Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης: να παραμείνει σεβαστή η εντολή από τους ψηφοφόρους.....
και την ίδια στιγμή να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τους κύριους πιστωτές της χώρας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα νέο δάνειο προς την Αθήνα, σε συνέντευξη μια μέρα πριν βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την επιστολή με τις προτάσεις που έγιναν εκ μέρους της Ελλάδας.
«Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορώ μόνο να πω ότι τα χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν. Για τα υπόλοιπα θα δούμε»" τόνισε.
«Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας είναι ένα σχέδιο που να δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση" είπε και πρόσθεσε ότι "πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε σε ένα "συμβόλαιο για την ανάπτυξη"».
Αναφέρθηκε επίσης στα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνταν και τόνισε ότι αυτά «σταγγάλισαν» την οικονομία.
Σε άλλο ερώτημα για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, τις χαρακτήρισε τυπικές, τονίζοντας ότι «η ΕΚΤ, αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα -χθες και όχι αύριο».
«Η ΕΚΤ το 2012, σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα» σχολίασε ο υπουργός.
Στην ερώτηση αν χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν προβλήματα στην Αθήνα απάντησε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους. Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία οι οι κυβερνήσεις που ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα έριξαν τα βάρη στους ώμους των φτωχών, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν».
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε, τέλος, «δηλητηριώδη» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η συνέντευξη στην «Corriere della Serra»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.