Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Αυθαίρετα στον ''ομφαλό της Γης'' - Το πλήρες ρεπορτάζ της ΕΦ.ΣΥΝ.

Στους τοίχους του Ναού του Απόλλωνα, στο σπουδαιότερο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, δέσποζαν τα Δελφικά Παραγγέλματα. «Μηδέν άγαν», σημαίνει να τα κάνεις όλα με μέτρο. Και «Υβριν Μίσει», να αποφεύγεις την υπερβολή που φτάνει σε προσβολή του Θείου....
Χιλιάδες χρόνια μετά, στον «ομφαλό της Γης» ξεφυτρώνουν μεζονέτες και ξενοδοχεία, βεβηλώνοντας ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πάνω από 5.500 τ.μ. αυθαιρέτων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο έχουν χτιστεί στους Δελφούς και μάλιστα με φερόμενους ως «εγκεφάλους» δύο πρώην δημάρχους της περιοχής. Σήμερα, μαζί με άλλους δύο κατηγορούμενους, δικάζονται σε βαθμό κακουργήματος στο Εφετείο Λαμίας.
Το χρονικό
Η ιστορία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003, λίγο πριν από τους «ιλουστρασιόν» Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δήμαρχος των Δελφών καλούσε τα ΜΜΕ για να τους εξηγήσει το αναπτυξιακό του όραμα. Ενώ οι δημοσιογράφοι περιφέρονταν σαν τοτέμ από χωρίου εις χωρίον στην κακοτράχαλη Φωκίδα, ο Παναγιώτης Καλτσής μεταβιβάζει στην κόρη του γη από «άτυπη χρησικτησία».
Ωστόσο, η οικογενειακή κληρονομιά έχει ένα μικρό... προβληματάκι: τα 20 στρέμματα βρίσκονται εντός της Β’ Ζώνης του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να χτιστούν χωρίς γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χωρίς Υπουργική Απόφαση. Στο τοπογραφικό, το οικόπεδο εμφανίζεται χωρίς να εφάπτεται σ’ αυτό δρόμος οποιασδήποτε κατηγορίας. Τα συμβόλαια συντάσσει ο συμβολαιογράφος και δήμαρχος του τότε Δήμου Ιτέας, Αριστείδης Παπαλάιος.
Δύο μήνες αργότερα, προσκομίζεται στον ίδιο συμβολαιογράφο νέο τοπογραφικό διάγραμμα συνταχθέν «μετά από νέα καταμέτρηση». Το υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Νικόλας Φουσέκης, δήμαρχος Αμφισσας. Στο νέο τοπογραφικό, το οικόπεδο εμφανίζεται εκτός αρχαιολογικού χώρου και αποκτά δρόμους. Οι δρόμοι τοποθετήθηκαν, για να καταστεί δυνατή η κατάτμησή του.
Τσιμέντο να γίνει
Με πέντε χωριστές συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβιβάζεται το οικόπεδο από τη θυγατέρα τού πρώην δημάρχου Δελφών στον Παναγιώτη Δάβαρη και την εταιρεία «ΔΑΒΑΡΗ-ΑΡΑΧΩΒΑ-ΕΠΕ». Τα συμβόλαια έγιναν με την αντικειμενική αξία των οικοπέδων που ήταν 570€/στρέμμα, αντί της πραγματικής που ήταν 90.000-150.000€/στρέμμα. Ο δρόμος για την... ανάπτυξη είναι πλέον ανοιχτός. Η Πολεοδομία το 2004 εκδίδει πέντε άδειες κι οι εργασίες ανέγερσης ξεκινούν.
Ο Στέλιος Σχοινάς είναι πολιτικός μηχανικός. Στα μέσα του 2007, ως Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, συμμετέχει στη διαβούλευση για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Και τότε για τον ίδιο ξεκινά μια περιπέτεια που κρατάει μέχρι και σήμερα. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα σώσω τον κόσμο και ειδικότερα τη χώρα μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σχοινάς. «Αφού απέκλεισα την περίπτωση λάθους, διότι ήταν αδύνατον να γίνει ένα τόσο χοντρό λάθος, ο δόλος ήταν δεδομένος. Μια τόσο μεγάλη και δόλια ενέργεια η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να την αποσιωπήσω».
Ο κ. Σχοινάς προχωρά σε καταγγελίες προς το υπουργείο Πολιτισμού και τον εισαγγελέα Αμφισσας. Ετσι, η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου του ΥΠΠΟ ελέγχει και διαπιστώνει ότι το εν λόγω γεωτεμάχιο στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σύνολό του εντός του αρχαιολογικού χώρου και το τοπογραφικό διάγραμμα υπήρξε παραπλανητικό. Στις 2/9/2008, έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι οι εγκρίσεις οικοδομικών αιτημάτων στηρίζονταν σε εσφαλμένη πραγματική προϋπόθεση και πρέπει να ανακληθούν.
Αυτονόητη συνέπεια ήταν να ανακληθούν οι πέντε οικοδομικές άδειες από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας τον Νοέμβριο του 2008. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «για την οικοδομή θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία».
Σε εκκρεμότητα
Το 2010 ο κ. Καλτσής ολοκληρώνει τη θητεία του ως δήμαρχος Δελφών και τον διαδέχεται ο κ. Φουσέκης, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 είχε διατελέσει και νομάρχης Φωκίδας. Ο δήμαρχος προΐσταται των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και οφείλει να δώσει εντολή, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες περί αυθαιρέτων κατασκευών: η Πολεοδομία θα έπρεπε να εκδώσει πρωτόκολλα αυθαιρέτων και να επιβάλει πρόστιμα.
Παρ’ όλα αυτά, τα αυθαίρετα στέκουν ακόμα όρθια στο δελφικό τοπίο, όπως καταγγέλλει ο κ. Σχοινάς: «Εξι χρόνια μετά την ανάκληση των οικοδομικών αδειών, η διαδικασία των αυθαιρέτων δεν έχει ολοκληρωθεί! Συνήθως παίρνει τρεις με τέσσερις μήνες. Ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 25.000.000 ευρώ, από την μη άμεση επιβολή των προστίμων. Κανένας δεν τους έχει ελέγξει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση παράβασης καθήκοντος από επίορκους υπαλλήλους».
Για λάθη στη σύνταξη των πρωτοκόλλων κάνει λόγο ο Νίκος Σταντζούρης, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης («Πολίτες στο Προσκήνιο»): «Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος και κατηγορούμενος στην προσεχή δίκη κούνησε το δαχτυλάκι του το 2013, μετά από παρέμβαση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Τελικά ούτε αυτά τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, επειδή συνεχίζουν να μην εκδικάζουν τις ενστάσεις, κρατώντας την υπόθεση σε εκκρεμότητα».
Γραπτή απάντηση
«Τι ακριβώς συμβαίνει;» ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο Ν. Μολιώτης μάς απάντησε γραπτώς: «Οι οικοδομικές άδειες του έτους 2004 έχουν ανακληθεί, μετά την ανάκληση των εγκρίσεων της Ι’ Εφορείας Δελφών από το 2008. Εχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτων κατασκευών και δεν δύναται η Υπηρεσία να αποστείλει πρόστιμα, γιατί εκκρεμούν στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) οι ενστάσεις των ιδιοκτητών από τον Οκτώβριο του 2013.
»Ολοι οι φάκελοι των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί για τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αποσταλεί από την Υπηρεσία τον Αύγουστο του 2005 στην Εισαγγελία. Η Υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις κατά νόμο ενέργειες και όποια καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα στη συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Υπ. Πολιτισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΣΥΠΟΘΑ κ.λπ.)».
Σύμφωνα με τον νόμο, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων οφείλει να εκδώσει την απόφασή του επί της προσφυγής μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της και στη συνέχεια τα πρόστιμα μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου να αποσταλούν στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε 15 μέρες. Επομένως, «πώς γίνεται στην περίπτωση αυτή από τον Οκτώβριο του 2013 το Συμβούλιο να μην έχει εκδώσει απόφαση και τι έχει κάνει ο Δήμος Δελφών γι’ αυτό;» ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο.
«Η Υπηρεσία Δόμησης δεν είναι αρμόδια να ελέγξει τη διαδικασία που ακολουθεί το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ, αλλά να εκτελέσει την όποια απόφασή του», μας εξηγεί ο κ. Μολιώτης. «Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία μας με έγγραφό της από 1/10/2014 προς το ΣΥΠΟΘΑ Φωκίδας εφιστά την προσοχή για την τήρηση των προβλεπομένων και το καλεί σε άμεση ανταπόκριση. Εξάλλου, για το θέμα των προθεσμιών τού εκάστοτε ΣΥΠΟΘΑ έχουν βγει διευκρινιστικές εγκύκλιοι του υπουργείου».
«Ποιες είναι συγκεκριμένα οι ευθύνες της Αρχαιολογίας, του υπ. Πολιτισμού και του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις οποίες αναφερθήκατε, κ. αντιδήμαρχε;» ρωτήσαμε. «Εμείς δεν μιλάμε για ευθύνες των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, αλλά για τα διαδικαστικά θέματα με την αλλεπάλληλη ανταλλαγή σχετικών εγγράφων και τη ροή μιας συνεχούς αλληλογραφίας», κατέληξε ο κ. Μολιώτης.
Απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο του ΣΥΠΟΘΑ, Αντώνη Τερζή. «Το Συμβούλιό μας από τον Ιούνιο δεν είχε σύνθεση, αφού μέλη του συνταξιοδοτήθηκαν. Συνεδριάσαμε ξανά τον Οκτώβριο και δεν προλάβαμε να δούμε το θέμα λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Θα το δούμε σε επόμενη συνεδρίαση»...
amfissapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου