Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μνημείο πεσόντων στην Επτάλοφο

Φόρο τιμής για τα θύματα του ολοκαυτώματος και των πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου επιθυμεί να αποδώσει η Τοπική Κοινότητα Ευπαλόφου, με την ανέγερση Μνημείου στην περιοχή......

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών.
Να σημειώσουμε πως η Κοινότητα Επταλόφου έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα «Μαρτυρικό Χωριό» γιατί την περίοδο της Κατοχής υπέστη σημαντικές καταστροφές από τα στρατεύματα των Γερμανών.
Συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου 1943 Γερμανικές δυνάμεις έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό. Από τα 184 σπίτια που είχε τότε το χωριό κάηκαν τα 146 και όσοι κάτοικοι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν σφαγιάστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί, από νήπια αβάπτιστα έως ανήμποροι γέροντες. Το σύνολο των θυμάτων ανήλθε στα 17 άτομα, εκ των οποίων σε μια και μόνο οικογένεια μαρτύρησαν 7.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση το μνημείο  εκτελεσθέντων από τα κατοχικά στρατεύματα την 8η Οκτωβρίου 1943 και πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-41), θα ανεγερθεί στο δημοτικό χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος. Στο μνημείο θα αναγραφούν τα ονόματα των θυμάτων με ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου