Δήλωσε η κα Μανδρέκα: «Σπουδαία και ουσιαστική εξέλιξη για την Φωκίδα. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η Ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει μέσω φοροαπαλλαγών στα ακίνητα το ελάχιστο χρέος της προς τους πολίτες της Φωκίδας για τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί σε αυτή.».....
Στο δελτίο τύπου που έχει σταλεί στα μέσα ενημέρωσης επισυνάπτει επίσης ερώτησή της προς την Βουλή, από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, σχετικά με τα ζητούμενα αντισταθμιστικά αλλά και εδάφια από τον νόμο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο. Στα εδάφια αυτά είναι υπογραμμισμένα τα επίμαχα κομμάτια που υποτίθεται αναγνωρίζουν την προσφορά της Φωκίδας στην χώρα. Όπως ακριβώς παρουσιάζονται στο δελτίο τύπου της βουλευτού Φωκίδας παρουσιάζονται παρακάτω:
«Α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας των Ακινήτων τα δικαιώματα στα ακίνητα αποκλειστικά κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου για το οποίο υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, (ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση), ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, (ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου), καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, (π.χ ζώνη NATURA, συνθήκη RAMSAR), που έχει επιβληθεί από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και με την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωσης.
Β. Στις περιπτώσεις που δεσμεύονται ακίνητα με μερική απαγόρευση η οποίασυνεπάγεται κάποιες χρήσεις, (π.χ. βοσκότοπος, πολεοδόμηση υπό όρους, καλλιέργεια, κ.λ.π.), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου χορηγούν βεβαιώσεις προκειμένου να αντιστοιχεί η υπαγωγή στον ΕΝΦΙΑ στις επιτρεπτές χρήσεις και μόνο κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου όπου υπάρχει αυτή η μερική απαγόρευση. Στις περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται με αξίωση αποζημίωσης ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό, (30%), του οφειλομένου ΕΝΦΙΑ για το μέρος ή τμήμα του ακινήτου που αφορά.
Γ. Ειδικότερα, δε, σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται από αξίωση αποζημίωσης η οποία συνίσταται στη δέσμευση ακινήτου εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού για κοινωφελή χρήση, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά εξήντα τοις εκατό, (60%).
Δ. Επίσης απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ το ακίνητο για το οποίο έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η αποδέσμευση από απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και η Διοίκηση δεν έχει συμμορφωθεί. Επίσης απαλλάσσεται το ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση μετά από ένα, (1), έτος από το έτος έκδοσης της παραπάνω απόφασης.»
Δεν θα σταθούμε στο χρονικό σημείο που δημοσιεύει κάτι τέτοιο η κα Μανδρέκα, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και δύο πριν τις εκλογές, αλλά στο κατά πόσο τα πράγματα είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι προσωπική επιτυχία της κας Μανδρέκα και αφορούν τους πολίτες της Φωκίδας οι οποίοι θα πληρώσουν μειωμένο ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ επειδή έχουν ιδιοκτησίες στην ΖΟΕ Δελφών, γύρω από την λίμνη του Μόρνου και σε περιοχές περιβαλλοντικά προστατευόμενες (NATURA). Αν κάποιος διαβάσει όλο το κείμενο, όμως, θα διαπιστώσει ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν τις ιδιοκτησίες στο σύνολο της χώρας που υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, και σε περιπτώσεις που δεσμεύονται ακίνητα με μερική απαγόρευση η οποία συνεπάγεται κάποιες χρήσεις.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, και σε ότι αφορά τον νομό Φωκίδας, δεν θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτησίες εντός περιοχών NATURA (Γκιώνα, Βαρδούσια, παραλιακή ζώνη από το Λαρνάκι μέχρι Ναύπακτο) και σε αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. αρχαιολογικός χώρος Δελφών!). Επίσης μειωμένος κατά 30% ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί για τις ιδιοκτησίες εντός ΖΟΕ Δελφών και σε απόσταση 1500 μέτρων περιμετρικά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Ουσιαστικά τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ότι ισχύει στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, και έτσι η πολιτεία αναγνώρισε την προσφορά της Φωκίδας. Και επειδή κάποιοι θα ισχυριστούν ότι αυτά δεν αποτρέπουν από την επιπλέον διεκδίκηση αντισταθμιστικών, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις ο νόμος αναφέρει καθαρά ότι οι μειώσεις ισχύουν «με την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωση».
Τελικά καταλήγουμε στα εξής. Με την βεβαίωση των δημοσίων αρχών σχετικά με τους περιορισμούς κάθε περιοχής γίνονται αποδεκτές οι ισχύουσες χρήσεις και οι περιορισμοί, και ξεχνούν όσοι ζητούν αλλαγές χρήσεων τις διεκδικήσεις τους. Και με την αποδοχή του μειωμένου τέλους γίνεται δεκτή η παύση αξιώσεων για καταβολή αποζημιώσεων. Είμαστε σίγουροι ότι κερδίσαμε έστω την μάχη; Γιατί για τον πόλεμο ούτε συζήτηση!
Δείτε Ε Δ Ω όλο το κείμενο που κοινοποίησε η κα. Μανδρέκα
http://amfissaface.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.