Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ροδιά: Μία καλλιέργεια με μέλλον


Η ροδιά (Punιca granatumL.)θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δένδρο. Κατάγεται από την Περσία και η καλλιέργεια της εμφανίζεται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Παρόλα αυτά η συστηματική καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα
βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων ροδιάς. Θα πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε παγετόπληκτες περιοχές καθώς δεν ανέχεται θερμοκρασίες μικρότερες από -10ο C. Η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την ωρίμανση των καρπών. Η φύτευση γίνεται από Νοέμβριο έως Μάρτιο σε καλά προετοιμασμένα χωράφια. Οι αποστάσεις φύτευσης των δέντρων σε συστηματικούς οπωρώνες είναι 4 έως 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 3 έως 4 μέτρα πάνω στην γραμμή. Το κόστος ανεπτυγμένων διετών φυτών ανέρχεται περίπου σε 7 έως 10 ευρώ. Το πότισμα θεωρείται απαραίτητο ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί διατηρεί την παραγωγικότητα των δέντρων και συμβάλλει στην παραγωγή καρπών ιδιαίτερης ποιότητας.

Η ροδιά θεωρείται φυτό απαιτητικό σε άζωτο. Διαμορφώνεται σε δέντρο με ένα ή πολλούς κορμούς ενώ σχηματίζει πολλές παραφυάδες. Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να συνίσταται σε αφαίρεση των παραφυάδων , των κλαδιών της κόμης για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή της νέας καρποφόρας βλάστησης.
Η πλήρης ωρίμανση των καρπών γίνεται το φθινόπωρο . Τα ρόδια είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας κατα την ωρίμανση αλλά πρίν σχιστούν οι καρποί.
Η παραγωγή της ροδιάς αρχίζει το τρίτο έτος από την εγκατάσταση στο αγρό(περίπου 100 κιλά το στρέμμα) ενώ η μέγιστη παραγωγή εμφανίζεται γύρω στα 8 έως 10 έτη με απόδοση 2000 κιλά το στρέμμα. Η παραγωγική ζωή της ροδιάς είναι 40 έως 50 χρόνια.
Το σημαντικότερο πρόβλημα της καλλιέργειας της ροδιάς είναι το σχίσιμο των καρπών. Το φυσιολογικό αυτό φαινόμενο οφείλεται κυρίως στην διαφορά της νυχτερινής και ημερήσιας θερμοκρασίας καθώς και στην διακύμανση της εδαφικής υγρασίας, την καθυστέρηση της συγκομιδής, την προσβολή από τα έντομα και τις ασθένειες καθώς και από την έλλειψη βορίου σε νεαρούς καρπούς. Η σωστή άρδευση των δέντρων ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και ή σκίαση των καρπών σε συνδυασμό με το ψεκασμό αντιδιαπνευστικών ουσιών αποτελεί την πιό αποτελεσματική μέθοδο για την μείωση του φαινομένου του σχισίματος των καρπών.
Εκτός απο την κατανάλωση των καρπών τα τελευταία χρόνια προωθούνται στην αγορά ολοένα και περισσότερα επώνυμα προιόντα που περιέχουν ρόδι. Η ποικιλία των προιόντων αυτών δεν περιορίζεται μόνο σε προιόντα διατροφής (χυμοί, ποτά, αναψυκτικά, γιαουρτια, παγωτα, μαρμελάδες, καφές) αλλά περιλαμβάνει και καλλυντικά καθώς και συμπληρώματα διατροφής.
Η εμπορική αξία του καρπού επηρεάζεται κατα κύριο λόγο από το μέγεθός του. Ετσι τα μεγαλύτερου μεγέθους ρόδια πωλούνται ακριβότερα ενώ τα πολύ μικρού μεγέθους έχουν ελάχιστη εμπορική αξία. Επίσης ο καρπός θα πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και καλά διαμορφωμένο στέμμα για να έχει αυξημένη εμπορική αξία. Σήμερα στην περιοχή της Ερμιόνης καλλιεργείται ο κύριος όγκος ροδιών στην Ελλάδα(300 έως 400 τόνοι).
Η ελληνική αγορά εισάγει μεγάλες ποσότητες ροδιών κυρίως από Τουρκία, Ιράν, Ινδία, Αίγυπτο, Ισραήλ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με στοιχεία από τις διευθύνσεις Αγροτικής Αναπτυξης και Κτηνιατρικής της χώρας, παράγονται περίπου 2500τόνοι ρόδια.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ
Η χρηματοδότηση μιας γεωργικής μονάδας καλλιέργειας ροδιάς  μπορεί να καλυφθεί  από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις κατα τόπους διευθυνσεις αγροτικής Αναπτυξης προκειμένου να ενημερωθουν για τα διάφορα προγράμματα και επιδοτήσεις καλλίεργειας καθώς και μεταποίησης ροδιού.
http://www.anparatiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.