Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Mετεωρολογικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ                  
Η πυρκαγιά του Ιουνίου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, λόγω του λογικού φόβου μεταφοράς τοξικών αερίων από την καύση στις γειτονικές περιοχές.....

Για το λόγο αυτό στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μελέτησε τη διασπορά του καπνού από την πυρκαγιά μέσα στο εξαήμερο 06 ως 11 Ιουνίου 2015, χρησιμοποιώντας το εξελιγμένο μετεωρολογικό μοντέλο WRF και το μοντέλο διασποράς FLEXPART με ανάλυση 2 χιλιομέτρων, ανάλυση η οποία επιτρέπει την λεπτομερή περιγραφή του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή.
Στον σύνδεσμο:

http://cirrus.meteo.noa.gr/forecast/wrf3.5/aspropirgos.gif 

Mπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του καπνού μέσα στο εξαήμερο. Στις 6 και 7 Ιουνίου οι βόρειοι άνεμοι μεταφέρουν τον καπνό προς το Σαρωνικό. Η εξασθένιση των ανέμων στις 8 και 9 Ιουνίου και η επικράτηση νοτίων ανέμων (θαλάσσια αύρα) οδήγησε τον καπνό σε περιοχές εντός του λεκανοπεδίου.
Τα εργαλεία αυτά (μετεωρολογικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης και τα μοντέλα διασποράς) αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις όπως αυτή για την παρακολούθηση διασποράς καπνού από πυρκαγιές και είναι πάντα διαθέσιμα για τη παρακολούθηση της εξέλιξης παρόμοιων περιστατικών.

Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος

Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος/ΕΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου