Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Θέμα: «Παράρτημα Άμφισσας Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Λαμίας»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Παράρτημα Άμφισσας Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Λαμίας»
 
Τις τελευταίες μέρες στη Φωκίδα έχει ανοίξει ζήτημα με το Παράρτημα Άμφισσας Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Λαμίας...
καθώς έξι μόνιμοι καθηγητές και χωρίς να έχει ανοίξει διάλογος στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, έχουν ζητήσει εγγράφως τη μεταφορά του τμήματος στη μητρική περιοχή της Λαμίας.
 
Το Συμβούλιο καθηγητών επικύρωσε την πρόταση στις 30/10/2012 και γνωμοδοτεί υπέρ της μεταφοράς. Ωστόσο, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για την περιοχή είναι τεράστιο, όπως μεγάλη είναι και η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, μιας που έχει ήδη εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία «ΣΜΙΛΗ Α.Τ.Ε.», για την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, το κτίριο του ΤΕΙ έχει ξεκινήσει να εκτελείται, με συνολικό κόστος 3.960.000€ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΣΚ.
 
Το Παράρτημα της Άμφισσας ιδρύθηκε το 1998 (Π.Δ. 147/26-05-1998), ενώ λειτούργησε το ίδιο έτος με το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων που σε πλήρη λειτουργία του φιλοξενούσε άνω των 400 φοιτητών. Το 2007 άλλαξε το γνωστικό αντικείμενο, δεδομένου ότι η επιβολή της «βάσης του 10» επέφερε μεγάλες απώλειες στον αριθμό των εισαχθέντων. Στο νέο τμήμα «Εμπορίας και Διαφήμισης» που λειτουργεί φέτος για τέταρτη χρονιά φοιτούν σήμερα πάνω από 700 φοιτητές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι εγγεγραμμένοι του τμήματος είναι 1008, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012-2013 παρακολουθούν 170 φοιτητές.
 
Η κεντρική Φωκίδα στην οποία λειτουργεί σήμερα το Παράρτημα, με ευεργετικές για τη Φωκίδα συνέπειες, υπόκειται σε δυσβάστακτους περιορισμούς που προκύπτουν από  τη λειτουργία της ΖΟΕ Δελφών (Δελφικό Τοπίο). Η δε Άμφισσα πόλη στην οποία βρίσκεται και λειτουργεί το τμήμα, αν και πρωτεύουσα νομού δεν έχει αναπτυγμένο ούτε τον πρωτογενή, ούτε τον δευτερογενή, ούτε και τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Παράλληλα, η Φωκίδα είναι η καταλληλότερη περιοχή να φιλοξενήσει σχολές, καθώς έχει σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα, τη χαμηλότερη σε επίπεδο χώρας. Επιπλέον είναι και μια πολύ φθηνή περιοχή που επιτρέπει στους φοιτητές να διαβιούν αξιοπρεπώς με πολύ χαμηλότερο εισόδημα, από ότι θα χρειαζόντουσαν οπουδήποτε αλλού.
 
Η περιοχή της Άμφισσας και η ευρύτερη περιοχή (Δελφοί, Ιτέα, Γαλαξίδι) που ωφελούνται από τη λειτουργία του Τμήματος, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια. Η δε τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη και ετοιμάζεται να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις στην πρόκληση που δέχτηκε, την οποία τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής χαρακτηρίζουν «χτύπημα κάτω από τη ζώνη».
 
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:
 
  1. Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την παραμονή του τμήματος στη Φωκίδα;
     
  2. Πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ;
 
Η Ερωτώσα Βουλευτής
 
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου