Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

«Στη γειτονιά μου την παλιά είχα ένα φίλο»: Ο Μάνος Λοΐζος θα ζει για πάντα στις καρδιές μας


Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών. ....
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία, πρώτα μαθαίνοντας βιολί και στη συνέχεια κιθάρα.
Το 1955 τέλειωσε το σχολείο και έφτασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική και στη συνέχεα στη Σχολή Βακαλό.
Πέντε χρόνια αργότερα, κατάλαβε ότι ήταν προορισμένος για τη μουσική. Ήρθε σε επαφή με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες και νέους δημιουργούς και ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, το Τραγούδι του Δρόμου, εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Στη συνέχεια, συμμετέχει στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Πάρκ.
Λίγο πριν τη δικτατορία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60 έγραψε μοναδικά τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο και συμβολισμούς (Ακορντεόν, ο Στρατιώτης κα), ενώ μετά το πραξικόπημα έφυγε στην Αγγλία για ένα διάστημα για να γλιτώσει τη σύλληψη και κυκλοφορεί τον δίσκο ο Σταθμός με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Τη μέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 ο Μάνος Λοϊζος θα συλληφθεί στο σπίτι του στον Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα μέρες. Τον Απρίλιο του 1974 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Καλημέρα Ήλιε” με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Τα Τραγούδια του Δρόμου” που περιείχε όλα τα τραγούδια που είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Η επόμενη περίοδος υπήρξε η πιο δημιουργική της ζωής του. Στα τέλη του 1975 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ηχογραφημένα “Τα Νέγρικα”.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καισαριανή ο Μάνος Λοΐζος, προσέφερε τον κύκλο τραγουδιών “Τα Τραγούδια μας” πάνω σε στίχους του Φώντα Λάδη.
Τον Ιούνιο του 1979 πάνω σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη επιστρέφει με τα “Τα Τραγούδια της Χαρούλας” και το 1980 κυκλοφορεί τον δίσκο “Για μια Μέρα Ζωής” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο Μάνος Λοΐζος θα φύγει από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982. Έβγαλε τον δίσκο «Γράμματα στην Αγαπημένη»σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος της ζωής του.
Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Καλέ μας φίλε, καλέ μας σύντροφε Μάνο, είσαι κοντά μας, χέρι με χέρι, στο μεγάλο αγώνα για ελευθερία και ειρήνη, έγραψε μετά το θάνατο του ο Γιάννης Ρίτσος. 
koutipandoras.gr


Στη γειτονιά μου την παλιά είχα ένα φίλο
που ήξερε και έπαιζε τ’ ακορντεόν
όταν τραγούδαγε φτυστός ήταν ο ήλιος
φωτιές στα χέρια του άναβε τ’ ακορντεόν

Μα ένα βράδυ σκοτεινό σαν όλα τ’ άλλα
κράταγε τσίλιες παίζοντας ακορντεόν
φασιστικά καμιόνια στάθηκαν στη μάντρα
και μια ριπή σταμάτησε τ’ ακορντεόν

Τ’ αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει
όποτε ακούω από τότε ακορντεόν
κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει
δε θα περάσει ο φασισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου