Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Βυζαντινοί ύμνοι των ημερών απο τον Χρόνη Αηδονίδη και την μαθήτριά του και μοναδική γυναίκα ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή.(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Τόν  τίτλο  του εορταστικού  αφιερώματος  μας  τον  πήραμε  απο  το cd που  κυκλοφόρησε


ο  Χρόνης  Αηδονίδης  το  2004  και  στο  οποίο  ηχογραφεί βυζαντινούς  ύμνους πρώτη  φορά ,μαζί  με  την  μαθήτριά  του  , εξαιρετική   και  μοναδική  Ελληνίδα  ψάλτρια  Νεκταρία  Καραντζή.Ο  Χρόνης  Αηδονίδης  παρότι ξεκίνησε το δρόμο της μουσικής από ψάλτης, ήταν η πρώτη φορά, με το cd αυτό,  παρέδωσε στη δισκογραφία δείγμα των εξαιρετικών ικανοτήτων του και στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής......







Ο  Χρόνης  Αηδονίδης  που  γεννήθηκε  το  1928 στην Καρωτή (Θράκη), μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό  Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο χατζηθεοδώρου.


 Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο. Διστακτικός στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης εντέλει θα αποφασίσει να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.





  "'Οταν ψάλλεις, να ψάλλεις και όταν τραγουδάς να τραγουδάς. Πρόσεξε να μην μπερδεύεις το ένα με τ' άλλο". Αυτό μου εδίδαξαν κι εμένα οι δασκαλοί μου και γω σ'το μεταφέρω. Η ψαλτική θέλει ύφος κατανυκτικό και άρα απλότητα, ενώ το τραγούδι μπορείς να το κεντάς, να το στολίζεις με λαρυγγισμούς και μελίσματα και με έκφραση και ύφος πιο ελεύθερα. Για να καθιερωθεί κανείς ως σωστός και αγαπητός ερμηνευτής στο τραγούδι, δεν φτάνει μόνο μία καλή φωνή. Χρειάζεται συνδυασμός πολλών πραγμάτων: ήθος, ύφος, έκφραση, κίνηση και προπαντός καθαρή άρθρωση και κατάλληλος τονισμός, εκεί ακριβώς που πονάει το τραγούδι. Οι λαρυγγισμοί είναι απαραίτητοι στο Δημοτικό τραγούδι...


..... Αν δεν τους έχεις, πρέπει σιγά σιγά να τους αποκτήσεις. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Με υπομονή, επιμονή και εξάσκηση θα το κατορθώσεις. Σου φέρνω παράδειγμα τον εαυτό μου, όταν πρωτοξεκίνησα και γω δεν είχα λαρυγγισμούς, άκουγα άλλους που είχαν και ζήλευα. Πείσμωσα λοιπόν και πήρα την απόφαση να αποκτήσω και τους απέκτησα, αλλά ύστερα από πολύ κόπο. Μέρα και νύχτα με το τραγούδι στο στόμα. Ακόμα και στον ύπνο μου τραγουδούσα. (Δεν παραμιλούσα...Πρατραγουδούσα)" Συμβουλές του Χρόνη Αηδονίδη στην αγαπημένη του μαθήτρια Νεκταρία Καραντζή (από την επίσημη ιστοσελίδα του Χρόνη Αηδονίδη). 





Η Νεκταρία Καραντζή είναι ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής  μουσικής. Κατάγεται από τη Λακωνία. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η "ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης".



ΚΑΙ  ΕΝΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΚΑΙ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΔΥΟ



Πιο  αναλυτικά  θα  αναφερθούμε στο  έργο  και  των  δύο σε ειδικά  και  ξεχωριστά  αφιερώματα  που  θα  κάνουμε  κάποια  στιγμή.
Κλείνουμε με   ένα  εκπληκτικό και  σπάνιο  βίντεο  και  με  τους  δύο.


"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου