Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τρεις δημάρχους του Νομού Φωκίδας έχει βάλει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας


Έρευνα του ΣΔΟΕ ....για ΄΄ύποπτες΄΄ αγοραπωλησίες οικοπέδων και ανεγέρσεις ξενοδοχείων στους Δελφούς.

Τρεις, νυν και πρώην, δημάρχους του Νομού Φωκίδας έχει βάλει στο στόχαστρό του για αθέμιτο πλουτισμό το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας μετά από επείγουσα εισαγγελική παραγγελία ...
που έλαβε από τα κεντρικά της υπηρεσίας στην Αθήνα.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια αμφισβητούμενη  ξενοδοχειακή επένδυση που έγινε στην περιοχή "Αλαφόκαστρο" και η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου απο το Μαντείο των Δελφών. Η υπόθεση μετρά σε βάθος χρόνων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια είχαν έρθει στο φώς οι πρώτες καταγγελίες από τον αντιπρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας αλλά και συλλόγους της περιοχής για επιχείρηση άλωσης του δελφικού τοπίου με την τσιμεντοποίηση οικοπέδων. Μάλιστα είχε καταγγελθεί ότι επρόκειτο για καταπατημένες δασικές εκτάσεις γεγονός όμως που αμφισβήτησε  με γνωμοδότηση  του το δασαρχείο Αμφισσας.
Κρίσιμο στοιχείο της έρευνας από το ΣΔΟΕ αποτελεί η πώληση στην τεχνική εταιρεία "ΔΑΒΑΡΗ ΕΠΕ" από τον πρώην Δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Καλτσή μιας έκτασης 22 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται εντός της δεύτερης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η έκταση αυτή περιήλθε  στον Παναγιώτη Καλτσή εν μέρει από τον πατέρα του και εν μέρει από άτυπη  χρησικτησία. Ακολούθως η έκταση αυτή μεταβιβάστηκε με γονική παροχή στην κόρη του η οποία εντός δυο μηνών  την πούλησε στην παραπάνω τεχνική εταιρεία. Το δηλωθέν τίμημα σύμφωνα με το συμβόλαιο ήταν 9.000,00 ευρώ με αντικειμενική αξία 0,5 ευρώ/τ.μ.
Η πώληση αυτή έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ καθώς κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλή όσον αφορά το πραγματικό τίμημα. Τις συμβολαιογραφικές πράξεις είχε συντάξει ο πρώην δήμαρχος Ιτέας Αριστείδης Παπαλαϊος ενώ το τοπογραφικό διάγραμμα ο πρώην νομάρχης Φωκίδας και νυν δήμαρχος Δελφών πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα Νίκος Φουσέκης. Η υπόθεση θα έμοιαζε ως μη ιδιαίτερη πέραν του συντεχνιακού της χαρακτήρα (τρεις, νυν και πρώην ,δήμαρχοι συμπράττουν στην πώληση μιας έκτασης 22 στρεμμάτων) εάν δεν επρόκειτο για μια αμφισβητούμενη διαδικασία πώλησης όσον αφορά το τίμημά της καθώς πρόκειται για έκταση που "εφάπτεται" με το Μαντείο των Δελφών. Και το κυριότερο πωλήθηκε σε τεχνική εταιρεία με σκοπό την ανέγερση οικοδομικού – ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αρχαιολογικό προστατευόμενο χώρο (εντός του δεύτερου αρχαιολογικού χώρου Δελφών). Μάλιστα επί εποχής Ζαχόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού με έκθεσή της η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου έκρινε παράνομη κάθε περίπτωση οικοδόμησης για τη συγκεκριμένη έκταση ενώ παράλληλα χαρακτήριζε ως ανακριβές το τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε και υπέγραψε ο νυν δήμαρχος Δελφών.
Η ανατροπή στην όλη υπόθεση έγινε όμως από πλευράς ΕΟΤ καθώς ο οργανισμός γνωμοδότησε ότι η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση θα πρέπει να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Παρόλα αυτά και μετά από αυτοψία η πολεοδομία προχώρησε σε ανάκληση της οικοδομικής άδειας αλλά όχι όμως, παρά την ρητή εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού, στην επιβολή πρωτοκόλλου αυθαιρέτου με την επιβολή ανάλογων προστίμων. Η υπόθεση πήρε και το δρόμο της δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του πρώην Αντιπροέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας Στυλιανού Σχοινά. Ακολούθησε μετά απο μηνύσεις και διώξεις δικαστική διελκυνστίδα χρόνων . Η  υπόθεση  εκκρεμεί σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας το οποίο αναμένεται να παραπέμψει με βούλευμα ή όχι στο ακροατήριο τους βασικούς κατηγορούμενους για απάτη,τον νυν δήμαρχο Δελφών Νικόλαο Φουσέτη, τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Καλτσή και άλλους τρεις κατηγορούμενους. Το κατηγορητήριο στην περίπτωση αυτή αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας και ανέγερσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Για το ιδιοκτησιακό και δασικό καθεστώς της επίμαχης έκτασης των 22 στρεμμάτων ο πρώην δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής και άλλοι 27 κατηγορούμενοι απηλλάγησαν από το Εφετείο Λαμίας.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΟΡΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Με αναφορά του τον περασμένο Οκτώβριο στον Άρειο Πάγο ο πρώην Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και πολιτικός μηχανικός Στυλιανός Σχοινάς ζητεί από το ανώτατο δικαστήριο να παρέμβει για τις εξόφθαλμες  πολεοδομικές αυθαιρεσίες και "υποπτες" αγοραπωλησίες οικοπέδων  που τείνουν να γίνουν  καθεστώς πέριξ και εντός του  αρχαιολογικου χώρου των Δελφών επιρρίπτοντας   την κύρια ευθύνη στον νύν  δήμαρχο Δελφών Νικόλαο Φουσέκη.
«Δίπλα ακριβώς από τα κτιριακά συγκροτήματα «Δάβαρη» για τα οποία επελήφθη η Εισαγγελική έρευνα, υπάρχουν και άλλα κτίρια «Γεωργίου Ζωγραφάκη» και αυτά εντός της ζώνης Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, την οικοδομική άδεια των οποίων εξέδωσε, με αναληθή στοιχεία, επίσης ο κ. Νικόλαος Φουσέκης.  
Πρέπει να τονισθεί ότι οι μηνυτήριες αναφορές μου δεν αναφέρονταν μόνον στις οικοδομές της ξενοδοχειακής μονάδας «Δάβαρη κλπ», για τις οποίες κινήθηκε η ποινική διαδικασία, αλλά για όλες τις οικοδομές που βρίσκονται στον Παρνασσό και παρουσιάζουν μεγάλες και οφθαλμοφανείς πολεοδομικές παραβάσεις.  Ειδικά για τις τελευταίες η Πολεοδομία, προκλητικά, αρνήθηκε να ασχοληθεί.

Μέχρι σήμερα, με πολύ χαμηλού επιπέδου δικαιολογίες, η Πολεοδομία δεν έχει ακολουθήσει την διαδικασία των αυθαιρέτων. Έχει αρκεσθεί στην ανάκληση των οικοδομικών αδειών «Δάβαρη», ενώ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις οικοδομές «Ζωγραφάκη», κατασκευασμένες μέσα στην Β’ Ζώνη του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών. Επίσης δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις υπόλοιπες οικοδομές που βρίσκονται στον Παρνασσό, εκτός αρχαιολογικού χώρου αλλά με πολύ σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις.»

Ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά του προς τον Άρειο Πάγο κάνει ο Στυλιανός Σχοινάς και στις αγοροπωλησίες οικοπέδων στον Παρνασσό καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πολεοδομία της περιοχής η οποία λειτουργώντας υπό τις εντολές του Δημάρχου κάνει τα στραβά μάτια σε κάθε είδους αυθαιρεσία.

«Να αναφέρουμε ότι η περιοχή του Παρνασσού είναι από τις ακριβότερες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με πραγματικές τιμές αγοράς οικοπέδων από 90.000,00 – 150.000,00 € το στρέμμα. Δηλαδή 360.000,00 – 600.000,00 € κόστος αγοράς του ελάχιστου οικοδομήσιμου οικοπέδου που είναι τέσσερα στρέμματα.
Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων, όλως παραδόξως, στον Παρνασσό είναι εξήντα λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!!!
Από τα παραπάνω προκύπτει, αυτονόητα, η απίστευτη ζημιά του δημοσίου και η τεράστια δυνατότητα ξεπλύματος μαύρων χρημάτων."

Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου