Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Ημέρα της μητέρας μέσα από τα μάτια των γυναικών του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου


Η εκδήλωση του Συλλόγου γυναικών Πολυδρόσου
 "Η ΕΣΤΙΑ" στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 
Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας έσπευσαν.....
να τιμήσουν το υπέροχο πλάσμα  με το ομορφότερο όνομα "Μάνα". Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς που υποστηρίζετε τη δράση του συλλόγου μας.
 Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κυρία Χριστίνα Κορομπίλη για την προσφορά των λουλουδιών, την κυρία Μίνα Ρέββα για την διακόσμηση,τα αδέρφια Νίκο και Νάσια Βελέτζα για την ηχητική και μουσική κάλυψη της εκδήλωσης και τα παιδιά Κωνσταντίνα Θάνου, Ιωάννα Φούρλα, Χαρά Θάνου και Λουκά Παναγιώτου που απήγγειλαν τόσο όμορφα τα ποιήματα που τους δόθηκαν. Τέλος ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μήνα Μητροπούλου για την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και την επιλογή των ποιημάτων,των τραγουδιών και για την ομιλία της αλλά και την συγχωριανή μας την δραστήρια και αξιόλογη δασκάλα κυρία Βάσω Παπαστάμου για την ανάγνωση των λογοτεχνικών αποσπασμάτων και τα βίντεο που έντυσαν την εκδήλωση μας.
  Τα ποιήματα που ακούστηκαν στη γιορτή ήταν κατά σειρά τα εξής:
"Μάνα" του ποιητή Γιώργου Μαρτινέλλη απαγγελία από την Κωνσταντίνα Θάνου
¨Αν ήσουν" παιδικό ποίημα απαγγελία από την Ιωάννα Φούρλα
"Τα άτακτα χεράκια" του ποιητή Στέλιου Σπεράντσα απαγγελία από την Χαρά Θάνου και
"Γιορτάζει η μάνα" παιδικό ποίημα απαγγελία από τον Λουκά Παναγιώτου
Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν 
"Η καρδιά της μάνας" Παντελής Θαλασσινός
¨Μάνα¨ Λουδοβίκος των ανωγείων
"Μαμά γερνάω" Τάνια Τσανακλίδου



































ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η γιορτή της μητέρας σήμερα είναι γνωστή ως μια αφορμή για δώρα στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως πίσω από την εμπορική αυτή γιορτή κρύβεται μια μακρά ιστορία που ξεκινά από την Αρχαία  Ελλάδα. 
  Η γιορτή της μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η γιορτή της Άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Στη συνέχεια τη λατρεία της Γαίας αντικατέστησε η λατρεία στη Μικρασιατική θεότητα Κυβέλη γνωστότερη στους υπόλοιπους Έλληνες ως Ρέα. Η Κυβέλη ήταν θεά της άγριας φύσης, της Γης και της γονιμότητας. Ο Πίνδαρος μάλιστα την αποκαλεί «Κυβέλα μάτερ θεών».
  Μια νεότερη εκδοχή για τις ρίζες της συγκεκριμένης μέρας είναι η αποκαλούμενη «Mother Sunday» η οποία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Κάθε 4η  Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν της μητέρας εκκλησίας αλλά και της μητέρας γενικότερα οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους μπορούσαν να πάρουν άδεια προκειμένου να πάνε στη μητέρα- εκκλησία αλλά και να επισκεφτούν και να περάσουν την συγκεκριμένη ημέρα με τη μητέρα τους.
 Αργότερα, τη δεκαετία του 1850 στην περιοχή της δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών η Άννα Μαρία Τζάρβις αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Άννα Μαρία ήταν μια μητέρα που είχε αποκτήσει 12 παιδιά εκ των οποίων μόνο 4 κατάφεραν να ενηλικιωθούν. Τα υπόλοιπα πέθαναν από ασθένειες όπως  η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο τυφοειδής πυρετός ασθένειες που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνες για πολλούς θανάτους μικρών παιδιών.
  Ως μητέρα που έχασε 8 από τα παιδιά της ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι έπρεπε να γίνει κάτι ώστε να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε όλες αυτές τις ασθένειες που απειλούσαν την υγεία των παιδιών. Έτσι, οργάνωσε ομάδες που αποτελούνταν αποκλειστικά από μητέρες. Στόχοι των ομάδων αυτών ήταν να βελτιωθούν οι συνθήκες υγείας ώστε να μειωθούν τα περιστατικά βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, να περιοριστεί η μόλυνση του γάλακτος και να ακουστούν τα δικαιώματα των παιδιών.
  Τα μέλη των ομάδων της καθιέρωσαν τα λεγόμενα  «Mothers day meetings» συναντήσεις δηλαδή κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, μάζευαν χρήματα, φάρμακα και ρουχισμό τα οποία διέθεταν σε οικογένειες που είχαν ανάγκη.
   Όμως υπεύθυνη για αυτό που ονομάζουμε σήμερα «Ημέρα της μητέρας» είναι κατά κύριο λόγο η κόρη της Άννα Μαρία η Άννα. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905 η Άννα- παρά το γεγονός ότι δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά- θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της αλλά και το σημαντικό έργο που είχε κάνει αποφάσισε να αγωνιστεί για να καθιερωθεί μια ημέρα αποκλειστικού εορτασμού της μητέρας.
  Η εκστρατεία της το 1907 είχε μεγάλη απήχηση κι έτσι στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γράφτον, τη γενέτειρα της Τζάρβις σε μια εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της μητέρας». Αλλά και σε άλλες πόλεις οι συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της καθιέρωσης της γιορτής ήταν εξίσου μεγάλες.
  Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η γιορτή της μητέρας έγινε σε πολλές πόλεις ιδιαίτερα δημοφιλής. Η δημοτικότητα της συγκεκριμένης γιορτής και οι επίμονες προσπάθειες της Τζάρβις απέδωσαν τελικά κι έτσι η ημέρα της μητέρας καθιερώθηκε επίσημα το 1914 με προεδρικό διάταγμα του προέδρου Γουίλσον. Με το συγκεκριμένο διάταγμα η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου θεσπίστηκε πλέον ως ημέρα της μητέρας.
  Η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας επειδή όπως δήλωσε το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης ενώ το άρωμα του τη μνήμη και τις προσευχές της.
   Η χαρά και η ικανοποίηση που ένιωσε η Τζάρβις από την καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής μετατράπηκε πολύ σύντομα σε βαθιά θλίψη. Στα δικά της μάτια η εμπορευματοποίηση της ημέρας της μητέρας ισοδυναμούσε με πλήρη αποτυχία των προσπαθειών της. Η γυναίκα που εμπνεύστηκε την ημέρα της Μητέρας και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της κατέληξε να μαζεύει υπογραφές από σπίτι σε σπίτι για να την καταργήσει!
   Παρότρυνε τους πολίτες να μην αγοράζουν λουλούδια  και άλλα δώρα ώστε να μην χαθεί το νόημα της συγκεκριμένης ημέρας. Διέθεσε όλη της την περιουσία στην προσπάθεια της να επαναφέρει την γιορτή στις αρχικές της ρίζες οργανώνοντας μποϊκοτάζ και κάνοντας μηνύσεις. Επιτέθηκε ακόμα και στην πρώτη κυρία των ΗΠΑ την Έλινορ Ρούσβελτ επειδή χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη ημέρα για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες.
  Οι προσπάθειές της όμως δεν απέδωσαν καρπούς κι έφυγε από τη ζωή μόνη και βουτηγμένη στα χρέη σ’ ένα σανατόριο της Φιλαδέλφεια χωρίς να μάθει ποτέ πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για την παραμονή της στο σανατόριο εξοφλήθηκε από μια ομάδα ανθοπωλών.
  Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να τιμήσετε τη μητέρα σας τη συγκεκριμένη μέρα μπορείτε να της πάρετε ότι δώρο θέλετε όμως μην ξεχάσετε να  της αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας, μια αγκαλιά, ένα φιλί και μια γλυκεία φρασούλα «Σ’ αγαπάω Μαμά».

2 σχόλια:

  1. Μπραβο στις γυναικες,παντα δημιουργικες ,και ξεχωριστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τέσσερα υπέροχα τραγούδια - ύμνους για το γλυκύτερο πλάσμα του Θεού , τη ΜΑΝΑ, θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Μάνες - Μητέρες – Μαμάδες μέλη του Συλλόγου σας και σε όλες τις Σουβαλιώτισσες μητέρες ,απανταχού της γής, “ XΡONIA ΠOΛΛA “. Α.Ι.Β.
      Αφιερομένα εξαιρετικά ...
      https://www.youtube.com/watch?v=34ETIBlpPBg
      https://www.youtube.com/watch?v=NPvI3u5dGaQ
      https://www.youtube.com/watch?v=sMcxQg5CquI
      https://www.youtube.com/watch?v=NyVMfjfyW54

      Διαγραφή