Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στο πρώτο πρωτάθλημα το παρών έδωσε ο Αμφισσαικός

Σαν προ χτες , πριν από 52 χρόνια, έγινε σέντρα στο πρώτο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής στην ιστορία ενώ τώρα δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα γίνει η… σέντρα στο φετινό πρωτάθλημα της Football League.
Στο πρώτο πρωτάθλημα το παρών έδωσε ο Αμφισσαικός  ο οποίος στη συνέχεια συνενώθηκε με τον Αστέρα Ιτέας και ονομάστηκε Φωκικός.....


Μπορεί να μην έχει τη λάμψη της Α’ Εθνικής ή της Super League όπως την αποκαλούμε στη… σύγχρονη εποχή, όμως, η Β’ Εθνική – γιατί έτσι τη γνωρίσαμε όλοι και έτσι συνεχίζουν να την αναγνωρίζουν οι περισσότεροι – πάντα ήταν συναρπαστική. Είτε γιατί γεννούσε ταλέντα που στη συνέχεια έγραφαν ιστορία, είτε γιατί είχε πάθος κι ένταση από την 1η ως την τελευταία αγωνιστική, είτε γιατί σε αυτή έπαιζαν ιστορικές ομάδες που προέρχονταν από κακές σεζόν στην πρώτη κατηγορία, είτε γιατί ξεπετάγονταν ομάδες που στη συνέχεια καθιερώθηκαν στις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Football League, όπως αποκαλείται πια εδώ και κάποια χρόνια, «ντεμπουτάρισε» σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια και τότε ήταν ένα παζλ από ομάδες όλης της επικράτειας, με την παρουσία 60 συλλόγων που εκπροσωπούσαν τόσο τα αστικά κέντρα όσο και περιοχές της επαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχαν ομάδες από όλους τους νομούς της χώρας, ενώ πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην τελική φάση πήραν μέρος μόνο επαρχιακές ομάδες και την άνοδο πήραν ο Ολυμπιακός Χαλκίδας και η Δόξα Δράμας!

Η πρώτη Β’ Εθνική της ιστορίας, σέντραρε στις 30 Σεπτεμβρίου 1962 με τις 60 ομάδες να έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους. Από αυτούς τους ομίλους, προέκυψαν τέσσερις πρωταθλητές που ήταν οι Ολυμπιακός Χαλκίδας, Δόξα Δράμας, Εδεσσαϊκός και Παγκορινθιακός. Μετά τους μεταξύ τους αγώνες, οι δυο πρώτοι πήραν και την άνοδο για την Α’ Εθνική της σεζόν 1963-1964.

Το… οξύμωρο είναι πως 52 χρόνια μετά το 1962 της μεταπολεμικής ομάδας, όχι απλά… μας βγαίνει το λάδι για να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα δυο ομίλων στη Football League, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει. Κι η αιτία δεν είναι μόνο η αναβολή από πλευράς Ανδριανού, που πάει πίσω όλες τις εθνικές διοργανώσεις, αλλά η αναβλητικότητα της διοργανώτριας αρχής εδώ και 15 ημέρες, που έχει ήδη φέρει την αλλαγή στην πρεμιέρα δυο φορές. Κι ακόμα, δεν έχει αποφασιστεί πότε κι αν θα γίνει τελικά αυτή, με ομάδες όπως η ΑΕΚ, η Λάρισα, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Ηρακλής, ο Απόλλων Σμύρνης αλλά και όλες οι άλλες, να περιμένουν το… πράσινο φως για τη σέντρα.

Στο… μακρινό 1962 πάντως, οι 60 ομάδες έπαιξαν κανονικά όπως είχαν προγραμματίσει στις 30 Σεπτεμβρίου και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε μετά από έναν «μαραθώνιο» σε όλα τα γήπεδα της χώρας.


Οι ομάδες που πήραν μέρος στην πρώτη Β’ Εθνική της ιστορίας:

Ολυμπιακός Χαλκίδας, ΑΣ Ροδιακός, Παναιτωλικός, Ατρόμητος Αθηνών, Παναχαϊκή, Λεβαδειακός, Διαγόρας Ρόδου, Αστέρας Αθηνών, ΠΑΟ Σαφράμπολη, Αθηναϊκός, Πατραϊκός, ΑΕ Ελευθερούπολης, Εύριπος Χαλκίδας, Μικρασιατική Χίου, Άρης Μυτιλήνης, Παγκορινθιακός, Άρης Πειραιά, Βύζας Μεγάρων, Ατρόμητος Πειραιά, Πανναυπλιακός, Πανελευσινιακός, Αργοναύτης Πειραιά, Ηρόδοτος, ΟΦΗ, Όμιλος Καλαμάτας, Απόλλων καλαμάτας, Εργοτέλης, Άρης Κορίνθου, ΟΦ Κρητικός Χανίων, Αστέρας Τρίπολης, Σπαρτιατικός, Δόξα Δράμας, Θερμαϊκός, Ηρακλής Καβάλας, Μακεδονικός, Ηρακλής Σερρών, ΜΕΝΤ, Ορφέας Ξάνθης, Ελπίδα Δράμας, Απόλλων Σερρών, Φίλιπποι Καβάλας, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ΑΕ Κομοτηνής, Ασπίδα Ξάνθης, Μέγας Αλέξανδρος, Εδεσσαϊκός, ΑΕ Τρίκαλα, Ολυμπιακός Κοζάνης, Αχιλλεύς Τρικάλων, Ολυμπιακός Βόλου, ΓΑΣ Βέροια, ΑΣ Λαρισαϊκός, Άρης Πτολεμαΐδας, Αβέρωφ Ιωαννίνων, Παλλαμιακή, Αναγέννηση Άρτας, Ηρακλής Λάρισας, Αναγέννηση Καρδίτσας, Ολυμπιακός Λαμίας, Αμφισσαϊκος.
orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου