Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

«ΕΛΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΝΑ ΣΕ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ».

ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΣΤΗΝΑΝ ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΥΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ;...

 Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ


Ένα από τα γνωστότερα παραδοσιακά μας τραγούδια το «Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε» γεννήθηκε μέσα από μια συνήθεια των παλιότερων χρόνων, όταν οι άντρες για παντρειά ήταν δυσεύρετοι λόγω της θνησιμότητας στους πολέμους......
Σε αρκετά χωριά κυρίως της Αττικής και αλλού, οι οικογένειες που είχαν ανύπαντρες κόρες κατέφευγαν σε «αθέμιτα» μέσα για νατις παντρέψουν. Τα παλικάρια της οικογένειας- αδέρφια, ξαδέρφια και ανίψια- έβαζαν στο μάτι κάποιον άντρα που τον ήθελαν για γαμπρό και του έστηναν παγίδα.
Τον φώναζαν λοιπόν να τον κεράσουν ένα ποτήρι κρασί σε μια ταβέρνα του χωριού και άρχιζαν το φαγοπότι. Κατά τη διάρκεια του φαγητού φρόντιζαν να γεμίσουν συνεχώς το ποτήρι του μέλλοντος γαμπρού κρασί, μέχρι που τον μεθούσαν.
Έπειτα τον πήγαιναν με κάποια δικαιολογία στο σπίτι της κοπέλας που ήθελαν να αρραβωνιάσουν. Με το που έμπαινε στην αυλή ο υποψήφιος, αμπάρωναν την εξώπορτα, έπαιρναν τα καρυοφύλλια ή ό,τι άλλο όπλο υπήρχε και έριχναν στον αέρα ώστε να ξεσηκώσουν με τους πυροβολισμούς ολόκληρο το χωριό, φωνάζοντας ταυτόχρονα: «να μας ζήσουν, να μας ζήσουν»! Οι γείτονες ακούγοντας τη φασαρία και φτάνοντας κοντά ρωτούσαν τι συνέβαινε. «Αρραβωνιάσαμε τη Χάιδω μας, με τον Χαραλάμπη». «Να σας ζήσουν», απαντούσαν οι γείτονες. Στο μεταξύ ο υποψήφιος γαμπρός, σουρωμένος όπως ήταν, άκουγε εμβρόντητος τα λεγόμενα, αλλά ήταν ανήμπορος να αντιδράσει… Όταν ξεμεθούσε ήταν πλέον αργά. Βρισκόταν ήδη στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του. Ολόκληρο το χωριό ήξερε πλέον ότι ο Χαραλάμπης αρραβωνιάστηκε με την Χάιδω (όπου Χάιδω και Χαραλάμπης, μπορούσε να είναι οποιοδήποτε όνομα νέου και νέας της εποχής) Ο γαμπρός δεν μπορούσε πλέον να κάνει πίσω.Άλλωστε τι θα μπορούσε να πει; Ότι ήταν μεθυσμένος και δεν ήξερε τι του γινότανε; Δύσκολα θα τον πίστευαν. Επίσης την εποχή εκείνη το να πάρει κανείς πίσω έναν αρραβώνα ήταν μεγάλη προσβολή και μπορεί αντί για γάμος, να γινόταν «κηδεία». Έτσι ο γαμπρός, υπέκυπτε αμαχητί στην αγκαλιά της νύφης.

Το τραγούδι



Έλα, βρε Χαραλάμπη, να σε παντρέψουμε 
να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε. 
-«(Δεν την θέλω!» -«Θα την πάρεις»! 
Άλλα λόγια πέστε βρε παιδιά. 
Τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά. 
Βρε τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά. 
Έλα, βρε Χαραλάμπη, μην γίνεσαι κουτός, 
θα πάρεις κοριτσάκι εξήντα δυο χρονών. 

-«Δεν την θέλω!» -«Θα την πάρεις»! 
Άλλα λόγια πέστε βρε παιδιά. 
Τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά.
 Βρε τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά. 
Πάρ’ τηνε, Χαραλάμπη, κι είναι νοικοκυρά 
σκουπίζει, ξεσκονίζει στον χρόνο μια φορά. 
-«(Δεν την θέλω!» -«Θα την πάρεις»! 
Άλλα λόγια πέστε βρε παιδιά. 
Τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά. 
Βρε τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά
ΠΗΓΗ: «μια ιστορία… ένα τραγούδι» του Ηρακλή Ευστρατιάδη εκδόσεις Τουμπή... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου