Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα να εμπλακεί στη Συρία, την ώρα που τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη - για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα - επιτέθηκαν εντός του εδάφους της Συρίας κατά δύο εφοδιοπομπών. ....
Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται τη στιγμή που δυτικές μυστικές υπηρεσίες δημοσιοποιούν όλο και περισσότερα στοιχεία περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Αμερικανικές, γαλλικές, ισραηλινές και βρετανικές υπηρεσίες διαψεύδουν η μία την άλλη την τελευταία εβδομάδα ως προς τα στοιχεία που προσκομίζονται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει πως υπάρχει μία «λεπτή κόκκινη γραμμή». Αν το καθεστώς Άσαντ την περάσει κάνοντας χρήση χημικών όπλων, τότε ο Λευκός Οίκος θα αρχίσει να σκέπτεται στα σοβαρά τη μεθόδευση μιας στρατιωτικής παρέμβασης.
Το Ισραήλ, πάντως, πέρασε τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» με τις δύο αεροπορικές επιχειρήσεις κατά εφοδιοπομπής, που κατά τους Ισραηλινούς μετέφερε φορτία πυραύλων από τη Συρία προς τους Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Για τη Δαμασκό, αυτές οι δύο επιθέσεις αποτελούν αιτία πολέμου, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν η Συρία είναι σε θέση τεχνικά και πολιτικά να ανοίξει ένα πολεμικό μέτωπο με το Ισραήλ μεσούσης της εμφύλιας σύγκρουσης.

Ο ΟΗΕ διά στόματος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Ο Αραβικός Σύνδεσμός επίσης, αλλά οι πάντες γνωρίζουν πως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία εξοπλίζουν Άραβες μισθοφόρους που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ. Το Ιράν ανακοίνωσε πως στέκεται στο πλευρό της νομίμου κυβέρνησης της Συρίας. Οι Χεζμπολάχ του Λιβάνου στηρίζουν τον Άσαντ και εξοπλίζονται από το Ιράν. Υπ' αυτές τις συνθήκες τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα, με τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ να εμπλέκονται σε έναν αγώνα δρόμου με επίκεντρο το Μεσανατολικό και τη Συρία, αλλά με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για καθέναν από αυτούς τους παράγοντες. 

Το μπαράζ των ισραηλινών επιδρομών
Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες στόχους εντός του συριακού εδάφους και μάλιστα στις παρυφές της Δαμασκού. Στόχος ήταν και πάλι πύραυλοι, που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών στη Συρία σημειώνεται τον Ιανουάριο του 2013 στην ίδια στρατιωτική εγκατάσταση που επλήγη χθες τα ξημερώματα.Το Μ. Σάββατο Ισραηλινοί αξιωματούχοι - μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters - ανέφεραν πως στόχος της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής ήταν πύραυλοι κατασκευασμένοι στο Ιράν, που προορίζονταν για μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Δύο ισραηλινές συστοιχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χθες το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν για τη Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους. «Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο Βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις» σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού. Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.


Ιράν: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τις ισραηλινές επιδρομές
Αναφορικά με τη νέα επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, το Ιράν αρχικά την καταδίκασε, αλλά φάνηκε να κρατά αποστάσεις, με τον Ιρανό στρατηγό Αχμαντ Ρεζά Πουρνταστάνα να δηλώνει: «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και, εφόσον υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετέχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της. Με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος, μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια».

Το απόγευμα της Κυριακής, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση «έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Η απάντηση της Συρίας: Οι επιδρομές σημαίνουν κήρυξη πολέμου
Εν τω μεταξύ, στη Δαμασκό συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου το καθεστώς Άσαντ να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στις ισραηλινές επιδρομές.

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες, ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας» δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου. 
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ αλ Μέκνταντ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό συνιστούν «κήρυξη πολέμου». Ο Μέκνταντ πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Η Συρία θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο» υπογράμμισε.

Ανήσυχος και ο Μπαν Κι-μουν

Προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη χώρα, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Στις ΗΠΑ, μόλις λίγες ώρες αφότου ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, στόχους κοντά στη Δαμασκό, κορυφαίοι γερουσιαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση ίσως προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

Επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει για την εν λόγω επίθεση ότι «επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της αλ Νόσρα, μιας από τις πτέρυγες της αλ Κάιντα, μετά την αποτυχία τους να θέσουν εδάφη υπό τον έλεγχό τους». 

«Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι εκείνος που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στη Συρία κατά του κράτους και του λαού» προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών. 

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για μεταφορές από τη Συρία (όπλων προς τη Χεζμπολάχ) εκτός των συνόρων της, τους οποίους προβάλλει την τελευταία περίοδο το Ισραήλ για να αιτιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες» αναφέρεται στην ίδια επιστολή, που επισημαίνει ότι το Ισραήλ έπληξε χθες τρεις στρατιωτικούς στόχους στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με πυραύλους, οι οποίοι ερρίφθησαν από αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ και τον Νότιο Λίβανο. 

«Η επίθεση αυτή προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί άμεση δράση από τον ΟΗΕ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα» για να τις σταματήσει. Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ταυτοχρόνως, και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε χθες «την επίθεση» του Ισραήλ κατά της Συρίας. Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Βρετανία: Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ειρήνη στην περιοχή
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, λέγοντας ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία καταδεικνύει «τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη» και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

«Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση» σημείωσε ο Χέιγκ. «Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει, αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στη Χεζμπολάχ» συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε» την απόφαση του Ισραήλ να «προστατέψει την ασφάλειά του».

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν «αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων» εναντίον του συριακού λαού. Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της Ε.Ε. στα όπλα που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες. Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του, αν και άλλες χώρες της Ε.Ε. προέβαιναν στο εν λόγω αίτημα. 

Μία άλλη ανάγνωση

Δεν έχει περάσει πάρα πολύς καιρός, αλλά οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των δύο τελευταίων ημερών δεν ήταν οι πρώτες εναντίον της Συρίας. Το νέο στοιχείο είναι πως ούτε η Δαμασκός ούτε η Ιερουσαλήμ μπορούν να αρνηθούν, πλέον, τι ακριβώς συμβαίνει.

Οι άνθρωποι στη συριακή πρωτεύουσα θεωρούν τις χθεσινές εκρήξεις από τον ισραηλινό βομβαρδισμό τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει στα δύο χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Η Συρία ανακοίνωσε ότι «πρόκειται για «κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ, παρόλο που οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1967, λόγω της κατοχής από το Ισραήλ των υψωμάτων του Γκολάν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαιζάλ αλ Μεκτάντ δήλωσε πως η Δαμασκός θα απαντήσει «όταν και όπως επιλέξει».

Έτσι, φαίνεται να υπάρχει σημαντική διεθνής κλιμάκωση του εμφυλίου - αλλά ήδη διεθνοποιημένου πολέμου - στη Συρία, με τη Δαμασκό να δείχνει με το δάχτυλο τους ισλαμιστές τρομοκράτες και να κατηγορεί το Ισραήλ ότι συνεργάζεται με την αλ Κάιντα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές (που πραγματοποιήθηκαν με πρόφαση ότι καταστρέφονται αποθήκες οπλισμού που προορίζονταν για την οργάνωση Χεζμπολά στον Λίβανο) σημειώθηκαν την ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πετύχαιναν μερικές στρατηγικής σημασίας νίκες εναντίον των διαφόρων ανταρτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, μαχητές της Χεζμπολάχ, που έχουν περάσει από τον Λίβανο στα δυτικά, έχουν περιορίσει τη δράση των ανταρτών στις κεντρικές περιοχές των μαχών. Έτσι, για πολλούς σχολιαστές, η πρόφαση του Ισραήλ ότι εμποδίζει την εισροή όπλων προς τη Χεζμπολάχ - στην πραγματικότητα - αποτελεί μία μονομερή παρέμβαση εις βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, με την έγκριση των ΗΠΑ.


zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Αδικαιολόγητες επιθέσεις του Ισραήλ

    Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας δύο αναίτιων και απολύτως αδικαιολόγητων επιθέσεων του Ισραήλ μέσα στο έδαφος της Συρίας, δηλαδή ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο βρίσκεται κάτω από πίεση αφού αντιμετωπίζει μισθοφόρους, μέλη της Αλκάιντα και φονταμενταλιστές ισλαμιστές που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσα από ένα λουτρό αίματος.

    Στην πρώτη περίπτωση υπήρξε αιφνίδια αεροπορική επίθεση με καταστροφή στόχου – αποθήκης μέσα στο συριακό έδαφος.

    Στην δεύτερη Ισραηλινή αναιτιολόγητη επίθεση που έγινε με χρήση πυραύλου εδάφους – αέρος, το Ισραήλ έδωσε ξεκάθαρα την εικόνα της επιτιθέμενης χώρας και δικαιολογημένα υπήρξε ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θεωρεί πως έχει υπάρξει άτυπη μεν αλλά
    υπαρκτή κήρυξη πολέμου από την πλευρά του Τελ Αβίβ.

    Και στις δύο περιπτώσεις η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της, ενώ υπήρξε απόλυτη σιγή τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει την συγκατάθεση της κυβέρνησης Σαμαρά για «επέκταση» αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Σούδα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για πιθανή εμπλοκή αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο κατά της Συρίας.

    Γιατί, όμως, το Ισραήλ προχώρησε σε αυτή την επίθεση, τη στιγμή που η Συρία αποτελεί ένα φυσικό ανάχωμα του ακραίου ισλαμισμού και όλων εκείνων των αραβικών κρατών που επιθυμούν την ισοπέδωσή του; Γιατί η ισραηλινή κυβέρνηση περνάει σε χρήση στρατιωτικών μεθόδων και ανοίγει ένα μέτωπο το οποίο δύναται να δώσει την ευκαιρία και να συσπειρώσει όλους τους μουσουλμάνους της ευρύτερης περιοχής εναντίον του;

    Υπάρχει διάθεση, εκ μέρους του Ισραήλ, για μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή ή προσπαθεί να προσελκύσει -μέσω μίας άμεσης στρατιωτικής στήριξης- τους ακραίους μουσουλμάνους φονταμενταλιστές που δρουν στο έδαφος της Συρίας και προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ;

    Οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται ραγδαίες, αφού έχει ήδη υπάρξει και το έμμεσο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στρατιωτική εμπλοκή, εκτός και εάν οι «αδελφοί μουσουλμάνοι» δεν ανταποκριθούν στην άτυπη έκκληση για «συνεργασία» με το Ισραήλ. Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση, είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, όπως είναι άγνωστο ποια πλευρά θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν κάποιοι σημαντικοί φύλαρχοι τόσο στη Συρία, όσο και στο Λίβανο, την Ιορδανία, μέχρι και το Ιράκ.

    Κάποιοι, λοιπόν, φαίνεται πως πήραν την απόφαση να «κυλήσουν τον τρόχο» ελπίζοντας πως θα μπορέσουν στη συνέχεια να ελέγξουν τις εξελίξεις. Το Ισραήλ αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του πυροκροτητή (στηριζόμενο προφανώς από την Ουάσινγκτον) και δυστυχώς η αναμενόμενη έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν διαφαίνεται πως θα είναι ελεγχόμενη. Και στο κομβικό αυτό σημείο τα κράτη της Ευρώπης θα κληθούν να δώσουν με σαφήνεια το στίγμα τους (υπολογίζοντας και τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες που υπάρχουν ήδη σε αυτά) για τις όποιες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν.

    Εάν το Ισραήλ επιμείνει (με κάποια ακόμη επίθεσή του), τότε πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανή την εκκίνηση ενός πολέμου που θα έχει ιδιαίτερα μεγάλη εξάπλωση, τεράστιο αριθμό θυμάτων και που δεν θα ήταν υπερβολή εάν χαρακτηριζόταν ως ο «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή