Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί η πολιτική ηγεσία του 2010 δεν ήθελε κούρεμα;

Του Γιώργου Καισάριου
Θα ήθελα να επανέρθω για πολλοστή φορά στο γιατί δεν έγινε κούρεμα το 2010 όπως θα έπρεπε, που κατά την άποψή μου.....
θα είχε βοηθήσει αρκετά ώστε να μην είχαμε την ανεργία και την ύφεση που έχουμε σήμερα.

Όπως έχω ξαναπεί, από το 2009 έβλεπα αυτό που ερχόταν και σε στενό κύκλο συζητήσεων έλεγα σε φίλους και γνωστούς ότι έρχεται κούρεμα και θα πρέπει να ξεφορτώσουν τράπεζες. Επίσης τους έλεγα ότι αν γίνει σωστά η αναδιάρθρωση και το κούρεμα, η ελληνική οικονομία έχει πιθανότητες να βγει από την κρίση σε 12-24 μήνες (αν βέβαια είχαν γίνει και πάρα πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που ουδέποτε έγιναν).

Όταν τελικά δεν έγινε το κούρεμα αρχές του 2010, δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχαν στο μυαλό τους η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη, διότι αφενός το σχέδιο που επινοήθηκε τότε δεν είχε κανένα νόημα με την δική μου την λογική και αφετέρου, δεν έβγαιναν τα νούμερα για κάτι το διαφορετικό από την αρχική μου σκέψη.

Από τότε λοιπόν κυκλοφορεί μια καραμέλα -κυρίως από την μεριά μας- ότι δεν έγινε κούρεμα για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κτλ. Πράγματι οι τράπεζες δεν είχαν κανένα λόγο να ήθελαν το κούρεμα, διότι ποιος στην τελική θέλει να χάνει λεφτά; Το θέμα όμως δεν είναι τι θέλουν οι τράπεζες, αλλά τι θέλει η πολιτική ηγεσία.

Διότι όπως σας είχα πει παλιότερα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι είτε κρατικές σε μεγάλο μέρος (και άρα πολλές αποφάσεις είναι πολιτικές), ή οι πολιτικοί έχουν μεγάλη επιρροή με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Άρα άσχετα του τι έλεγαν οι διοικήσεις των τραπεζών, ουσιαστικά η απόφαση ήταν πολιτική. Και αυτό αποδείχτηκε στο PSΙ, όταν όλες οι τράπεζες αποδέχτηκαν το κούρεμα (με εξαίρεση κάτι λίγα από κάτι  funds) διότι τους πίεσαν οι πολιτικές τους ηγεσίες.

Ως προς αυτού, το άρθρο στο Capital.gr σχετικά με τις συζητήσεις γύρο από το Ελληνικό κούρεμα είναι αποκαλυπτικό Διαβάστε: Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ για το ελληνικό μνημόνιο.

Σε αυτό το άρθρο η Wall Street Journal, επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε το κούρεμα. Σημειώστε ότι άσχετα αν υπήρχε διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τότε ήταν σημαντική.

Πριν από ένα και πλέον χρόνο άλλωστε, ο ίδιος ο Strauss-Kahn είπε ότι προσφέρθηκε το κούρεμα στην ελληνική κυβέρνηση και ότι ο ίδιος είχε πει στον Γ. Παπανδρέου ότι θα πίεζε τους Ευρωπαίους προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί.

Ο δε κύριος Ρουμελιώτης, που επίσης έχει πει στο παρελθόν ότι κούρεμα δεν έγινε διότι μεταξύ άλλων δεν το ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, επανέλαβε άλλη μια φορά τα ίδια στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όταν τον ρώτησαν πρόσφατα για ποιο λόγο δεν είχε γίνει το κούρεμα από την αρχή, όπως θα έπρεπε.

Διότι άσχετα του τι ήθελε η Ευρώπη, αυτό που έχει σημασία είναι τι ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση. Και η ελληνική κυβέρνηση αποδεδειγμένα και από παντού, δεν ήθελε κούρεμα εκείνη την εποχή.

Πάντως πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αυτή τη φορά θέλει να γίνει ένα σωστό κούρεμα, προκειμένου να μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα και να γίνει σωστά η δουλειά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή την άποψη δεν την συμμερίζονται οι περισσότεροι πολιτικοί της ζώνης, αλλά δεν έχει καμία σημασία το τι θέλουν ή δεν θέλουν οι πολιτικοί της Ευρώπης και τι θέλει ή δεν θέλει η ίδια η Γερμανία.

Διότι με εξαίρεση να διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους στην Ελλάδα σύντομα, η οικονομία αυτή πολύ δύσκολα θα ανακάμψει, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γίνονται πάρα πολλές διαρθρωτικές αλλαγές (που θα πρέπει να γίνουν ανεξάρτητη από το θέμα του χρέους έτσι και αλλιώς).

Τέλος, πάρα πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα της εποχής, είτε είναι ακόμα σε πολιτικές θέσεις και παίρνουν αποφάσεις, είτε είναι στη βουλή. Οι ευθύνες βέβαια είναι μόνο πολιτικές, αλλά το ελάχιστο που θα μπορούσαν όλοι αυτοί σήμερα να κάνουν είναι να πουν ότι έκαναν λάθος, και να μας πουν από την πλευρά τους, γιατί ενώ ορισμένοι στην Ευρώπη και το ΔΝΤ ήθελαν ένα κούρεμα στις αρχές του 2010, γιατί οι ίδιοι δεν ήθελαν. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν.

george.kesarios@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου