Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Πώς πέθαναν μεγάλοι άνδρες της ιστορίας


Κώστας Τριανταφύλλου
Καραμάτσκος Δημήτρης
Μάστερ Θρησκειολογίας

(Οι περισσότεροι σε εξορία ή θανάτωση από τους ίδιους τους Έλληνες).....
Είναι  εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πώς πέθαναν από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια μεγάλες μορφές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πνεύματος. Πολλοί από αυτούς πέθαναν στην εξορία ή θανατώθηκαν με διάφορους τρόπους από τους ίδιους τους Έλληνες. Η Ελλάδα κατατρώει τα παιδιά της σε κάθε εποχή κι εμείς συνεχίζουμε να την αγαπάμε, γιατί αυτή είναι η ιδιαιτερότητά μας, αυτή είναι η φτιασιά μας και αυτά είναι τα πάθη μας, για τα οποία δεν χαιρόμαστε αλλά μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εκ των υστέρων και να φτύνουμε τους υπαίτιους και τη φυλή μας για όσα κακά απεργάστηκε στις μεγάλες μορφές της ιστορίας και του ελληνικού πνεύματος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Σωκράτης και ο Κολοκοτρώνης.
Παρακάτω ερανίστηκα στοιχεία από την ελληνική Βικιπαίδεια, για να παρουσιάσω αυτή την εικόνα, που νομίζω είναι ενδιαφέρουσα...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhYS_Xm3eW93GIvT-VZHwPInRXuvSMocM_bQjXBYbz6K5QkqTS-rFLCZ9o_6DPwKXr7I8f0a2OwS6pHH400_Yo4h2E85JgUOdU1pA4qDnOmIRCOgSc5ArntfR_J9UVInRcXMCERAm0jWk/s200/Pythagoras.jpg 
Πυθαγόρας
Κάποιοι ιστορικοί, όπως ο Δικαίαρχος, αναφέρουν πως ο Πυθαγόρας βρισκόταν στον Κρότωνα, όταν ο Κύλων ξεσήκωσε τους κατοίκους κατά των Πυθαγορείων.  Από τους συντρόφους λέγουν πως σαράντα συνελήφθησαν συγκεντρωμένοι σε σύσκεψη στην οικία του Μίλωνα, ενώ άλλοι φονεύθηκαν κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν στην πόλη. Ο Πυθαγόρας μαζί με τους υπόλοιπους διέφυγαν αρχικώς μεταβαίνοντας προς τους Λοκρούς. Οι εκεί πολίτες όμως φοβούμενοι πιθανό πόλεμο αρνήθηκαν να τους δεχθούν και αφού τους προμήθευσαν τα αναγκαία, ο Πυθαγόρας έπλευσε προς τον Τάραντα κι από εκεί προς το Μεταπόντιο. Εκεί λέγεται ότι τελείωσε τη ζωή του, αποσυρόμενος στο ιερό των Μουσών και παραμένοντας εκεί για σαράντα ημέρες δίχως τροφή.

Μιλτιάδης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUShkC3ZvVQn8Hq9x7FHCivle2JHBuU3QYGyIctF4btsUx2K_hjlce-KekQ31hhnJ2ugKxZAL0qqp2uJ04PSR2DlhFoTJn74_x0LPM5XLAkhoZxtm9FPKW7EjTWqUkMVegD-rhjhky_QU/s1600/Miltiadis.jpgΤο 489 οργάνωσε εκστρατεία στην Νάξο που είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες έχοντας μάλιστα πείσει τους Αθηναίους να του χορηγήσουν 70 πλοία προκειμένου να εδραιώσει τη νίκη τους. Η εκστρατεία στη Νάξο πέτυχε και έβαλε ως επόμενο στόχο τη Πάρο, την οποία όμως απέτυχε να καταλάβει ύστερα από 26 μέρες πολιορκίας. Ο Μιλτιάδης μάλιστα τραυματίστηκε από βέλος στο μηρό στη διάρκεια της πολιορκίας και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα κατηγορήθηκε για προδοσία από τον Ξάνθιππο, με την κατηγορία ότι εξεστράτευσε για προσωπικούς λόγους εναντίον της Πάρου. Γύρω από τον Ξάνθιππο, συνασπίστηκαν όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μιλτιάδη, δηλαδή ο Θεμιστοκλής και οι Αλκμεωνίδες. Στη δίκη του μεταφέρθηκε σε φορείο καθώς το πόδι του είχε μολυνθεί και είχε πρηστεί και δεν μπορούσε να μετακινηθεί, ενώ τον υπερασπίστηκε μόνο ο αδερφός του ο Στησαγόρας. Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο αλλά αργότερα η ποινή μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων, ποσό τόσο μεγάλο που ούτε ο πλούσιος Μιλτιάδης δεν μπόρεσε να πληρώσει. Επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το ποσό αυτό, ο Μιλτιάδης κλείστηκε στη φυλακή, όπου πέθανε λίγο αργότερα από τη γάγγραινα, λόγω της πληγής στο πόδι του. Το πρόστιμο πλήρωσε αργότερα ο γιος του Κίμων.

Θεμιστοκλής
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4uveeNx542fX4FscBBZFWsrCdWkg9LYNNi7H69rqSr2dieI7bm19cFDdW_iiXDMM_Fu2_aZNUUzSkLACeX8pJ02kwRqph6TQNcQlVqWlJYY9Hs5Drjci4WxmervB5n_oXOIN0Hvoxat4/s200/themistoclis.jpg
Στην Αθήνα όταν επικράτησε η φιλοσπαρτιατική  αριστοκρατική μερίδα, ο Θεμιστοκλής παραμερίστηκε. Παρά τη σύνεσή του ο Θεμιστοκλής έχασε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, που τον κατηγόρησαν ότι έκανε σφάλματα και παρεκτροπές. Το 471 π.Χ. ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε επειδή κάποιοι τον φθονούσαν και άλλοι επειδή φοβόντουσαν ότι με την υπεροχή του θα κινδύνευε η δημοκρατία εξαιτίας του.
Ενόσω ο Θεμιστοκλής ζούσε εξόριστος στο Άργος, οι Σπαρτιάτες, είτε από φθόνο γιατί είχε δοξαστεί στη Σαλαμίνα, είτε από εκδίκηση γιατί τους ξεγέλασε και έχτισε παρά τη θέλησή τους τείχη στην Αθήνα, είτε για να μετριάσουν τη ντροπή που έφερε στη Σπάρτη η προδοσία του στρατηγού τους Παυσανία, για τον οποίο έλεγαν ότι είχε συμμαχήσει με τους Πέρσες, είτε από ειλικρίνεια για το καλό των Ελλήνων, κατηγόρησαν τον Θεμιστοκλή ότι ήταν συνεννοημένος με τον Παυσανία. Ο Θεμιστοκλής όμως, είτε γιατί η κατηγορία ήταν αληθινή, είτε γιατί πίστευε ότι η δίκη ήταν στημένη, έφυγε κρυφά από το Άργος. Πήγε στην Κέρκυρα, από εκεί κατέφυγε στον Άδμητο, τον βασιλιά των Μολοσσών, και από κει πέρασε τη Μακεδονία ώσπου κατέληξε στην Αυλή του βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 465 π.Χ., μετά τη δολοφονία του Ξέρξη.

Παυσανίας (στρατηγός της Σπάρτης).
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNXSnruCfnzG1BfKZ_dBjypSRbjlRp3wBiOa_GuYkHex7OAo0KNPznzF4Ay8n9islAKH6dQrISDEpuHlOnG1dklm-TKJIJ9nhwNoWXWaLjjXiik7DbMccxhfMPUxqtkhINtIlfi-sGZ4E/s1600/Pausanias.jpg(Δεν πρέπει να γίνει σύγχυση με τον Παυσανία τον περιηγητή του 2ου μ.Χ. αιώνα)
Ο Παυσανίας είναι ο στρατηγός που υπό την αρχηγία του νίκησαν οι Έλληνες (πλην Θηβαίων) τους Πέρσες στις Πλαταιές το 479 π.Χ.
Μετά από κάποιες νικηφόρες επιχειρήσεις στον Ελλήσποντο κατηγορήθηκε ότι αλληλογραφούσε με τον Ξέρξη για να τον βοηθήσει να υποτάξει τους Έλληνες και υιοθέτησε τον ανατολίτικο τρόπο ζωής, γι’ αυτό οι Έφοροι της Σπάρτης τον κάλεσαν για να τον δικάσουν.

Δικάστηκε αλλά αθωώθηκε λόγω έλλειψης ισχυρών αποδείξεων. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να τον εκτελέσουν και ο στρατηγός βρήκε καταφύγιο στον ναό της Αθηνάς ως ικέτης. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής απαγορευόταν ο φόνος ικέτη. Έτσι έκτισαν την είσοδο και τα παράθυρα του ναού μέχρι να λιμοκτονήσει. Έτσι το 470 π.Χ. πέθανε από ασιτία.


Αισχύλος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaEta-SOlQPneJTm0IJQpu8TMA-Gex4KpA-N4FZnZfq1ePSX3IAgQplWWGZej78PP3W4XME6F0VBDmdoro0yYx1QQUvY49neMcnqxDJIGE2QbPDoHDw-BrJpqSGLVDYf4iIUdzuZ7erMc/s200/aisxilos.jpg
Ταξίδεψε και δεύτερη φορά στη Σικελία πιθανώς εξαιτίας της διαφωνίας του με το αθηναϊκό κοινό - όπως παρουσιάζεται σε ένα χωρίο στους Βατράχους του Αριστοφάνη. Πέθανε στη Γέλα το 456/455 π.Χ.. Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και μετά να τη φάει.


Φειδίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmhoeT2I7F7BWXKGlS8FN5_U9FQYLBUiLxCQmIS7qaWy5WCjkQaTKNKrLvj0SGkiR4DPizLGDa6QaaIJFhzX_u2mKbiPWvz3T2ZBjrlP644Ep9krbghGDDhhUJlEuGqgzynkDKAIR2K70/s200/Pheidias.jpgΗ τεράστια ποσότητα χρυσού του αγάλματος της θεάς Αθνάς (ο χρυσός ζύγιζε 44 τάλαντα, 1.140 χλγρ) έδωσε αφορμή στους εχθρούς του Φειδία να τον κατηγορήσουν για κατάχρηση. Ο Φειδίας απέδειξε την αθωότητά του, επειδή ο Περικλής τον είχε συμβουλέψει να κάνει το χρυσό ένδυμα της Αθηνάς συναρμολογούμενο. Έτσι μπόρεσε να το αποσυναρμολογήσει και να το ζυγίσει. Το βάρος του χρυσού βρέθηκε ακέραιο κι έτσι ο Φειδίας αθωώθηκε. Όμως κατόπιν κατηγορήθηκε για αλαζονεία επειδή στην εξωτερική όψη της ασπίδας της Αθηνάς, που έφερε ανάγλυφη Αμαζονομαχία, παρέστησε σε δύο Αθηναίους πολεμιστές το πορτρέτο του Περικλή και το δικό του. Ο Φειδίας συνελήφθη και καταδικάστηκε.
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Φειδίας πέθανε στη φυλακή, ενώ σύμφωνα με το χρονικογράφο του 4ου αιώνα π.Χ. Φιλόχωρο, μετά την ολοκλήρωση της Παρθένου ο Φειδίας εγκατέλειψε για πάντα την Αθήνα για να αποφύγει την καταδίκη και πήγε στην Ολυμπία.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrOKGJkARh_TTOYt_kU9WEM7LXbyIN8BhWPPkfGrzJaxA1RwScG4VNWlkgNkY74R00mDklKoOzqzyfpsGUnnJFGYeI7K-jmgMdGnI1nwaSfq6a9Mf9ZCbUI-Y-fDVS6djYlDf7KbAKRbE/s200/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%91%CE%A3.jpgΑναξαγόρας
Σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, επιδιδόμενος σε φιλοσοφικές σπουδές, όπου και έζησε εκεί επί 30 χρόνια. Σύμφωνα όμως με την παράδοση κατηγορήθηκε για ασέβεια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη.


Αλκιβιάδης
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Αλκιβιάδης άλλαξε τις πολιτικές του συμμαχίες αρκετές φορές. Στην πατρική του Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του 410 π.Χ, υιοθέτησε μια επιθετική ξένη πολιτική, και ήταν εξέχων υποστηρικτής της εκστρατείας στη Σικελία, αλλά έφυγε στη Σπάρτη, όταν οι πολιτικοί του εχθροί υπέβαλαν μήνυση για ιεροσυλία. Στη Σπάρτη, υπηρέτησε ως στρατηγικός σύμβουλος, προτείνοντας ή επιβλέποντας μεγάλες εκστρατείες κατά της Αθήνας. Και στη Σπάρτη, ωστόσο, ο Αλκιβιάδης απέκτησε ισχυρούς εχθρούς και αποστάτησε στην Περσία. Εκεί υπηρέτησε ως σύμβουλος του σατράπη Τισσαφέρνη, μέχρι να του ζητήσουν οι Αθηναίοι να επιστρέψει. Τότε, υπηρέτησε ως Αθηναίος Στρατηγός για αρκετά χρόνια, αλλά οι εχθροί του κατάφεραν να τον εξορίσουν για δεύτερη φορά.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit6XhcgF-EbUr2ybc-HA2h2BIhrv0rEPpWQ_hOGrkEjOd2m6epWOQi_B2MTCd5lPHjX33FbYuwpkTO0AkPx3_ozPpICD5FrUiDu4PrYq8xNwGc0ip_jMol_oulFMuCN9EUYBwEqGVMUcQ/s320/Alcibiadis.jpgΟ Αλκιβιάδης δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Αθήνα, και σάλπαρε βόρεια για τα κάστρα της Θρακικής Χερσονήσου στον Ελλήσποντο, τα οποία του πρόσφεραν ασφάλεια εκείνο τον καιρό. Οι συνέπειες της ήττας ήταν σοβαρές για την Αθήνα. 
Πολλά γεγονότα για τον θάνατο του Αλκιβιάδη παραμένουν ασαφή, καθώς υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές. Σύμφωνα με την παλαιότερη από αυτές, υπεύθυνοι για τον θάνατο του Αλκιβιάδη ήταν οι Σπαρτιάτες, και πιο συγκεκριμένα ο Λύσανδρος. Αν και πολλά από την περιγραφή του δεν επιβεβαιώνονται ανεξάρτητα, η θεωρία του Πλούταρχου είναι ως εξής: ο Λύσανδρος έστειλε ένα απεσταλμένο στον Φαρνάβαζο, ο οποίος με τη σειρά του, έστειλε τον αδερφό του στη Φρυγία, όπου ζούσε ο Αλκιβιάδης μαζί με την ερωμένη του, Τιμάνδρα.  Το 404 π.Χ, καθώς ήταν έτοιμος να ξεκινήσει για τα περσικά ανάκτορα, το σπίτι του περικυκλώθηκε και πυρπολήθηκε. Βλέποντας ότι δεν υπήρχε ελπίδα να σωθεί, ο Αλκιβιάδης επιτέθηκε στους δολοφόνους, και κατάφερε να σκοτώσει έναν από αυτούς. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, το μέρος θανάτου του Αλκιβιάδη ήταν το Έλαφος, ένα βουνό στη Φρυγία.


Σωκράτης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2aJCsdEAbJtA2tPvdTSUYz9F1hi52Tyzn9f1w3VxSLNG5ClsqhRisBFjTfg0a07PGTmiUpIQJllt6QvUqqfzaUwuu6iOzQUuN8SrldITAPSLCATZy1M_oMx-UJ_Uhw4hW9ptrgfN7EhI/s200/sokrates.jpg
Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής.
Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος, ενώ η αναγγελία της ποινής δεν κατάφερε να τον βγάλει από τη θεϊκή του αταραξία. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι μαθητές του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος.

Θουκυδίδης
Σχετικά με την αποτυχία του να σώσει την Αμφίπολη, που έπεσε στα χέρια των Σπαρτιατών, ο Θουκυδίδης αναφέρει:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio8S-2RO7jMumevbkV2Jb_IF-P7wC_X3O6IcqxtiGfOcGclBhnwJOfKwRZauRPHjObplC36aJmk2BhmLZftCqTi53sdNYpsLcdSR4AMJ9xjyTZ2afIjjBxHCNmus2QAiPAAju2jC0-h6o/s200/thucydides.jpg
Ήταν επίσης γραμμένο να εξοριστώ από την πατρίδα μου για είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα της Αμφίπολης και, όντας παρών και με τις δύο πλευρές της διαμάχης και κυρίως με τους Πελοποννήσιους λόγω της εξορίας μου, είχα το χρόνο να παρακολουθώ τις καταστάσεις κάπως αμερόληπτα.
Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του εξόριστου για να ταξιδεύει ελεύθερα ανάμεσα στους Πελοποννήσιους συμμάχους, μπόρεσε να δει τον πόλεμο από την οπτική γωνία και των δύο στρατοπέδων. Πιθανόν να ταξίδεψε και στη Σικελία κατά τη Σικελική Εκστρατεία, καθώς υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα βαθιάς γνώσης των τοπικών συνθηκών. Σε αυτή τη χρονική περίοδο διεξήγαγε σημαντική έρευνα για την ιστορία του.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, κάποιος με το όνομα Οινόβιος κατάφερε να περάσει ένα νόμο που επέτρεπε στο Θουκυδίδη να γυρίσει στην Αθήνα, πιθανόν λίγο μετά την παράδοση της Αθήνας και το τέλος του πολέμου το 404 π.Χ. Ο Παυσανίας συνεχίζει λέγοντας ότι δολοφονήθηκε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Πολλοί αμφισβητούν αυτή την εκδοχή, θεωρώντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι έζησε μέχρι και το 397 π.Χ.

Δημοσθένης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0KEehh3Hq7lLSWXCwSiaho-40wSnXHbMjf59Tt-n9mEcMpoLpizIT8eDMYAjneqjxUpupX6x-9MBf-uJm4eDOoKVxlHL3ScjER0hwXOurjfFgKLMGz2Fa_sDGc6Iek0GxX-6EfNK99wI/s200/Demosthenes.jpg
Το 324 π.Χ. φεύγει εξόριστος από την Αθήνα, γιατί αποδείχθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί, με "άρπαλα χρήματα" στην πρόθεση να βοηθήσει τον μεγαλύτερο καταχραστή της αρχαιότητας, του στρατηγού Αλεξάνδρου, τον Άρπαλο να δραπετεύσει. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Αθηναίοι, εκ του ασφαλούς, με ψήφισμά τους τον ανακάλεσαν πανηγυρικά από την εξορία, η ελευθερία του όμως αυτή δεν κράτησε για πολύ, γιατί αναγκάστηκε ξανά να φύγει ύστερα από την εμπλοκή του στην αποτυχημένη επανάσταση που έγινε τότε κατά των Μακεδόνων. Οι στρατιώτες του Αντίπατρου τον κυνήγησαν και τον βρήκαν στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία, το πίσω ορεινό τμήμα του Πόρου. Για να μην τον πιάσουν, ήπιε δηλητήριο και πέθανε στις 12 Οκτωβρίου του 322 π.Χ.

Κολοκοτρώνης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG65BCOQC7G9_UG8zg6-qvVU86mV1wKtSh43fprbmkU5ZFfCoRerAn21Re8TaHFk7F8AkiKoWouS33n_x6A_tOrCS0AhnN7eVDz-TQT0b_k_FPkEefSrpAZkpE32T_7LSihCns9j8M6Zk/s200/Kolokotronis01.jpg
Υπήρξε ένθερμος οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την Αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε μια νύχτα του 1843 από εγκεφαλικό επεισόδιο, επιστρέφοντας από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα.

(Πηγή: Ελληνική Βικιπαίδεια και Ιστορία του Ελληνικού Έθνους)
Δημοσιεύτηκε 21st April 2012 από τον χρήστη Dimitris Karamatskos
Ετικέτες: Ιστορικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.