Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τετάρτη 27 Νοεμβρίου σήμερα.....

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δύο κρούσματα Σπογγώδους Εγγεφαλοπάθειας στη Φθιώτιδα


Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) επιβεβαιώθηκαν....
από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα, δύο θετικά κρούσματα της νόσου σε νεκρά βοοειδή, σε εκτροφή της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε., κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της Ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται:

- Άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.
- Ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου. 
- Ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση. 
- Γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
newsit.gr

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ?13 Μαρτίου 2014 στις 12:00 π.μ.

    Πληροφορίες για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια



    Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και έγινε γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων. Η πορεία της επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι θανατηφόρα. Θεωρείται ότι μεταδόθηκε στις αγελάδες από τα μολυσμένα πρόβατα, διότι για τις ζωοτροφές χρησιμοποιούνταν τα πτώματα των προβάτων. Στους ανθρώπους μεταδόθηκε μέσα από την κατανάλωση βοοειδών που έπασχαν από αυτή την ασθένεια ή μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο.

    Αίτια | Που οφείλεται

    Για τη νόσο ευθύνεται ο αργός ιός, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει συμπτωματολογία ακόμη και 15 χρόνια μετά τη μόλυνση. Δεν είναι συχνή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι απαιτείται η επαφή με μολυσμένους ιστούς.

    Συμπτώματα

    Στο αρχικό στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα διαταραχής μνήμης, αϋπνία, προβλήματα συμπεριφοράς, διαταραχή στην ισορροπία, κατάθλιψη, στην όραση και στη συγκέντρωση. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται προβλήματα στην κίνηση, σπασμοί, διαρκής ανησυχία, ακόμη και ο ασθενής να πέσει σε κώμα.

    Διάγνωση

    Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω της λεπτομερούς καταγραφής του ιστορικού του ασθενούς. Απαιτούνται συμπληρωματικές νευρολογικές εξετάσεις (εγκεφαλογράφημα και εγκεφαλική απεικόνιση), καθώς και βιοψία του εγκεφάλου. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται βιοχημικά τεστ τα οποία ανιχνεύουν ουσίες που σχετίζονται με την πάθηση

    Επιπλοκές

    Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια οδηγεί σε θάνατο.

    Θεραπεία | Αντιμετώπιση

    Η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Η θεραπεία επικεντρώνεται μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συγκεκριμένη νόσος οδηγεί πάντα σε θάνατο.

    Η κατάλληλη ειδικότητα

    Ο κατάλληλος γιατρός για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια είναι ο νευρολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.