Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΜΦΙΣΣΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ

Η Ακρόπολη της Άμφισσας φέρει λείψανα τριών διακεκριμένων ρυθμών οικοδομικής: ελληνικού, ρωμαϊκού και βυζαντινού. Κατά διαστήματα συναντώνται ογκόλιθοι πελασγικής εποχής. Οι βάσεις του αποτελούνται από ορθογώνιους λίθους οριζόντια τοποθετημένους. Πάνω σε αυτούς έχτισαν οι Βυζαντινοί και ύστερα οι Καταλανοί. Σώζεται η εσωτερική πύλη, η οποία αποτελείται από δύο ογκόλιθους όπου στηρίζεται τρίτος κολοσσιαίων διαστάσεων.

Στο ΒΔ σημείο της ακρόπολης, προς την είσοδο της εξωτερική πύλης, εκτείνεται το σωζόμενο τμήμα του τείχους, όπου διακρίνονται λείψανα πολλών εποχών.Ο ελληνικός περίβολος διατηρείται σε καλή κατάσταση, σχεδόν σε όλα τα σημεία.Στο εσωτερικό των τειχών υπάρχουν ερείπια Φραγκικής εκκλησίας, άλλης μικρής Βυζαντινής και μικρού Ρωμαϊκού τεμένους.

Στο εσωτερικό της Ακρόπολης διακρίνονται δύο στρογγυλοί πύργοι βυζαντινής κατασκευής, εκ των οποίων ο ένας είναι ερειπωμένος. Ο καλύτερα διατηρημένος φέρει το όνομα Πύργος της Βασιλίσσης. Κατά την παράδοση το Κάστρο των Σαλώνων είναι ένα από τα κάστρα της Ωριάς, δηλ. της ωραίας, κρύβοντας τον θρύλο της όμορφης βασιλοπούλας που σκοτώθηκε. Η αληθινή ιστορία που έδωσε για το θρύλο στο Κάστρο των Σαλώνων είναι η ακόλουθη: Το 1393 κυβερνούσε τα Σάλωνα, για λογαριασμό της Καταλανής χήρας του Λουδοβίκου, ένας ιερέας, που ονομαζόταν Στράτος, βίαιος και φιλοχρήματος που πίεζε τους πολίτες. Κάποτε απήγαγε την ωραιότατη ανιψιά του επισκόπου Σεραφείμ, Αρετή. Ο Σεραφείμ ξεσήκωσε τους χριστιανούς κατά του Στράτου και κάλεσε τους Τούρκους να καταλάβουν την πόλη.

Ο Στράτος κλείστηκε στο Κάστρο, σκότωσε την Αρετή και ετοιμάστηκε να φύγει. Τότε έγινε επανάσταση στη φρουρά και ένας Σαλωνίτης σκότωσε το τύραννο και παρέδωσε το κεφάλι στο Σουλτάνο. Ο θρύλος θέλει την Αρετή βασιλοπούλα, που δραπετεύει από τον Φράγκο τύραννο και για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων γκρεμίζεται από τον ψηλότερο βράχο του Κάστρου και σκοτώνεται. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξει το Κάστρο στην Επανάσταση του 1821. Στις 27 Μαρτίου πολιορκείται και καταλαμβάνεται η πόλη των Σαλώνων από το Πανουργιά και τα παλικάρια του. 600 Τούρκοι κλείνονται στο Κάστρο.

Στις 10 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι εξουθενωμένοι παραδίδουν τον οπλισμό τους στον Πανουργιά, συλλαμβάνονται και εξοντώνονται. Το Κάστρο των Σαλώνων είναι το πρώτο Κάστρο που έπεφτε σε χέρια ελληνικά, σύμβολο λευτεριάς που είχε αρχίσει να σημαίνει στην καρδιά της Ρούμελης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.