Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ 9 ΣΥΜΦΩΝΙΑ " ΩΔΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ" ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ .Η Ένατη συμφωνία που απευθύνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι ένα υπέροχο έργο του Μεγάλου Δημιουργού που οραματίζεται ένα ουτοπικό μέλλον οικουμενικής αδελφοσύνης.

Ο φίλος μας  και  φίλος  του  ιστότοπού  μας   Γιώργος  Βιδάκης το  ανέβασε, μας το  έστειλε  και  σας  παρουσιάζουμε, με  τις καλύτερες  ευχές  του  και  ευχές  μας για  Καλή  Χρονιά, το τελευταίο μέρος της   έξοχης 9ης  Συμφωνίας  του  Μπετόβεν που ονομάστηκε  και " Ωδή  στη  Χαρά".
Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που έγραψε ο Μπετόβεν στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήταν εσωστρεφές και ΄΄αγωνιώδες΄΄. Η προφανής εξαίρεση από τον κανόνα αυτό είναι η Ενάτη Συμφωνία, ένα έργο που οραματίζεται .....
ένα ουτοπικό μέλλον οικουμενικής αδελφοσύνης, και απευθύνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 


Αυτός είναι και ο λόγος που επικράτησε, η Ενάτη Συμφωνία, να ακούγεται σε σημαντικές ιστορικές επετείους η γεγονότα, τα οποία έχουν και κάποιο ''ηρωικό'' χαρακτήρα, όπως ήταν για παράδειγμα, η πτώση του Βερολίνου το 1989.
Η πιο εντυπωσιακή καινοτομία που εισήγαγε ο Μπετόβεν στην Ενάτη Συμφωνία, ήταν η χρήση χορωδίας και τεσσάρων σολίστ στο τελευταίο μέρος.

                                              Φρήντριχ Σίλερ

Την ιδέα να μελοποιήσει την ''ΩΔΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑ'' του Φρήντριχ Σίλερ , την είχε από το 1792, χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε το 1823-1824 να αποφασίσει να την εντάξει σε μία συμφωνία. Επιπλέον, προς κατάπληξη του συντηρητικού κοινού της Βιέννης, οδήγησε την κλιμάκωση της συμφωνίας στο τέταρτο μέρος. Μέχρι τότε, οι συμφωνίες γράφονταν με γνώμονα την αντίθεση μεταξύ των διαδοχικών μερών, με το τελευταίο από αυτά να είναι γρήγορο και ελαφρύ. Στην Ενάτη Συμφωνία όμως, όλα τα μέρη οδηγούν στην κορύφωση του τέταρτου μέρους, όπου ορχήστρα, χορωδία, και σολίστες, τραγουδούν την ''Ωδή'' του Φρήντριχ Σίλερ.
Ας ακούσουμε το τελευταίο μέρος της ενάτης συμφωνίας, Ωδή στη Χαρά, (IV. Presto Allegro assai Rezitativo ) σε ποίηση Φρήντριχ Σίλερ  με  την  Φιλαρμονική  του  Βερολίνου.



                                         Ρίχαρντ Βάγκνερ

1849, Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο "πάπας" του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει:

                                          Μιχαήλ Μπακούνιν

"Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας".

"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου