Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ. " Οι Σουλιώτισσες δεν μάθαν για να ζούνε μοναχά, /ξέρουνε και να πεθαίνουν να μην στέργουν την σκλαβιά".


Του "Γ" {Σύνδεση  κειμένων, εικόνων και βίντεο}

Ο χορός  του Ζαλόγγου είναι   ένα γεγονός  που συνέβει  σαν  σήμερα  το  1803 , στη κορυφή του όρους  Ζάλογγο, εξ ου και η ονομασία του, ο οποίος και κατέληξε "εν χορώ' σε μια ομαδική απελπισμένη βρεφοκτονία και  αυτοκτονία   γυναικών της περιοχής Σουλίου. Οι σχετικές φήμες κάλυψαν ......... 

  ...πολύ γρήγορα όχι μόνο τον τουρκοκρατούμενο Ελλαδικό χώρο, και ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στις ειδήσεις των Φιλελλήνων στην Ευρώπη κατά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαίτερες συγκινησιακές φορτίσεις και διαστάσεις θαυμασμού.

Το γεγονός αυτό ανάγεται στις μάχες που έδωσαν τα εκστρατευτικά σώματα του Αλή  Πασά όταν αποφάσισε να καθυποτάξει τους Σουλιώτες που δρούσαν σε περιοχές του Πασαληκίου των Ιωαννίνων.

Κατά τις τελευταίες εκείνες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, τέταρτες κατά σειρά, όταν περικυκλώθηκαν κάποια εναπομείναντα εκεί γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, που είχαν καταφύγει στο υφιστάμενο ομώνυμο μοναστήρι, Μονή του Ζαλόγγου  και προκειμένου να μην υποστούν την αιχμαλωσία και άλλους εξευτελισμούς, αποφάσισαν να ριφθούν σε παρακείμενο γκρεμό, (φαράγγι), μαζί με τα βρέφη που κρατούσαν στην αγκαλιά τους.



Κατά τα ίδια γεγονότα η κόρη του Νώτη Μπότσαρη, ενώ μετέφερε στους ώμους της την τραυματισμένη μητέρα της, βλέποντας ότι κινδύνευαν να συλληφθούν, έριξε τη μητέρα από έναν βράχο στον ποταμό Αχελώο και έπεσε και η ίδια.

Εκείνη την εποχή ο εξευτελισμός των γυναικών εχρησιμοποιείτο από τον Αλή Πασά ως μέσο αντιμετώπισης των Σουλιωτών. Ένας από τους τρόπους εξευτελισμού ήταν και η πώληση των γυναικών ως σκλάβων, σε εποχή που το εμπόριο λευκών σκλάβων μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν νόμιμο και καταργήθηκε με φιρμάνι  το 1830.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ  ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ  ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΓΡΙΝΙΟ) "Ο ΧΟΡΟΣ  ΤΟΥ  ΖΑΛΟΓΓΟΥ"


Ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποστήριξε σε άρθρο του στο περιοδικό "Ο Πολίτης" (2005), ότι τραγούδι, που συνόδευε το χορό, το πασίγνωστο "Έχε γεια καημένε κόσμε" αναφέρεται για πρώτη φορά μόλις το 1908.

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης , συγγραφέας  της  "Γκόλφως" το  ίδιο  έτος παρουσίασε για πρώτη φορά το θεατρικό έργο "Ο Χορός του Ζαλόγγου", που διαδόθηκε ευρύτατα στον ελλαδικό χώρο, μέσα από παραστάσεις "μπουλουκιών" και ερασιτεχνικών τοπικών θιάσων και ίσως εκεί να οφείλεται η διάπλαση του "Χορού του Ζαλόγγου" ως ιστορικού γεγονότος.

Στις 23 Μαρτίου 1959  πρωτοπροβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου "Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς"( σκηνές στο παρακάτω βίντεο ), με πρωταγωνιστές τους Τζαβαλά Καρούσο,   Νίνα Σγουρίδου, Βύρωνα Πάλλη, Ελένη Ζαφειρίου και  Δήμο Σταρένιο. Τη μουσική του έργου υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.



Στο βράχο τού Ζαλόγγου στήθηκε το 1960 μνημείο, που παριστάνει σύμπλεγμα γυναικών που χορεύουν, έργο τού γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Οι Σουλιώτισσες του Ζαλόγγου δεν είναι μόνο ένα μνημείο. Είναι κυρίως πηγή έμπνευσης και τέχνη. Απολαύστε το καταπληκτικό βίντεο "Οι Σουλιώτισσες κάτω  απ' τ' άστρα"  του καλλιτέχνη φωτογράφου Θωμά Τσεκούρα που εμπνεύστηκε από το μνημείο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας που διαθέτει, έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα . Με  αυτό  θα  κλείσουμε  το  μικρό  μας  αφιέρωμα.


"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου