Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση στην ερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων κκ. Αθ. Χειμάρα και Κων. Παπαθανασίου



Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου στον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας έκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. (960 δηλώσεις ιδιοκτητών) 37.000 περίπου δέντρα και 3.700 κτήματα....

            Αναφέρετε στην ερώτηση σας ότι υπήρχε «παντελής απουσία συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης και έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού αντίδρασης», αν και θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι όσον αφορά την πολιτική προστασία για την οποία είμαστε υπεύθυνοι, υλοποιήσαμε με ακρίβεια το γενικό σχέδιο Δασικών πυρκαγιών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το μνημόνιο ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που συζητήθηκε στο Συντονιστικό Όργανο το οποίο συνεδρίασε στις 15/04/2013 και στο οποίο είναι μέλος ο κος Παπαθανασίου, αλλά δεν έχει συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του.
Στο γενικό σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και στο Μνημόνιο ενεργειών προβλέπονται οι παρακάτω ενέργειες για την Περιφερειακή Ενότητα:
·         Η διάθεση προσωπικού και μέσων προς συνδρομή του έργου της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των οικείων Δήμων προς υποβοήθηση του έργου τους,
·         Εισήγηση στο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
·         Λήψη απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών (αν υπάρξει ανάγκη)
·         Ενεργοποίηση μνημονίου ενεργειών με τους φορείς
·         Τήρηση κατάστασης με τα διατιθέμενα μέσα και προσωπικό
·         Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων
·         Ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών
·         Ενημέρωση των υπεύθυνων λειτουργίας εγκαταστάσεων (Νοσοκομείων, κατασκηνώσεων και ξενοδοχείων)
Η Περιφερειακή Ενότητα και οι φορείς βάσει του θεσμικού πλαισίου οφείλουν να συνδράμουν σε δυναμικό και μέσα το έργο της κατάσβεσης το οποίο αποτελεί ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυρκαγιάς και όλοι είμαστε υπό των εντολών της.
Υλοποιώντας των εγκεκριμένο σχεδιασμό, θέσαμε άμεσα στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Κινητοποιήσαμε τα μηχανήματα και τις υδροφόρες των εταιριών S&B και Δελφών – Διστόμου, ιδιωτών και όσα τρακτέρ δούλευαν στην εργολαβία της δακοκτονίας. Ακόμα καλέσαμε και ήρθαν 2 υδροφόρες από τη Φθιώτιδα και 4 UNOMOC από τη Λειβαδιά, και φυσικά τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου Δελφών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες μας.
Η εθελοντική ομάδα διάσωσης Άμφισσας κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς και 10 οχήματα και 60 άτομα της ομάδας Σαχινίδη από Ημαθία.
Βέβαια σε συνεργασία και με πρώτο το λόγο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε άμεσα και το Κέντρο Επιχειρήσεων για την αποστολή εναέριων και επίγειων μέσων.
Όσο για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το αίτημα έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άμεσα έγινε η κήρυξη από τον περιφερειάρχη κο Κλέαρχο Περγαντά.
Την ίδια ημέρα ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. και την μεθεπόμενη ήρθαν τα συνεργεία για εκτίμηση των ζημιών και έχουν αποτιμήσει το 60% των καμένων.
Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν προβλέπονται ειδικά σχέδια αλλά γενικά για δασικές πυρκαγιές.
Όσο δε για το έργο άρδευσης του ελαιώνα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Τμήμα Δομών περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:
1.      Ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του υπόψη έργου εφαρμόζουμε πιστά τις διατάξεις του Ν. 3669/2008 «Κύρωσης της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων» και ειδικά το άρθρο 36 πρώτη υποπαράγραφος της παραγράφου 4 που αναφέρει ότι «Στην περίπτωση κατασκευής του έργου με ανάθεση σε ανάδοχο η επίβλεψη αποσκοπεί στην πιστή εκπλήρωση από τον ανάδοχο των όρων της σύμβασης σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης, ώστε να ανταποκρίνεται στον προορισμό του» καθώς και την παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου, σε ότι αφορά την διοίκηση του έργου – επίβλεψη, επίσης το άρθρο 37 και ειδικά η παράγραφος 7 σε ότι αφορά τις γενικές υποχρεώσεις του αναδόχου καθώς και το άρθρο 38 σε ότι αφορά την διεύθυνση του έργου από πλευράς αναδόχου.
2.      Στην περιοχή Αγίας Παρασκευής (στο Σερνικάκι) πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς εκτελούντο μικρής κλίμακας εργασίες εκσκαφής χάνδακος με ένα μηχάνημα και πλάγια εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής στα πλαίσια κατασκευής του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας Ν. Φωκίδας»
3.      Δεν προβλέπεται απαγόρευση των εργασιών εκσκαφής κατά τους θερινούς μήνες.
4.      Κατά την περίοδο με υψηλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια των θερινών μηνών δεν έχουν εκτελεσθεί «εν θερμώ» εργασίες όπως είναι συγκολλήσεις σωληνώσεων κλπ.
5.      Έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την σύμβαση και το σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας του υπόψη έργου.
Με πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Α. Τσαυτάρη την οποία υιοθέτησε, θα συμπεριληφθεί υποέργο πυροπροστασίας με κρουνούς στο έργο της άρδευσης του ελαιώνα.
Ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλάκων όπως γνωρίζετε είναι αρμοδιότητα του Τ.Ο.Ε.Β.
Για τους αγροτικούς δρόμους αρμόδιος είναι ο Δήμος.
Η δε Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας είναι αρμόδια για τη συντήρηση του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου, στο οποίο ανήκει ο δρόμος Άμφισσας – Ιτέας – Ναυπάκτου ο οποίος καθαρίστηκε κατά το τρέχον έτος (2013) στις περιόδους Ιανουάριος – Μάρτιος και Μάιος – Ιούλιος.
Οι ενέργειες που έχουμε προβεί για την αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής είναι:
1)      Άμεση ειδοποίηση του ΕΛ.Γ.Α. για την αποτίμηση της ηρτημένης σοδειάς και του φυτικού κεφαλαίου
2)      Αίτημα στης 8 Αυγούστου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Τσαυτάρη α) για στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης ανασύστασης του καμένου ελαιώνα και προώθηση των προϊόντων της ελιάς, β) μελέτη πυροπροστασίας, γ) ενίσχυση χρηματοδότησης και ένταξης όλων των δικαιούχων και συνέχιση του προγράμματος του παραδοσιακού ελαιώνα, δ) οι αποζημιώσεις να δοθούν με τη διαδικασία των προκαταβολών και ε) επιστροφή άμεσα Φ.Π.Α. και ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου
3)      Αίτημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο Κ. Χατζηδάκη για εξέταση ένταξης του πυρόπληκτου ελαιώνα στα μέτρα ανακούφισης του Κανονισμού 2012/2002 του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (Τ.Α.Ε.Ε.)
4)      Υπόμνημα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κας Αικ. Τζιτζικώστα
5)      Αίτημα στον Υπουργό περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κο Π. Βασιλείου για ένταξη στον άξονα προτεραιότητας 3
6)      Υπόμνημα στον Ευρωβουλευτή κο Σπ. Δανέλλη, αναπληρωτή στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου για τη δυνατότητα εξεύρεσης ειδικού προγράμματος
7)      Αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κο Χ. Θεοχάρη για απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων
8)      Αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών κο Ι. Στουρνάρα και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς κο Μ. Σάλλα για χαμηλότοκα δάνεια και πάγωμα των ήδη υπαρχόντων δανείων και την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Α.
9)      Αίτημα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για αεροφωτογράφιση του ελαιώνα


       Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου