κόστος τους…
Οπερ, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς θα ζήσουν μια δύσκολη ημέρα σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς ουδείς να εγγυάται ότι και τα επόμενα τρία 24ωρα, έως την κρίσιμη Πέμπτη, δεν θα είναι ακόμη πιο δύσκολα…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου