Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τετάρτη 27 Νοεμβρίου σήμερα.....

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΄΄ΑΡΑΧΩΒΑ.. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ΄΄


ΔΡΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΡΑΧΩΒΑ
          ΠΑΡΕΛΘΟΝ   -   ΠΑΡΩΝ   -   ΜΕΛΛΟΝ 
          ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΑΠΟ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
                            ΄΄ΑΡΑΧΩΒΑ…… Η  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΠΟΥ  ΘΕΛΟΥΜΕ ΄΄

   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : Ζούμε αυτά τα χρόνια μία...
από τις δυσκολότερες περιόδους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η οικονομική κρίση που συνοδεύεται από μία βαθιά κρίση αξιών και αρχών, αφήνει τα αποτυπώματά της σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.
   Σ αυτή την εποχή της πολιτικής έκπτωσης, όπου η κεντρική πολιτική εκπροσώπηση απαξιώνεται, η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την τελευταία ελπίδα  για άμεση δημοκρατική εκπροσώπηση του πολίτη.
    Η επικοινωνία της Δημοτικής αρχής με τους δημότες, δεν μπορεί πλέον να στηριχτεί μόνο στις θεσμικές δράσεις. Είναι απαραίτητη και επιβάλλεται και η εξωθεσμική δράση με νέες ιδέες και ενέργειες που θα μεταφέρουν τους πολίτες στο κέντρο των τοπικών εξελίξεων, με μία συνεχή ενημέρωση και ενθάρρυνση ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η συλλογικότητα μέσα από την άμεση συμμετοχή των πολιτών.



    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Αναμφίβολα ο τουρισμός, αποτελεί σήμερα για τον τόπο μας τον κύριο τομέα της τοπικής οικονομικής ζωής. Η Αράχωβα, παρά την κρίση, διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Αυτό όμως δεν είναι πλέον αρκετό.
    Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, πρέπει να αναπτυχθούν δίπλα και παράλληλα στον είδη ανεπτυγμένο, σε αρκετά μεγάλο βαθμό χειμερινό ψυχαγωγικό τουρισμό.
    Ορειβατικές διαδρομές, αναρριχήσεις, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους, επισκέψεις στις πολύ κοντινές παραλίες και στους γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, αθλητικές δραστηριότητες, ποδηλατικές διαδρομές βουνού, εκπαιδευτικός - μορφωτικός τουρισμός, τουρισμός προσέγγισεις στην τοπική  πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, ιππασία, αεροπταίριση, τουρισμός γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων – γλυκών – ποτών, θεραπευτικός – ιατρικός τουρισμός  και τόσα άλλα που μπορούν να εμπλουτίσουν και να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.
   Όλα τα παραπάνω όμως για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να ενταχθούν σε συγκροτημένα , ανταγωνιστικά και προσιτά πακέτα προσφορών.



   ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : Το χιονοδρομικό κέντρο, χωρίς καμία αντίρρηση, αποτελεί την ναυαρχίδα χειμερινού τουρισμού και μπορεί να αποτελέσει και την βάση για παράλληλες δράσεις τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
   Θα πρέπει όμως ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση των εγκαταστάσεων και ένα προσαρμοσμένο τιμολόγιο των υπηρεσιών του σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, να είναι οι βασικοί στόχοι του, προς όφελος όλων των παραπαρνάσσιων οικισμών και προς όφελος του ίδιου Χ.Κ.Π.
   Επίσης θα πρέπει να βελτιωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, η πρόσβαση προς το Χ.Κ.Π., γιατί σε πάρα πολλά σημεία το οδικό δίκτυο είναι παρατημένο και πολύ επικίνδυνο για τους επισκέπτες του.


    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας πρέπει να μπει στο επίκεντρο κάθε δράσης. Η τοπική πολιτιστική ιδιαιτερότητα, λόγω της δυναμικότητας και λόγω της μοναδικότητας που έχει, μπορεί να στηρίξει με μοναδικό τρόπο την τουριστική προβολή της Αράχωβας δημιουργώντας ένα brandname εξίσου δυνατό στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
    Παράλληλα πρέπει και μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες και τους επισκέπτες βάση των αξεπέραστων διαχρονικών αξιών που έχει ο τόπος.
    Είναι πλέον αναγκαίο να δώσουμε όραμα στην αναπτυξιακή προσπάθεια, προβάλλοντας και δίνοντας προβάδισμα  στην << ΑΡΑΧΩΒΑ του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ>> έναντι στη << Μύκονο του χειμώνα >>.


   ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ : Η κτηνοτροφία και η γεωργία, βασικοί τοπικοί πυλώνες και σημαντικές δραστηριότητες από το παρελθόν, κράτησαν την Αράχωβα όρθια σε εποχές πολύ δύσκολες δίνοντας της δύναμη και αξιοπρέπεια.
   Σήμερα αυτές οι δραστηριότητες επιβιώνουν κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς, την καλλιέργεια λίγων οσπρίων στο Λιβάδι Παρνασσού και την εκτατική κτηνοτροφία στον Παρνασσό και στις γύρω περιοχές της Αράχωβας.
   Σημαντική συμβολή, από πλευράς προβληματισμού, προτάσεων και λύσεων στους παραγωγικούς αυτούς τομείς, έδωσε η ομάδα των επιστημόνων του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης αυτή η ομάδα των επιστημόνων απέδειξε με πολλά στοιχεία και με μελέτες, Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, ότι η υπό έλεγχο εκτατική κτηνοτροφία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και ευνοεί σε μεγάλο βαθμό στο να μην χαθούν σπάνια είδη χλωρίδας στον Παρνασσό.
   Τέλος προτάθηκαν δράσεις εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφίας και της γεωργίας στην περιοχή μας σε συνεργασία με την τουριστική προβολή και ζήτηση και επισημάνθηκε η συμβολή τους στην ενίσχυση της τοπικής ιδιαιτερότητας της Αράχωβας.


     ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ : Παρουσιάστηκαν παλαιότερες και ποιο σύγχρονες επαγγελματικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται στην Αράχωβα.
     Τονίστηκε το φαινόμενο των δραστηριοτήτων που δεν είναι μόνο επαγγελματικές αλλά και δημιουργικές, που διαπλέκονται με τον τουριστικό της χαρακτήρα, ενισχύονται από αυτόν και παράλληλα τον ενισχύουν.
     Εντοπίστηκε και ενισχύθηκε η ιδέα της μεταφοράς της γνώσης, της εμπειρίας και των ιδεών των επαγγελματιών της Αράχωβας στη συνολική συμμετοχική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη.


    ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Μέσα από την παρουσίαση της οικιστικής ανάπτυξης στην Αράχωβα και τον Παρνασσό, αποτυπώθηκε η τουριστική έκρηξη της περασμένης δεκαετίας 1999-2009, που δημιούργησε ένα μεγάλο οικιστικό απόθεμα, κυρίως στο Παρνασσό, όπου με την ανοικοδόμηση πολλών εξοχικών κατοικιών και ειδικά  συγκροτημάτων  εξοχικών κατοικιών,  δημιουργήθηκε το 70% του σημερινού κτιριακού αποθέματος.
    Μεγάλη πρόκληση και πρόβλημα η διαχείριση αυτού του κτιριακού αποθέματος, προς όφελος του τόπου αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
    Χωροταξικός, πολεοδομικός, αστικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένες μελέτες τοπίου για την διαχείριση αυτού του κτιριακού αποθέματος και αναγκαίες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις για την ένταξη αυτού του κτιριακού αποθέματος στην ζητούμενη από εμάς αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα (ενσωματωμένη διατήρηση).
    Επίσης αναφέρθηκε το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από την χρήση των κατοικιών και η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τα οικιακά απόβλητα και τρόποι αντιμετώπισης του.


   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ : Από το 1937, η Ελλάδα άρχισε να αναγνωρίζει περιοχές με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον (δάση, υγροτόπους κλπ.) και να τις θέτει σε καθεστώς προστασίας.
   Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού  Παρνασσού, ισχύει από το 1938 μαζί με αυτόν Ολύμπου και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και μεταγενέστερα εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο με την ονομασία NATURA 2000.
   Στα πρώτα στάδια η προσέγγιση του θεσμού των προστατευόμενων περιοχών, ήταν η απόλυτη προστασία των φυσικών περιοχών και ο απόλυτος αποκλεισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
   Στην πορεία, αυτή η προσέγγιση εγκαταλείπεται και δίνει τη θέση της στην αντίληψη της ενσωμάτωσης της προστατευόμενης περιοχής στον περιβάλλοντα χώρο και συνδέει την προστασία της περιοχής με την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων.
   Μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν λοιπόν μέθοδοι διαχείρισης ειδικών προβλημάτων και έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατανόηση όλων των νομικών θεμάτων που αφορούν αυτή την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Σημαντική επισήμανση σε όλα αυτά ήταν η ανάγκη προώθησης των προτάσεων του Δήμου που είναι στην κατεύθυνση της ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ και μπορεί να ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ.


    ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ : Παρουσιάστηκαν με αναλυτικό τρόπο όλες οι υπάρχουσες και εγκατεστημένες δημόσιες και δημοτικές υποδομές και αναφέρθηκαν τα διάφορα τεχνικά και νομικά προβλήματα που έχουν.
    Επίσης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης των δημόσιων και των δημοτικών υποδομών, καθώς και οι δυνατότητες επέκτασής τους.
    Αναδείχθηκε η ανάγκη ώστε οι δημόσιοι χώροι να γίνουν τόποι συνοχής των πολιτών αλλά και τόποι περιβαλλοντικής ποιότητας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προσέγγιση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους (αστικός σχεδιασμός και αστική ανάπλαση). Προσέγγιση που απελευθερώνει τη ματιά από κάποιες τυπολογίες στον αστικό χώρο (δρόμοι, Ο.Τ , δημόσιοι χώροι ) προσαρμόζοντας το φυσικό περιβάλλον  και προτάσσοντας νέους ρυθμούς προσαρμοσμένους μέσα από μία σύγχρονη αντίληψη :
         Στα δίκτυα (ροές).
         Άϋλα και υλικά (πολυλειτουργικότητα και στοχευμένες εντάσεις στο χώρο ώστε να οδηγούν στην ταυτότητα του).
         Στο τοπίο  (επανεξετάζοντας τη σχέση της φύσης και της πόλης).


   ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ : Η προστασία του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για την τοπική μας κοινωνία, που θέλει να προστατεύσει την ποιότητα ζωής της σήμερα σε υψηλό βαθμό, αλλά και να διασφαλίσει την ανάλογη ποιότητα ζωής και για τις μελλοντικές γενιές.
   Παράλληλα όμως το νομοθετικό πλαίσιο, που θα καθορίζει αυτή την προστασία, έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα και να λειτουργεί με στόχο τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, μαζί με την τοπική κοινωνία και για την ίδια την κοινωνία των ανθρώπων.
   Η παράλληλη ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και απόλυτης διαφάνειας, θα ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, θα ενισχύσουν την συμμετοχή των πολιτών και θα μπορούν να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα προστασίας  του περιβάλλοντος που θα έχουν απόλυτα δίκαιο και σταθμισμένο αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα συγκροτούν τις αρχές που οφείλουν να ορίζουν το πλαίσιο δράσης της διαχειριστικής αρχής.
   Επίσης ζητήθηκε η θεσμοθέτηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, ενός σύγχρονου και κοινωνικά ευαίσθητου πλαισίου προστασίας, στα πλαίσια της αναγκαίας μεταβατικότητας με την άμεση αποδοχή των θέσεων και των προτάσεων του Δήμου για το Εθνικό Πάρκο Παρνασσού.



      ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : Τέλος παρουσιάστηκαν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου αλλά και των ιδιωτών και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο και στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση όλων αυτών των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.



                                                                           ΑΡΑΧΩΒΑ  29/ 11 / 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.