Του "Γ" {Επιλογή και σύνδεση κειμένων, εικόνων και βίντεο}
Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους.Ιούνιος απ' τη λατινική Junius: Juno= Ήρα: Ηραίος• προς τιμήν της Ήρας......
Πιθανό όμως να ονομάστηκε και κι έτσι προς τιμή του υπάτου της Ρώμης Λευκίου Ιουνίου Βρούτου ή από τη ρωμαϊκή θεά Juno, αντίστοιχη της ελληνικής Ήρας. Είναι ο μήνας Πάναμος των αρχαίων Μακεδόνων. Είναι αντίστοιχος του Αττικού μήνα ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝΑ (18 Ιουνίου - 16 Ιουλίου). Ο μήνας ονομάζεται έτσι από τα Σκιροφόρια.
Πιθανό όμως να ονομάστηκε και κι έτσι προς τιμή του υπάτου της Ρώμης Λευκίου Ιουνίου Βρούτου ή από τη ρωμαϊκή θεά Juno, αντίστοιχη της ελληνικής Ήρας. Είναι ο μήνας Πάναμος των αρχαίων Μακεδόνων. Είναι αντίστοιχος του Αττικού μήνα ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝΑ (18 Ιουνίου - 16 Ιουλίου). Ο μήνας ονομάζεται έτσι από τα Σκιροφόρια.
Τα Σκιροφόρια ή Σκιραφόρια ή Σκίρα ήταν μια γιορτή στην αρχαίαΑθήνα προς τιμήν της Αθηνάς Σκιράδος, του Φυταλμίου Ποσειδώνα, καθώς και των Ελευσινίων Δήμητρας και κόρης. Πραγματοποιούνταν στο τέλος του έτους κατά το Αττικό ημερολόγιο, τη δωδέκατη μέρα του μήνα Σκιροφορίωνα, δυο μέρες πριν από τα Διιπόλια (Μάιος -Ιούνιος) .
Επρόκειτο για μια γιορτή με αρχαίες ρίζες και ήταν καθαρά γυναικεία, όπως φαίνεται από τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη αλλά και τις Εκκλησιάζουσες το σχέδιο των γυναικών για την επανάστασή τους απεικονίζεται με φόντο τη γιορτή αυτή.
Επίσης Αι Γιάννης , Αϊγιαννίτης και Κλήδονας, γιατί τότε (24 Ιουνίου) είναι η γιορτή του Αϊ-Γιάννη, που γίνεται ο Κλήδονας.{Ο ‘Κλήδονας’ είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, "κλήδων" ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία. Ο "«Κλήδονας" είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου}.
Άλλα ονόματά του Ιουνίου: Κερασάρης, γιατί τότε ωριμάζουν τα κεράσια, Ορνιαστής, στην Άνδρο, γιατί τότε γίνεται η επικονίαση-γονιμοποίηση (όρνιασμα) των σύκων.
Επειδή μοιάζουν τα ονόματα του Ιουνίου και του Ιουλίου, ο λαός τον πρώτο τον ονομάζει Πρωτογιούλη και το δεύτερο Δευτερογιούλη. Οι μέρες του Ιουνίου είναι μεγάλες (η 22η είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους) και η δουλειά είναι πολύωρη και κοπιαστική για τους αγρότες.
Η γιορτές του Αι-Γιάννη τού Φανιστή, του Απορνιαστή, του Ριγανά και
του Κλήδονα είναι η πιο σπουδαίες κατά τον Ιούνιο.
Το γενέθλιο Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου συμπίπτει με τις θερινές τροπές του ηλίου.
Κατα τη γιορτή πολλοί ακολουθώντας το πανάρχαιο έθιμο ανάβουν φωτιές στους δρόμους και πηδάνε πάνω απ' αυτές λέγοντας: "Αφήνω το κακό και πάω στο καλύτερο".
Οι αρχαίοι γύρω από τις καθαρτήριες πυρές που άναβαν στο Άστυ την ίδια μέρα των τροπών του Ηλίου έλεγαν: "Έφυγον κακόν, εύρον άμεινον".
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
-Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν' καλοκαιράκι.
-Απ’ αρχής τον θεριστή, του δρεπανιού γιορτή
-Θεριστής με το δρεπάνι, τον καιρό του δεν τον χάνει.
-Γενάρη πίνουν το κρασί, το θεριστή το ξίδι.
-Ιούνης τρέφει κεράσια στ’ αμπέλι, και ψάλτη το τζίτζικα στέλλει.
-Καλώς τόνε το θεριστή, όπου μας εγλιτώνει, και με τα στάρια τα πολλά, το σπίτι μας φορτώνει.
-Τον Ιούνη αφήνουν το δρεπάνι, και σπέρνουν το ρεπάνι.
-Πρωτόλη (Ιούνιε), Δευτερόλη (Ιούλιε) μου, φτωχολογιάς ελπίδα.
-Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν.
5/6/1898. Γεννιέται ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του '27. Πέρα από το λογοτεχνικό του έργο, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη μουσική. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί απο πολλούς Έλληνες συνθέτες.
6/6/1944. Β παγκόσμιος πόλεμος.Απόβαση στη Νορμανδία.
7/6/1907. Απαγχονίζεται απο τους κομιτατζήδες ο θρυλικός Μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας.
8/6/1930. ΟΈλληνας πρωτοπαλαιστής Τζίμ Λόντος μετά απο περίφανη νίκη ανακηρύσεται πρωταθλητής Κόσμου.
9/6/1822. Οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη στους Έλληνες.
10/6/1944. Σφαγή Διστόμου- Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πυρπολούν το χωριό Δίστομο Βοιωτίας και εκτελούν 218 κατοίκους του.
10/6/323π.χ. Πεθαίνει ο Μέγας Αλέξανδρος ,ο οποίος γεννήθηκε το 356 π.χ.
11/6/1835. Πεθαίνει ο πυρπολητής Ανδρέας Μιαούλης.
14/6/1940. Οι Γερμανοί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο του Άουσβιτς.
15/6/1945. Πεθαίνει ο Άρης Βελουχιώτης.
15/6/1994. Πεθαίνει ο Μάνος Χατζηδάκις.
18/6/1815. Η Μάχη του Βατερλό .Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, συντρίβουν τις Γαλλικές των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτωρας Ναπολεων Βοναπάρτης.
19/6/1913. Κήρυξη του Β Βαλκανικού πολέμου
19/6/1951. Πεθαίνει ο Άγγελος Σικελιανός.
23/6/2005. Πεθαίνει ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης.
23/6/1996. Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
24/6/1821. Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
26/6/1924. Γεννιέται ο Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός.
28/6/1985. Πεθαίνει ο Λάμπρος Κωσταντάρας.
"Γ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.