Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η σεισμικότητα της Ελλάδας και οι υδρογονάνθρακες



Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα κουνιέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικές περιοχές. Οι ειδικοί καθησυχάζουν – όμως αυτά που λένε δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με... τη στατιστική ακολουθία των μεγεθών και των συχνοτήτων των σεισμών στη περιοχής της Φθιώτιδας αλλά ούτε μας εξηγούν γιατί ξαφνικά ξύπνησαν όλα τα ρήγματα στην Ελλάδα. Ωστόσο θα έχετε ακούσει για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας από νορβηγική εταιρεία. Επίσης θα έχετε αντιληφθεί το πόσο υπολογίζει η εντόνως ελλειμματική σε ενεργειακές πηγές ευρωπαϊκή οικονομία στην Ελλάδα της κρίσης.

Το περίεργο είναι ότι η πρώτη βασική προϋπόθεση για να γίνει μία εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι να μην αφορά σεισμογενή περιοχή: H Ελλάδα είναι ολόκληρη σεισμογενής περιοχή και μάλλιστα η περισσότερο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης. Πώς λοιπόν οι αρμόδιοι παρέβλεψαν αυτό το βασικό κριτήριο; Ενώ επίσης ελλείψεις παρατηρούνται και στη σχετική έκθεση που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά. Η σημαντικότερη παράλειψη της έκθεσης αυτής είναι οι ελάχιστες, ως μηδενικές αναφορές στους κινδύνους που απορρέουν από την εξαιρετικά υψηλή σεισμικότητα της Ελλάδας. Κι ενώ αναλύονται εκτενώς οι καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων στους θαλάσσιους οργανισμούς (φώκια, καρέτα-καρέτα, κ.α.) , σε όλη την έκθεση 500 σελίδων υπάρχει μόνο μία φράση για τους σεισμούς σύμφωνα με την οποία: «Επίσης, επειδή η χώρα είναι σεισμογενής οι γεωτρήσεις στη θάλασσα θα γίνονται µε αυστηρότατες προδιαγραφές» Το πρόβλημα όμως εδώ είναι διπλό διότι όταν η χώρα είναι σεισμογενής δε πρέπει να γίνονται καθόλου γεωτρήσεις, ανεξάρτητα από τις προδιαγραφές, επιπλέον η έκθεση δεν μας εξηγεί τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος, στη περίπτωση δηλαδή εκείνη που ξεφύγει κάτι. Ποιες θα είναι τότε οι συνέπειες ενός ατυχήματος στη σεισμογενή Ελλάδα;

Ας είμαστε όμως καλόπιστοι και ας δεχθούμε ότι θα τηρηθούν αυστηρές προδιαγραφές. Για να δούμε πόσο αυστηρές ήταν στη πρώτη φάση αυτή του εντοπισμού του πετρελαϊκού κοιτάσματος. Υπάρχουν πέντε μέθοδοι εντοπισμού η Ραδιενεργή μέθοδος όπου κρίνεται ως η πιο αξιόπιστη, η Σταθμική, η Ηλεκτρική, η Ηλεκτρομαγνητική και η Σεισμική Μέθοδος. Η σεισμική μέθοδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καταστροφική για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς δημιουργεί τεχνητούς σεισμούς αλλά είναι η πιο εύκολη και γρήγορη. Αυτή η μέθοδος βασίζεται κυρίως στην ταχύτητα μετάδοσης των δονήσεων ενός τεχνητού σεισμού, ο οποίος προκαλείται, συνήθως, με χρήση κατάλληλων εκρηκτικών. Πραγματοποιείται με δύο τρόπους: Είτε της διάθλασης είτε της ανάκλασης των σεισμικών κυμάτων και, βεβαίως, με αντίστοιχα σεισμικά όργανα, δεδομένου ότι τα σεισμικά κύματα δεν διέρχονται εξ ολοκλήρου από υγρά. Στην ευαίσθητη, σεισμογενή Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε η σεισμική μέθοδος!!!!! Προκάλεσαν λοιπόν τεχνητούς σεισμούς σε πολλά διαφορετικά σημεία πυροδοτώντας όλα τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο!!!

Όταν μια περιοχή είναι σεισμογενής και παρεμβαίνεις με τεχνητούς σεισμούς οι πλάκες που ενοχλείς με τις εκρήξεις λειτουργούν ως ντόμινο για τις υπόλοιπες και ενεργοποιούνται όλα τα ρήγματα!! Πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι οι εκρήξεις αυτές έγιναν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο σε ένα! Σύμφωνα με αυτό θα ακολουθήσουν αρκετοί σεισμοί στην Ελλάδα, το μέγεθος των οποίων καθορίζεται από το μέγεθος των τεχνητών σεισμών που προκλήθηκαν στις πλάκες και το βαθμό επηρεασμού τους. Οι λεπτομέρειες αυτές όμως αποτελούν στοιχεία της νορβηγικής εταιρείας, ωστόσο τα στοιχεία μαζί με τα αποτελέσματα είναι προς πώληση σε πετρελαϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Η Γαλλική Τotal εκφράζει αμέσως το ενδιαφέρον της να αγοράσει τα στοιχεία αυτά προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια της περιοχής μας και τότε λίγες μέρες μετά η γαλλική εφημερίδα Le Monde σοκάρει με άρθρο σχετικά με πιθανό σεισμό 9 ρίχτερ στην Ελλάδα αν και περιλαμβάνει στο άρθρο και άλλες επίφοβες χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία).

H κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια, το 1977-1978 πραγματοποιείται έρευνα πάλι μέσω της Σεισμικής μεθόδου αλλά και γεώτρηση στο Ποταμό Θεσσαλονίκης, όπου η εξόρυξη σταματά εξαιτίας της μόλυνσης των ακτών. Το 1978 χτυπά τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή σεισμός της κλίμακας 7,3 ρίχτερ σύμφωνα με το Όσλο – 6,9 σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, απο τα 7 ρίχτερ και πάνω οι κάτοικοι δικαιούνται αποζημιώσεις οι οποίες δεν δόθηκαν. Ενώ ακολούθησε και δεύτερος σεισμός από το ρήγμα Κρέσνας τον Ιούλιο του 1978, της τάξης των 6,1 ρίχτερ.

Πέραν της Σεισμικής Μεθόδου εντοπισμού πετρελαϊκών κοιτασμάτων η ίδια η διαδικασία εξόρυξης είναι ακόμα πιο επικίνδυνη αναφορικά με τη πρόκληση σεισμών. Οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου συνοδεύονται από αύξηση των σεισμικών δονήσεων ακόμα και σε αύξηση χιλιομέτρων. Το 2010 στην Κίνα, το 2011 στην Ιαπωνία και το 2012 στη Σουμάτρα συνέβησαν μεγάλοι σεισμοί οι οποίοι προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις στις ΗΠΑ, για πολλές μέρες, σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν γεωτρήσεις, σύμφωνα με επιστήμονες στη Καλιφόρνια. Το γεγονός αυτό θέτει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τη σεισμογενή Ελλάδα, όταν αρχίσουν κανονικά οι εξορύξεις, καθώς επίσης και με το αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ακίνδυνης ως προς τους σεισμούς μεθόδου εξόρυξης.

Αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Γαλλική Le Monde έχει πολλά κίνητρα για εντυπωσιασμό, ώστε να είναι λίγο υπερβολική ως προς το μέγεθος του σεισμού που προβλέπει, ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, την υψηλή σεισμικότητα του ελληνικού χώρου και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, προκειμένου να μη πυροδοτηθεί ένας μεγάλος σεισμός και θρηνήσουμε θύματα στην ήδη ταλαιπωρημένη Ελλάδα της κρίσης.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου