Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία για τη Στερεά Ελλάδα- ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με την κουνουποκτονία στην Στερεά Ελλάδα όσον αφορά:...

·       την απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνει - όπως έγινε γνωστό- κατά τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο την σύμβαση Περιφέρειας - Φθιωτικής Αναπτυξιακής για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, και,
·       την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 18 να αναβάλει για μετά το Πάσχα την λήψη απόφασης επί σχετικής προσφυγής Περιφερειακού Συμβούλου για την νομιμότητα της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Προφανώς και στην παρούσα φάση δεν είναι η ώρα να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες σε αυτούς της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου που τόσο εύκολα έκλειναν τα αυτιά τους σε όλα όσα δύο χρόνια τώρα και από διάφορες πλευρές με επιμονή αναδεικνυόντουσαν για μια διαφορετική πολιτική διαφανή αντιμετώπιση του θέματος, που:
·         θα διασφάλιζε την νομιμότητα,
·         θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα, 
·         θα εξοικονομούσε πόρους, και,
·         θα διασφάλιζε την συνεπή συνέχεια αντιμετώπισης του διαχρονικού προβλήματος.
Ούτε βέβαια ο καταλογισμός ευθυνών σε αυτούς που έδιναν νομικές διαβεβαιώσεις ή κρυβόντουσαν πίσω από νομικές γνωματεύσεις για να υπερασπίζονται από πριν ειλημμένες αποφάσεις. 
Η μεγάλη μας σημερινή ανησυχία και αγωνία είναι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στην οικονομία  της Περιφέρειας από την σαφώς διαφαινόμενη μεγάλη χρονική καθυστέρηση που θα καταστήσει  ανεπίκαιρη την κουνουποκτονία, μέχρις της πολύ μεγάλης πια πιθανότητας ματαίωσης των έργων και ενεργειών για την  καταπολέμηση των κουνουπιών.
Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αν δεν θέλει να χρεωθεί  και άλλου τύπου ευθύνες εκτός των Πολιτικών, ένα έχει πια να πράξει και μάλιστα γνωστό, αυτονόητο, και σταθερά επαναλαμβανόμενο.
  1. Η κουνουποκτονία να περάσει στα χέρια των αρμόδιων Υπηρεσιών ( Υγείας - Αγροτικής Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος ) Περιφερειακά και κατά Περιφερειακή Ενότητα
  2. Να συγκροτηθούν ιδιαίτερα στις ευαίσθητες Περιοχές Επιχειρησιακές Ομάδες για την οργάνωση - σχεδιασμό - υλοποίηση - παρακολούθηση - αξιολόγηση του έργου, με την συμμετοχή  υπευθύνων από τους Δήμους και την πιθανή συνδρομή Επιστημονικών Τεχνικών Συμβούλων κατά προτεραιότητα από τα Ανώτατα και Ερευνητικά Ιδρύματα. Για την τελευταία περίπτωση ας προχωρήσουμε για φέτος τουλάχιστον με αναθέσεις έργου.
  3. Να πραγματοποιηθεί μέσω της Οικονομικής επιτροπής  ενιαίος  διαγωνισμός αγοράς των  αναγκαίων εφοδίων ( σκευάσματα κλπ) 
  4. Να πραγματοποιηθούν κατά Περιφερειακή Ενότητα οι διαγωνισμοί εφαρμογής των ψεκασμών αν οι αντίστοιχοι Δήμοι αδυνατούν να το πραγματοποιήσουν με δικές τους δυνάμεις
  5. Να ξεκινήσουν άμεσα , από τώρα,  όλες οι σχετικές διαδικασίες, προφανώς σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε υιοθετήσει η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου,  για την αντιμετώπιση του προβλήματος  την επόμενη χρονιά, με την πρόβλεψη κονδυλίων από τον φετινό προϋπολογισμό, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα έγκαιρης χρονικής επικαιρότητας.

Νίκος Στουπής
Επικεφαλής Παράταξης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου